Pentru statalitate!
РУС. MOLD.
» » Pentru statalitate!

Pentru statalitate!

2-03-2018, 13:04
Viziuni: 731
  
Versiunea de tipar   
Pentru statalitate!Comunistul Boris Ștepa: Noi nu avem nevoie de pornirile isterice ale unei minorități. Noi, majoritatea, avem nevoie de pace, stabilitate și prosperitate
Pe 28 februarie, la Glodeni a avut loc o ședință a consiliului orășenesc. Pe agenda ei a figurat și chestiunea privind așa-numita «unire» și declarațiile despre unirea cu țara vecină făcute de unele localități din țara noastră. Discuția pe care a suscitat-o respectiva chestiune în rîndurile consilierilor de la Glodeni au fost nu doar aprinse, ci și semnificative. În sensul că, în cadrul ei, fiecare consilier și-a arătat fața sa și fața partidului pe care îl reprezintă în consiliu.

La ședință au participat 18 din 23 de consilieri. Opiniile lor cu privire la «unire» au fost diferite. Cei care s-au pronunțat în mod deschis pentru unirea cu România, adică pentru subminarea statalității Moldovei, au fost în minoritate.

Argumentele lor, construite pe baza unei «dreptăți istorice» false, au fost mai prejoase de orice critică. Dar, de regulă, cu cît mai mincinoase sînt cuvintele, cu atît mai tare le strigă cei care le spun. Pînă la urmă, doi consilieri s-au pronunțat pentru semnarea unei declarații despre «unire» — unul din partea Partidului Liberal al lui Mihai Ghimpu, principalul însuflețitor al unionismului primitiv în Moldova, iar celălalt din partea partidului lui Iurie Leancă.

Alți cîțiva consilieri și-au exprimat părerea că acestor declarații în general nu trebuie să li se acorde nici o atenție, deoarece ele sînt politice și nu comportă nici un pericol serios. Pe de o parte, e așa, pe de alta, însă, cum se spune, picătura de apă macină și piatra. Drept răspuns la toate aceste manifestări antipatriotice, forțele sănătoase ale Moldovei, dar și organele de ocrotire a ordinii de drept trebuie să dea o ripostă adecvată tuturor acestor încercări, la prima vedere nesemnificative, de a submina statalitatea și independența țării.

Iar cînd este vorba despre adoptarea unor declarații antistatale ca rezultat al unei mituiri, șantaj sau înșelăciune, răspunsul trebuie să fie univoc. Și consiliul orășenesc Glodeni a indicat acest răspuns.

Boris Ștepa, consilier din partea PCRM în consiliul orășenesc Glodeni, prim-secretar al comitetului raional Glodeni al PCRM, a făcut în cadrul ședinței o declarație dură. El i-a îndemnat pe consilieri să nu se lase pradă provocațiilor și să condamne încercările de subminare a organizării statale a Moldovei făcute de forțele unioniste atît în interiorul țării, cît și în afara ei.

În final, 16 consilieri (majoritatea covîrșitoare) din cei 18 prezenți la ședința consiliului raional Glodeni au condamnat așa-numitele declarații despre «unire» pe care le-au adoptat unele localități din Moldova. Ei au dat acestora o apreciere univocă, calificîndu-le drept încercare de subminare a organizării statale și destabilizare a situației din țară.

* * * 
«Comunistul» publică textul luării de cuvînt la această ședință a lui Boris Ștepa, consilier din partea PCRM:

Pentru statalitate!«În ultimele luni, fostul președinte al României, domnul Băsescu, fostul ministru al Apărării din Moldova, domnul Șalaru, mai mulți liberali, precum și consulul general al României în Moldova, umblă prin raioanele Moldovei, fac agitație în mijlocul consilierilor sătești și orășenești, le dau primarilor cîte o mie-două de euro, ca ei după aceea să-i împartă la consilieri, pentru ca aceștia să semneze declarația de unire a Moldovei cu România în cinstea împlinirii a 100 de ani de la «unire» — 27 martie 2018 — și astfel să readucă la viață «România Mare».

Toate acestea se fac nu în cadrul unor întîlniri cu oamenii, nu printr-un referendum la care să participe întreaga populație a Moldovei, ci cu ușile închise, prin consilieri cumpărați, prin trădători ai țării lor, care în mod criminal încalcă Legea Fundamentală — Constituția Republicii Moldova, adoptată în anul 1994.

Cum e posibil un asemenea lucru ca acești consilieri, care decenii de-a rîndul au onorat drapelul Moldovei, — simbolul independenței, suveranității și neutralității ei, — acum semnează declarații de «unire» cu statul vecin?

Oare asta nu e trădare? Oare asta nu e crimă? Oare asta nu e o încălcare a principalelor articole ale Constituției Republicii Moldova, celor referitoare la statalitatea ei?

Vreau să mai atenționez că domnul Băsescu intenționează să transmită Parlamentului Moldovei proiectul denunțării acordului semnat în anul 1939 de către Molotov și Ribbentrop. Și asta în scopul ca Republica Moldova să-i fie reîntoarsă României ca teritoriu ocupat în anul 1940 de Rusia.

Această idee domnul Băsescu o propagă și în regiunea Cernăuți, și în cea Transcarpatică, și în regiunea Lvov, și în Volîni.
Cu referire la astfel de situații, unul din foștii cancelari al Germaniei a spus foarte exact ce consecințe pot avea ele: «Începutul recroirii teritoriilor este un motiv îngrozitor pentru un al treilea război mondial».

Noi, moldovenii, asta ne dorim?!

Sînt sigur că populația Moldovei nu vrea și nu dorește nici un fel de acțiuni militare, cu atît mai mult în condițiile de astăzi, deoarece un război ar însemna sfîrșitul civilizației.

Noi nu avem nevoie de pornirile isterice ale unei evidente minorități. Noi, majoritatea, avem nevoie de pace, stabilitate și prosperitate, de relații prietenești culturale și economice cu toți vecinii noștri — Ucraina, România, Rusia și toate țările europene.

În mod separat aș vrea să subliniez faptul că în lume există mai mult de 700 de popoare, națiuni și minorități etnice, care secole de-a rîndul luptă pentru a-și dobîndi statalitate, independență și suveranitate, dar, cu regret, la ziua de astăzi doar 195 de țări și-au căpătat statalitatea lor și sînt recunoscute de majoritatea țărilor din lume. Din fericire, din numărul acestora face parte și Republica Moldova.

Și unii dintre noi, din niște porniri trădătoare, sînt gata să se izbăvească fără nici o părere de rău de statalitatea pe care am dobîndit-o nu chiar atît de ușor?! Altfel spus, sînt gata să renunțe la țara lor, la Patria lor?!

Rușine acestor trădători! Trăiască în veci statalitalitatea Moldovei!».

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: