”Apărarea” lui Dodon
РУС. MOLD.
» » ”Apărarea” lui Dodon

”Apărarea” lui Dodon

20-02-2018, 12:00
Viziuni: 463
  
Versiunea de tipar   
”Apărarea” lui Dodon Cît de jos poate cădea un om posedat de mania funcției! Numai ce este gata să rabde, numai ce umilințe să accepte!

 
Ce mai uman rămîne, după toate acestea în om, iar în bărbat – bărbăție? Pentru că funcția în sine nu este nici antropologică, nici o notificare de gen. Chiar dacă vorbim despre funcția de președinte. Chiar dacă această funcție  afost obținută într-un mod neconstituțional. În ciuda renumitei zicale, omul poate nu doar să sfințească dar și să spurce funcția ocupată.  Ceea ce și face Dodon din funcția de șef al statului, în care s-a pomenit în urma unei lovituri constituționale.

La ziua sa de naștere, Dodon și-a făcut un cadou. A luat și l-a inclus pe ministrul Apărării, Eugen Sturza,  în componența Consiliului de Securitate.  La prima vedere, nu este nimic deosebit în acest lucru.  Dacă, desigur, e să nu luăm în calcul circumstanțele desemnării lui Sturza la șefia Apărării.  

Imaturul de 32 de ani, care nu a făcut niciodată armata, înaintat de trădătorul amorf al intereselor naționale ale țării și coruptul, Iurie Leancă, a ajuns la conducerea Ministerului Apărării prin omiterea comandantului suprem.  Vorbim anume despre acel caz cînd Dodon a fost suspendat din funcție pentru cîteva minute. Decretul cu privire la desemnarea lui Sturza a fost semnat de spicherul Adrian Candu.

Din cîte ne aducem aminte, Dodon tuna și fulgera. Mai exact, se făcea că tună și fulgeră. Iată ce declara el după umilirea lui publică: ”Depunerea jurămîntului de de către ministrul Apărării depășește cadrul legitimității politice și demonstrează cum neputința determină guvernarea să facă greșeli grave”.

În această propoziție totul este minunat ! Noțiunea de ”legitimitate politică” este  total absurdă. Legitimitatea – or este, or nu. Însă, în cazul dat, Dodon, înțelegînd propria sa nelegitimitate și, evident, temîndu-se să nu se zdruncine în sistemul puterii, recurge la asemenea formulări neajutorate.

Din același motiv, el numește diversiunea numirii lui Sturza în funcția de ministru al Apărării, doar o ”greșeală”.  În continuare, conform obișnuinței deja, Dodon a început să amenințe neînfricat cu răzbunări viitoare: ”Dau asigurări cetățenilor și partenerilor străini că, pe viitor, nici Guvernul, nici majoritatea parlamentară a democraților nu vor putea exercita presiune politică asupra președintelui”.

Și iată că aici, nici măcar nu a mințit. Se pare că nici Guvernul, nici majoritatea parlamentară a democraților nu l-au supus pe Dodon nici unei presiuni. El însuși, l-a numit pe Sturza în calitate de membru al Consiliului de Securitate de pe lîngă președinte. Benevol.

Cu adevărat, lacomul  nu are nevoie de cuțit: îi arăți un galben și faci ce vrei cu el. Pentru Dodon, funcția lui de nimic și este acel galben de dragul căruia este gata pentru orice, inclusiv, a include în Consiliul său de Securitate omul desemnarea căruia a calificat-o drept act de ”nelegitimitate politică”. Iată că și s-au întîlnit două ilegalități.

În ciuda caracterului să de banc, Eugen Sturza a reușit, deja, să se manifeste în cel puțin o acțiune antistatală. El a convenit cu omologul său român asupra formării batalionului moldo-român comun menit, după toate probabilitățile, să legalizeze prezența militară română pe teritoriul Republicii Moldova, să reacționeze la explozia socială foarte probabilă, or, probabil, să ofere susținere de forță pentru ”unire”. Din cîte se pare, anume prin asta el a cîștigat simpatia comandantului suprem și includerea lui Sturza în componența Consiliului Suprem de Securitate.

Însă, componenta politică a celor întîmplate. Dar mai este și componenta umană. Ceva despre mîndrie și onoare...

De altfel, asemenea discuții în cazul dat nu sunt la locul lor. Dodon preferă, la fel ca și unele animale domestice, să lingă mîna tiranului. La urma urmei, aceasta este mîna Stăpînului.

Alexandr Boico
(Foto Point.md)скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: