Și dacă se întîmplă cumva?..
РУС. MOLD.
» » Și dacă se întîmplă cumva?..

Și dacă se întîmplă cumva?..

22-03-2018, 12:20
Viziuni: 482
  
Versiunea de tipar   
Și dacă se întîmplă cumva?..În timpul tradiționalei sale „apariții împărătești”, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a făcut publice încă un șir de inițiative ale acestei formațiuni politice, printre care, ca o strălucitoare steluță populistă, a sclipit inițiativa privind trecerea totală a armatei moldovenești pe bază de contract.
 
Clar lucru, această mișcare cu alură de piar a fost făcută de dragul acelor tineri care abia au absolvit școala și, în virtutea vîrstei pe care o au, te-i mira de-ar putea să înțeleagă că în acest mod ei pur și simplu vor fi folosiți în scopuri electorale. Pe de altă parte, mulți recruți au început să-și răscumpere prin ceva termenul de „cătănie”, adică să ocolească într-un fel sau altul satisfacerea serviciului militar.

Cît privește copiii funcționarilor, aceștia nici n-au nevoie să golească buzunarele tăticilor ca să le umple pe ale celor de la comisariatele militare – ei pur și simplu nu se prezintă în fața lor, pentru că, să știți, sunt pacifiști.

Democrații intenționează să transfere armata pe bază de contract timp de doi ani. Drept impuls pentru respectiva inițiativă le-au servit careva semnale (probabil, au venit din cosmos) pe care nu demult a început să le primească președintele PDM.

Despre ce erau semnalele primite de Vladimir Plahotniuc? Despre condițiile pe care armata noastră le poate propune tinerilor recruți. În primul rînd, despre condițiile nesatisfăcătoare de locuire pe parcursul întregului termen de serviciu. Iar în al doilea rînd, despre sumele mari de bani pe care tinerii le plătesc pentru a nu satisface serviciul militar.

În general, de regulă, nici într-o țară dezvoltată din lume nu există o armată organizată pe bază de contract, pretutindeni se face și încorporarea recruților, adică a rezerviștilor. Contează corelația dintre rezerviști și cei angajați pe bază de contract, precum și faptul în ce mod se face ridicarea calităților profesionale ale acestora. Anume modalitatea mixtă de completare a armatei permite să fie pregătită o rezervă de mobilizare.

Trecerea forțelor armate pe bază de contract cere cheltuieli mari. Soldaților angajați în baza ei trebuie să li se plătească (și nu puțin), să li se indexeze salariul, să le fie îmbunătățite condițiile în care își vor face datoria – acele condiții „nesatisfăcătoare” despre care a vorbit președintele PDM. Acum, în țara noastră nu avem o situație propice pentru realizarea unei astfel de reforme. Toate cheltuielile necesare pentru întreținerea unei asemenea armate din nou vor fi puse pe umerii poporului în formă de impozite majorate. De altundeva de unde ar putea fi luați bani pentru o armată profesionistă, odată ce economia în Moldova nu funcționează?

Respectiva reformă e neconvenabilă și pentru însăși actuala guvernare, deoarece trecerea armatei pe bază de contract în mod automat va distruge schemele corupte ce funcționează în domeniu de mulți ani. Este vorba nu doar despre mitele care se dau pentru a evita serviciul militar. Cine va construi case și vile pentru șefii euromoldoveni – militari și civili, cine va face curățenie în teritoriu, cine va îndeplini alte sarcini deosebit de importante? Sau la Academia Militară „Alexandru cel Bun” vor fi introduse specialitățile de tencuitor, zidar și faianțar?

Da poate e cazul să se procedeze mai simplu – armata să nu fie trecută la contract, ci pur și simplu reformată, armamentul să fie vîndut Ucrainei, iar în locul cazarmelor să fie construite blocuri de elită cu multe etaje?

Unicul om care poate fi în cîștig în urma trecerii armatei pe bază de contract e Mihai Ghimpu. În sfîrșit, el va putea dormi liniștit, pentru că nu se va mai teme de tancurile rusești. Și asta pentru că, în cazul în care mai îndrăznesc să se bage peste noi, soldații noștri angajați pe bază de contract le vor întoarce înapoi cît ai zice pește…

Mai că am uitat să întreb: și dacă la viitoarele alegeri se întîmplă cumva că PDM nu ajunge la putere, ce va fi cu această reformă?

Eugen Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: