Situaţie critică
РУС. MOLD.
» » » Situaţie critică

Situaţie critică

20-11-2015, 10:33
Просмотров: 1 092
  
Версия для печати   
Situaţie criticăOxana Domenti: «Astăzi, de mijloace financiare necesare pentru spitalizarea pacienţilor dispun doar 11 din 40 de spitale republicane».


În cadrul plenului Parlamentului din 19 noiembrie fracţiunea PCRM a supus unei critici aspre finanţarea sistemului de sănătate al ţării.

 

Medicina la zero


Oxana Domenti, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, a menţionat faptul că, miercuri, în cadrul şedinţei comisiei,au fost audiaţi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor şi ai Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.


După cum a relatat Oxana Domenti, situaţia din domeniul medicinei este critică. Datoria statului faţă de Fondul de asigurare obligatgorie în medicină este de 516 milioane de lei.


Pentru întîia oară în 10 ani, Compania Naţională de Asigurare în Medicină a ajuns să le datoreze instituţiilor medicale 440 milioane de lei, iar datoriile ale înseşi acestor instituţii ajung la 600 milioane de lei. Potrivit dumneaei, în cadrul audierilor, reprezentanţii guvernului au confirmat faptul că, astăzi, de mijloace financiare necesare pentru spitalizarea pacienţilor dispun doar 11 din 40 de spitale republicane.


«Situaţia în domeniul medicinei e critică. Toate problemele sunt provocate de proasta finanţare a domeniului de către Ministerul Finanţelor. Iată de ce fracţunea PCRM solicită ca reprezentanţii guvernului, ai Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului Sănătăţii să prezinte o informaţie completă referitoare la starea de lucruri în sistemul de ocrotire a sănătăţii cetăţenilor din Republica Moldova. La rîndul său, plenul Parlamentului trebuie să ia decizia ca să fie găsite mijloacele necesare pentru achitarea tuturor plăţilor», a totalizat Oxana Domenti.


Dar majoritatea parlamentară a ignorat solicitarea comuniştilor şi nu a sprijinit respectiva iniţiativă.

 

Salariul bugetarilor va fi majorat


A fost o victorie a fracţiunii PCRM adoptarea în prima lectură proiectului de lege înaintat de fracţiunea comuniştilor, potrivit căreia la 170 mii de lucrători din sferele bugetare cu cele mai mici salarii solda de funcţie să le fie mărită cu 10 la sută. 


скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: