Dăngănitul dodonist — ianuarie 2018
РУС. MOLD.
» » Dăngănitul dodonist — ianuarie 2018

Dăngănitul dodonist — ianuarie 2018

16-02-2018, 15:14
Viziuni: 521
  
Versiunea de tipar   
Dăngănitul dodonist — ianuarie 2018Monitorizarea activității «președintelui» neconstituțional Igor Dodon


 
Ziarul «Comunistul» continuă publicarea cronologiei lunare a activității «alesului de tot poporul», cu încălcarea Constituției, în funcția de șef al statului, Igor Dodon.

* Curtea Constituţională a constatat, încă o dată, circumstanţele care justifică interimatul funcției de Preşedinte al Republicii Moldova pentru exercitarea obligației constituționale de numire în funcție a unor membri ai Guvernului.

În replică, Dodon s-a limitat, din nou, la reflecții pe Facebook lăsînd să se înțeleagă că această practică pe care a adoptat-o îi convine perfect. «Cît privește poziția mea, am decis să nu cedez, decît să explic apoi ani de zile de ce am numit în funcție o garnitură de miniștri compromiși», a scris Dodon pe pagina sa de socializare.

* În Federația Rusă, tot mai des, se aud ridiculizări publice în adresa lui Dodon.

La începutul lunii ianuarie, jurnalistul Alexandr Nevzorov, a rîs de Dodon chiar în eterul unui renumit post de radio. «Iată prostul Dodon, care este președinte al Moldovei, a tot prezidat și a fost trimis pe jos la Moscova. Aici i s-a promis să i se ofere ajutor pentru inițierea unei afaceri...», a ironizat Nevzorov.

* Din interviul pentru postul francez TV Libertés:

«În 2012, în contextul crizei politice extraordinare, noi am votat candidatul (la președinție Timofti — nota red.), care nu făcea parte din majoritatea parlamentară. Pentru o persoană din sfera academică, juridică și care trebuia să asigure balanță în Republica Moldova. Din păcate, acel președinte a ales o altă cale», a spus Dodon.

Minciuna evidentă este pe față. Votînd în Parlament pentru Timofti, Dodon și două părtașe-trădătoare ai săi știau foarte bine că desemnarea lui Timofti se făcea cu încălcarea legislației, nemaivorbind despre faptul că se cunoștea cu exactitate al cui protejat este Timofti. Oferindu-și voturile pentru el, «troica lui Dodon» a păstrat la guvernare alianța antipopulară și, respectiv, prezența lor în Parlamentul țării unde au ajuns grație alegătorilor care au votat pentru PCRM.

«Există Acordul de Asociere (Acordul de Asociere cu UE — nota red.). Eu l-am criticat și consider că în document urmează de a fi operate mai multe modificări», a remarcat Dodon. Totodată, anterior, tot el și Partidul Socialiștilor, controlat de el, au promis în repetate rînduri că odată ce vor ajunge în Parlament vor obține anularea Acordului de Asociere, nu modificarea lui.

* Deputații PSRM, controlați de Dodon, nu au renunțat la cetățenia română, chiar dacă au promis să o facă.

Așa cum a comunicat portalul moldovacurata.md, «Deputații socialiști cu pașaport românesc, care au declarat acum jumătate de an că au depus cereri să li se retragă cetățenia română, nu au făcut, de fapt, acest lucru. Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) din România anunță că nici unul dintre cei șase parlamentari socialiști din Legislativul de la Chișinău nu au depus astfel de cereri».

Mai mult decît atît, deputații PSRM cu pricina au refuzat să răspundă la întrebările legate de pașapoarte lor românești.

* Pentru a treia oară, Curtea Constituţională a constatat circumstanţele care justifică interimatul funcției de Preşedinte al Republicii Moldova pentru exercitarea obligației constituționale pentru a fi promulgată «legea anti-propagandă».

Tradițional, Dodon s-a limitat la «glontele orb» pe Facebook: «După alegerile parlamentare, care vor fi declanșate în cîteva luni, vom schimba și repara multe lucruri. Și în Guvern, și în Parlament, și în Curtea Constituțională».

* S-a constatat că Dodon se bucură de o popularitate fictivă în rețelele de socializare.

Portalul realitatea.md a atras atenția asupra faptului că pagina lui Dodon pe Facebook «vrea să ne dea de înțeles că popularitatea acestuia a depășit cu mult granițele Europei. Astfel, constatăm că președintele R. Moldova are mii de fani la peste 5000 de kilometri distanță, mai exact în India».

* Cei care pînă nu demult s-au numărat părtași ai lui Dodon, îl acuză de calomnie și complot cu regimul de la guvernare.

Respectiv, fostul președinte al Comisiei pentru control public de pe lîngă președinte, Fiodor Ghelici a anunțat despre intențiile sale de a-l chema pe Dodon în judecată. Potrivit lui, Dodon i-a mințit pe cetățeni atunci cînd a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că a lichidat Comisia pentru control public la cererea personală a lui Ghelici, cînd, în realitate, Dodon nu era interesat ca această comisie să funcționeze, mai ales să ancheteze «jaful secolului».

Un alt fost părtaș a lui Dodon — Igor Grigoriev, a cerut azil politic în Spania, fiindu-i frică de persecuțiile din partea lui Dodon, Plahotniuc și Șor. «Interacțiunea lor (între Plahotniuc, Șor și Dodon — nota red.) este foarte și foarte strînsă. Faptul că lui Șor i s-a permis să cîștige alegerile la Orhei și să facă ce vrea este doar un mic exemplu a ceea ce vrea să facă Plahotniuc împreună cu Dodon în toată țara […] Legăturile dintre ei sînt foarte strînse, sînt coordonate. Igor Dodon se cunoaște cu Plahotniuc din 2005, atunci cînd a devenit viceministru al Economiei», a declarat Grigoriev.

* Conducerea PSRM obține noi active de afaceri.

Așa cum au comunicat jurnaliștii agenției rise.md, acum trei luni de zile, două companii mari de gaz de șist de pe piața moldovenească au trecut în gestionarea noilor proprietari ce au legături cu conducerea Partidului Socialiștilor.

* Grupurile media PDM și PSRM au început să colaboreze cu scopul de a obține profit.

Potrivit informațiilor newsmaker.md, pe piața publicității din Moldova s-a schimbat raportul de forțe. După cum au aflat cei de la NM — Casa Media, care este controlată de liderul partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc și Exclusive Sales House, aflată sub controlul socialiștilor, au convenit asupra colaborării. Este vorba despre o reducere suplimentară oferită clienților care decid să-și amplaseze publicitatea doar prin intermediul acestor două case de vînzări. Totodată, 80 % din bugetul de reclamă revine casei Media și 20 % — Exclusive Sales House.

* Din discursul lui Dodon în cadrul emisiunii Important de la TVC21:

«Ceea ce se întîmplă acolo (în Rusia în legătură cu dosarul penal împotriva lui V. Plahotniuc — nota red.), vom clarifica în timpul apropiat. Vom afla mai multe detalii. Eu am o atare intenție […] Așa cum spun moldovenii, ceva nu se leagă. […] Pentru mine, toate aceste lucruri sînt foarte stranii...», a spus Dodon.

În ciuda faptului că în perioada care a precedat alegerile prezidențiale Dodon a declarat, în repetate rînduri, că nici el și nici socialiștii controlați de el nu vor colabora cu PDM și președintele acestei formațiuni — Plahotniuc, îndemnînd și alte forțe politice să semneze o declarație cu promisiuni similare, acum, Dodon recunoaște că «din anul 2016, dacă-mi aduc bine minte, înainte de campania electorală, noi am avut cîteva întîlniri» (cu Plahotniuc — nota red.).

Dodon nu este convins dacă Moldova este un stat capturat și că uzurparea puterii este mai mult decît evidentă. Pentru a se clarifica în această problemă, el are nevoie de opinia ambasadorilor străini. «Săptămîna viitoare mă voi întîlni cu toți ambasadorii acreditați, sînt cîteva zeci, pentru a discuta — avem sau nu uzurparea puterii în țară sau nu, cum să acționăm în continuare?», a comunicat Dodon în emisie directă.

Dispozițiile lui Dodon sînt ignorate pînă și de subalternii săi. Dodon recunoaște că nu este capabil să obțină un răspuns de la reprezentantul președintelui la Comisia Electorală Centrală. «Eu trebuie să-l întreb pe reprezentantul președintelui la CEC (despre motivele refuzului de a fi organizat referendumul cu privire la anularea sistemului electoral mixt — nota red.), însă, reprezentantul președintelui la CEC, din păcate, or, spre fericirea unora, a fost numit de predecesorul meu — domnul Timofti. Președintele are un reprezentant la CEC, dar el este numit de fosta administrație. Nu știu ce a făcut el (în timpul examinării chestiunii cu privire la referendum — nota red.)», a recunoscut Dodon.

Dodon lasă să se înțeleagă că poporul trebuie să rabde, așa cum rabdă și el, pentru că nu vrea să meargă la risc. «În ceea ce privește procedura de suspendare din funcție. Este clar că asemenea precedente nu au fost. Noi sîntem provocați să scoatem oamenii și să mergem la revoluție. Eu nu-mi doresc acest lucru […] mai mult decît atît, acesta este un an electoral, PSRM-ul pro-președinte are șansa să obțină majoritatea în Parlament. De ce să riscăm la această etapă?», și-a expus opinia șeful statului.

Dodon a recunoscut că socialiștii au promovat sistemul electoral mixt în complot cu democrații urmărind propriile lor interese. Potrivit lui, «riscurile sînt mai mici cînd vom merge în teritorii, vom identifica oameni, vom lucra cu electoratul nostru într-o circumscripție concretă. Va fi mult mai ușor. Sistemul mixt este cea mai mare garanție a faptului că după alegeri PSRM va fi la guvernare. Ar fi fost mai complicat pentru PSRM în contextul sistemului electoral proporțional».

Polemica dintre Dodon și Băsescu nu este nimic altceva decît un spectacol pentru public. Despre aceasta a comunicat însuși Dodon: «Eu, personal nu am nimic împotriva lui Băsescu. Eu am spus odată că după alegeri el m-a sunat, m-a felicitat pentru rezultatul obținut și a spus că vine la Chișinău și că vrea să ne întîlnim...».

Igor Dodon justifică deputații controlați de el care dețin pașapoarte românești. «Știți cîte acte trebuie să fie completate? Românii sînt hîtri. Este o frază tare bună la noi: cetățenia o poți obține repede, dar pentru a renunța știți cîte certificare trebuie adunate?». Totodată, Dodon a confirmat că «fiecare candidat PSRM, încă în 2014, în afară de documente, a semnat și o declarație pe propria răspundere: că eu dețin dublă cetățenie — sînt acolo și cetățenii Rusiei, și Bulgariei, și că eu voi începe procedura de renunțare la cea de-a doua cetățenie». La rîndul său, fostul președinte al României, Traian Băsescu l-a acuzat pe Dodon de minciună în ceea ce privește pașapoartele românești ale deputaților PSRM. Potrivit lui Băsescu, «e mai greu să obții cetățenie română, iar renunțarea la ea constă într-o simplă cerere».

Formal, nefiind membru al PSRM, Dodon nu exclude că se va regăsi în capul listei electorale a candidaților la funcția de deputat din partea acestei formațiuni, afirmînd că decizia corespunzătoare aparține, chipurile, poporului. «Cum va decide poporul. Vom vedea. Nu vreau să exclud nimic. Cel puțin, legislația nu-mi interzice acest lucru», a răspuns modest Dodon.

Din nou, Dodon a motivat neîndeplinirea promisiunilor sale electorale prin neputința sa la postul prezidențial. În repetate rînduri, mai ales în perioadele preelectorale din 2014 și 2016, Dodon a declarat că anularea Acordului de Asociere cu UE este prioritatea activității fracțiunii parlamentare PSRM și a lui personale în funcția de șef al statului. Iar acum, Dodon se scuză prin faptul că «președintele nu poate anula Acordul de Asociere cu UE. În programul PSRM există acest lucru și nu cred că acest punct va fi modificat».

Igor Dodon numește «realizare pentru Moldova» ceea ce majoritatea cetățenilor patrioți consideră că este o rușine la cel mai înalt nivel — reparația clădirii administrației prezidențiale pe banii Turciei. Mai mult decît atît, Dodon se mîndrește cu faptul că reparația unui simbol al puterii de stat în Moldova va fi realizată «fără niciun fel de cheltuieli din bugetul de stat». «Atunci cînd se va încheia reparația va veni și domnul Erdogan ca să inaugurăm clădirea împreună. Cred că aceasta este o realizare pentru Moldova», a declarat cu mîndrie Dodon.

S-a mai aflat despre încă o deplasare politico-distractivă pe care o planifică Dodon. De această dată — la Campionatul Mondial de fotbal, care se va desfășura, în acest an, în Rusia. «Aș vrea să merg la primul meci împreună cu copiii. Și la finală, și semifinală», și-a împărtășit planurile «președintele ales de tot poporul» al Moldovei.
 
(Sfîrșitul in partea II)
 
COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: