Dăngănitul dodonist — ianuarie 2018 (Partea II)
РУС. MOLD.
» » Dăngănitul dodonist — ianuarie 2018 (Partea II)

Dăngănitul dodonist — ianuarie 2018 (Partea II)

16-02-2018, 15:45
Viziuni: 582
  
Versiunea de tipar   
Dăngănitul dodonist — ianuarie 2018 (Partea II)Monitorizarea activității «președintelui» neconstituțional Igor Dodon
 
* Din declarațiile făcute în cadrul emisiunii În Profunzime de la postul de televiziune ProTv:

Igor Dodon consideră că poate convoca reprezentanții formațiunilor politice atunci cînd consideră potrivit pentru sine. «Atunci cînd voi considera potrivit, că vreau să discut cu liderii de partide, îl voi invita nu doar pe Plahotniuc sau pe cineva anume. Voi veni cu propunerea pentru toate partidele parlamentare... și asta, cred, se va întîmpla în timpul apropiat, în ciuda blocajului... ce să facem mai departe? Voi invita liderii partidelor parlamentare separat, partidelor neparlamentare separat și haideți să decidem ce facem în această situație», a declarat Dodon.

Încă o recunoaștere a lui Dodon în propria sa neputință. Așa numitul președinte este capabil să se laude doar cu soluționarea «problemei exportului» — la nivelul cîtorva zeci de camioane cu fructe, și migranți — cărora încearcă să le faciliteze existența în afara hotarelor Republicii Moldova. «În ceea ce privește proiectele mari — eu știu că unii investitori, grupuri financiar-bancare ar vrea să vină pe piața din Moldova, dar au fost refuzați […]. Actuala guvernare, condusă cel mai probabil de Occident, pune tot felul de bariere», s-a plîns Dodon.

* Din interviul pentru postul de televiziune NTV:

Igor Dodon critică sistemul electoral proporțional declarînd că acesta a contribuit la uzurparea parlamentului de către Partidul Democrat. «Partidul Democrat, care, în cadrul alegerilor a obținut 17 la sută din voturi, astăzi, controlează 60 %. Au trecut trei ani de la alegeri și ei au 60 de deputați. PDM a «convins» deputații cu ajutorul procuraturii, cu ajutorul șantajului. Iată în ce constă pericolul acestui sistem». Totodată, Dodon uită să spună că anume împreună cu uzurpatorii — democrați el și socialiștii lui au promovat legea cu privire la implementarea sistemului electoral mixt, de pe urma căruia vor avea de cîștigat anume democrații.

Pînă și socialiștilor, pe care încă îi mai controlează, Igor Dodon nu le poate explica cum să acționeze în replică la fărădelegile guvernării. Nu admite organizarea protestelor, dar nu propune nicio alternativă. «La nivelul PSRM există o declarație: domnule președinte, haideți să ieșim la protest drept răspuns la faptul că ei ceva au semnat — legea cu care noi nu sîntem de acord, să le arătăm cum trebuie de făcut. Acest lucru este foarte periculos la etapa actuală. Aici situația este explozibilă. Iar doritori de a provoca, pe fundalul anumitor acțiuni, mișcări ulterioare sînt foarte mulți, atît în țară cît și în afara ei. Dar asta nu înseamnă că noi trebuie să le permitem, în continuare, să facă fărădelege», a răspuns ambiguu Dodon.

* Din surse personale, Dodon a alocat un milion de lei pentru reparația bisericii din Comrat.

«Vreau să ofer în dar din partea mea, din partea familiei mele... noi am decis să găsim surse și să alocăm un milion de lei pentru pregătirea bisericii către vizita Patriarhului», a spus Igor Dodon. Însă, conform declarației oficiale din 31 martie 2017, în 2016, Dodon a obținut venituri de 182 mii de lei, iar soția lui — 167 mii de lei. În afară de aceasta, cuplul Dodon a primit, în calitate de compensare, 68 și 38 de mii de lei. Încă 30 de mii stau pe conturile bancare. Totodată, familia Dodon are de achitat, pînă în 2028, creditul de 1,477 milioane de lei pentru casa din sectorul Buiucani.

* PSRM este dispusă să facă coaliție cu Partidul Democrat.

În cadrul Partidului Socialiștilor, nu se exclude posibilitatea formării unei coaliții cu Partidul Democrat după alegerile din 2018. Despre aceasta a declarat socialistul Vladimir Țurcan în eterul postului de televiziune TV8. El a subliniat, că aceasta este opinia lui personală, iar partidul va lua decizia finală în baza rezultatelor finale ale scrutinului. Potrivit lui, colaborarea cu PDM este posibilă în condiția în care liderul formațiunii Vladimir Plahotniuc o va părăsi. Cei din PDM au declarat, la rîndul lor, că după alegeri «trebuie de negociat», însă, asemenea condiții sînt inadmisibile.

* Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse, Konstantin Zatulin a declarat că Dodon este solidar cu rusofobii din Guvernul Republicii Moldova.

«Instituirea posturilor la granița Transnistriei din partea ucraineană a încheiat practic blocada RMN care a fost organizată în tot acest timp. În această problemă, toate guvernările Moldovei, inclusiv Dodon, s-au solidarizat», a constatat Zatulin.

* Din interviul pentru postul de televiziune RTVI:

Igor Dodon, cel care controlează PSRM, nu exclude, după alegerile din 2018, formarea unei coaliții PSRM-PDM, deși, nu consideră acest lucru obligatoriu. «Nu este obligatoriu. Eu nu văd, deocamdată, asemenea scenarii, însă, avînd în vedere că vom avea sistem electoral mixt, vor fi mulți deputați independenți, care vor accepta, împreună cu socialiștii, să formeze majoritatea parlamentară. Eu cred că acest scenariu este cel mai probabil», a remarcat Dodon.

Igor Dodon pune problema organizării sau neorganizării alegerilor parlamentare anticipate în funcție de rezultatele alegerilor parlamentare din 2018 pentru PSRM. Potrivit lui, «există o mare probabilitate că vom avea alegeri parlamentare anticipate în Moldova (dacă PSRM nu va avea majoritatea — nota red.). După alegerile parlamentare, dacă nu va fi posibil de ajuns la un numitor comun, există riscul alegerilor parlamentare anticipate». Totodată, există probabilitatea că alegerile anticipate să prezinte interes și pentru democrații lui Plahotniuc, la fel ca și pentru socialiștii lui Dodon.

* Dodon a numit semnarea declarației cu privire la unirea cu România de către reprezentanții mai multor sate drept o «acțiune cu caracter antistatal, antipopular și anticonstituțional».

Totodată, printre semnatarii unei asemenea declarații pro unire cu România s-a regăsit și un membru al PSRM — un ales local din satul Puhoi.

* Dodon și-a asumat, din nou, funcția de «garant al Constituției».

«Eu, în calitate de șef al statului și garant al Constituției țării, intenționez să mă opun realizării acestei inițiative (cu privire la includerea în Constituție a sintagmei cu privire la orientarea pro-europeană a Moldovei — nota red.) prin toate mijloacele legale», a declarat Dodon. Cu toate acestea, potrivit Constituției țării, textul căreia poate fi studiat și pe site-ul președintelui Moldovei, șeful statului «este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării».

COMUNIST.MDскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: