Dacă nu noi, atunci cine?
РУС. MOLD.
» » Dacă nu noi, atunci cine?

Dacă nu noi, atunci cine?

23-03-2018, 14:04
Viziuni: 502
  
Versiunea de tipar   
Dacă nu noi, atunci cine?În două raioane ale țării — Anenii Noi și Dondușeni — comsomoliștii au organizat desfășurarea meselor rotunde în legătură cu Ziua Internaţională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale
 
La Anenii Noi, unde masa rotundă s-a desfășurat pe 21 martie, printre invitați s-au numărat reprezentanți ai naționalităților moldovenești, ruse, găguze și cazahe. La Dondușeni, în cadrul mesei rotunde planificate pentru ziua de 24 martie, vor participa reprezentanții bulgarilor, ucrainenilor și romilor care locuiesc în Republica Moldova.

Așa cum a declarat prim-secretarul CR al UTCM din Anenii Noi, Maria Muntean, care a fost moderator al mesei rotunde din Anenii Noi, «Țara noastră este multinațională din punct de vedere istoric, de aceea problema respectării drepturilor minorităților naționale și reprezentanților diverselor rase este foarte importantă pentru noi».

«Eu mă mîndresc foarte mult cu faptul că pe teritoriul țării noastre locuiesc pașnic și prietenește reprezentanți ai diferitor minorități naționale. La noi sînt răspîndite pe larg căsătoriile între naționalități, de aceea, copiii care se nasc în asemenea familii sînt educați în baza culturii și tradițiilor cîtorva naționalități. Însă, în pofida unui fundament atît de benefic pentru stabilirea unui dialog prietenesc între reprezentanții diferitor naționalități, la nivel de stat, în loc să se lucreze întru lichidarea discriminării și combaterea condițiilor ce o generează, se creează noi premise pentru apariția acesteia. Tot mai multe plîngeri parvin precum că funcționarii organelor de stat refuză să ofere informații sau consultații în limba rusă — limbă de comunicare interetnică în Moldova; tot mai multe site-uri ale structurilor de stat nu au traducere în limba rusă; se închid școlile cu predare în limba minorităților naționale ș. a. m. d. Noi, generația tînără, reprezentanți ai comsomolului, care ne ghidăm în activitatea noastră de principiul solidarității și internaționalismului, nu putem și nu trebuie să fim indiferenți față de aceste probleme. De aceea, trebuie, cît mai des, să abordăm problemele de acest gen, de asemenea, să întreprindem toate încercările posibile pentru protejarea demnității și drepturilor noastre și ale altora», a subliniat Maria Muntean.

Prim-secretarul CR al UTCM din Dondușeni, Sergiu Tcaci, a menționat pentru Ziarul «Comunistul», că «lupta împotriva discriminării rasiale începe, în primul rînd, de la fiecare dintre noi».

«Anume de atitudinea fiecăruia dintre noi față de această problemă depinde, inclusiv, situația generală în țară pe această dimensiune. Noi trebuie să învățăm să construim un dialog corect cu reprezentanții diferitor diaspore, pentru asigurarea măsurilor în vederea protejării drepturilor noastre comune. Pentru că doar prin eforturi comune putem obține schimbări reale», a spus Sergiu Tcaci.

KOMSOMOL.MDскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: