Respirația mortală a Minei «Purcel»
РУС. MOLD.
» » Respirația mortală a Minei «Purcel»

Respirația mortală a Minei «Purcel»

9-06-2018, 09:20
Viziuni: 42 242
  
Versiunea de tipar   
Respirația mortală a Minei «Purcel»Primăria capitalei a organizat un dezastru poporului Moldovei, iar Guvernul se face că plouă
 
Pe parcursul cîtorva ani la rînd, în perioada aflării lui Dorin Chirtoacă în funcția de primar al capitalei, la începutul fiecărei veri se acutiza problema dureroasă a gunoiului. La ora actuală, problema este parțial rezolvată. Chișinăuienii s-au mai calmat puțin, însă, au uitat despre bomba cu efect întîrziat — Mina «Purcel», care a luat locul gunoiștii municipale pe parcursul a cîtorva ani.

Istoria puturoasă

S-ar părea că evacuarea deșeurilor menajere din municipiul Chișinău este strict problema capitalei și nu vizează restul locuitorilor republicii. Dar nu este așa. Continuă să fie în pericol toți locuitorii țării care locuiesc pe malul Nistrului în josul cursului de la capitală.

Să ne amintim de la ce a început această istorie puturoasă. În 2010, din cauza protestelor locuitorilor satului Țînțăreni, poligonul pentru deșeuri, amplasat în apropierea acestei localități, a fost închis.

Tot în 2010, primăria capitalei a anunțat că termenul de funcționare a gunoiștii de la Țînțăreni a fost prelungit cu încă 5 ani. Suprafața gunoiștii este prevăzută pentru depozitarea a 44 de milioane de tone de deșeuri. La acel moment se depozitase doar jumătate din volumul stabilit. Dacă e să avem în vedere că terenul pentru gunoiște a fost alocat în 1987 și dat în exploatare în 1990, acesta mai putea fi folosit practic pînă în 2030.

Locuitorii din Țînțăreni, nelipsiți de ambiții politice, argumentîndu-și protestul, au constatat că prin sat trec permanent mașini încărcate cu deșeuri, care distrug asfaltul, fac gălăgie, din ele se scurge gunoi și miroase urît. Cu locuitorii din sat se putea de ajuns la un consens încă acum șase ani. Trebuia de construit un drum de ocolire și stație de curățare a infiltratului, de propus finanțare pentru dezvoltarea satului ș. a. m. d. Însă, protestele locuitorilor din Țînțăreni au fost ignorate de autorități. În consecință, mirosul neplăcut de la poligonul din Țînțăreni a ocupat și împrejurimile din Bubuieci.

Bombă cu efect întîrziat

Inițial, se presupunea că cariera nefuncțională «Purcel» va fi folosită pentru îngroparea frunzelor care nu pot fi arse în raza orașului. Dacă mai exact — «Purcel» este o carieră de tip deschis, care, anterior, a aparținut Combinatului de materiale pentru construcții din Chișinău «Macon» și care se află în raza orașului, la Ciocana, la cîțiva km de satul Bubuieci. Orașul nu știa că acolo se evacuează nu doar frunze. Iar faptul că monstrul creat de primărie nu doar că va puți dar și va otrăvi oamenii, în general, a fost ignorat de primăria, care era condusă atunci de Dorin Chirtoacă. După închiderea gunoiștii de la Țînțăreni, toate deșeurile capitalei imense au început să fie evacuate la cariera părăsită. Aceasta a fost cea mai ieftină și mai comodă soluție pentru primărie. Gunoiștea neautorizată temporară a devenit permanentă.

La mina «Purcel» deșeurile au fost evacuate timp de circa șapte ani. Chiar și acum, după ce evacuarea deșeurilor menajere a fost sistată, problema nu a dispărut nicăieri. Conform calculelor modeste, la gunoiștea spontană s-au acumulat peste 2 milioane de tone de gunoi de diferită natură.

Anul trecut în regiunea «Purcel» au fost atestate mai multe băltoace din lichid — infiltrat negru toxic. Echipamentele de filtrare nu pot prelucra această otravă curată. Lichidul se absoarbe în pămînt otrăvind sursele de apă subterană.

Despre faptul că gunoiștea organizată spontan de primărie la mina «Purcel» este o bombă cu efect întîrziat, ecologiștii au avertizat demult, practic imediat de la deschiderea acesteia. Deja în anii 2015– 2016, experții au stabilit că apa din Colonița și Bubuieci nu este consumabilă pentru că este contaminată cu substanțe otrăvitoare. Acumularea gunoiului în putrefacție a contribuit la acumularea unui volum mare de metan, care putea să explodeze în orice moment.

A existat soluție?

În cadrul Consiliului Municipal Chișinău, fracțiunea comuniștilor a fost singura care a indicat asupra catastrofei ecologice. Consilierii PCRM nu doar au invocat problema evacuării deșeurilor, dar, spre deosebire de alte fracțiuni, au propus soluții reale pentru depășirea situației create.

Mai bine de un an, fracțiunea comuniștilor a încercat să obțină aprobarea proiectului de decizie care ar fi permis soluționarea definitivă a problemei depozitării deșeurilor solide. Proiectul deciziei cu privire la depozitarea și prelucrarea deșeurilor solide în municipiul Chișinău prevedea îndeplinirea unui șir de măsuri orientate spre lichidarea urmărilor catastrofei ecologice generate de depozitarea ilegală a gunoiului la mina «Purcel», amplasată în apropierea comunei Bubuieci. Una dintre aceste măsuri prevedea reluarea funcționării gunoiștii de la Țînțăreni.

Varianta propusă a fost aprobată de majoritatea consilierilor, care au adoptat decizia cu privire la depozitarea deșeurilor solide. Documentul urma să intre în vigoare începînd cu 1 iunie 2016. Cu toate acestea, primăria nu și-a îndeplinit demonstrativ obligațiile, în contradicție cu ordinea de executare a deciziilor aprobate de Consiliul Municipal Chișinău.

A fost ignorată și propunerea pentru crearea unui parteneriat public-privat în sfera depozitării și evacuării deșeurilor solide. S-a propus de a include în acest proiect partenerii dispuși să împărtășească serviciilor primăriei propria experiență în sfera depozitării și prelucrării deșeurilor solide. De asemenea, primăriei capitalei i s-a propus să ofere ajutor pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru evacuarea deșeurilor solide acumulate la mina «Purcel», prelucrarea acestora, precum și restabilirea stării ecologice normale pe acest teritoriu.

În document se mai menționează despre necesitatea de a estima prejudiciul provocat de autoritățile locale de pe urma evacuării deșeurilor solide la mina «Purcel». În linii generale, propuneri raționale au fost multe, însă, toate au rămas neauzite.

Gunoiul și politica

Guvernul nu a atras atenția asupra problemei evacuării deșeurilor din capitală atît timp cît i-a convenit acest lucru. După ce liberalii își îndeplinise misiunea și au devenit inutili pentru acaparatorii puterii de către democrați, în scenă — cu rol de salvator al națiunii — a ieșit Guvernul Filip. Problema evacuării deșeurilor din capitală a trecut pe dimensiunea chestiunilor politice.

În 2017, la începutul verii, premierul Pavel Filip, care-și atîrnase deja coroana salvatorului Chișinăului, a cerut funcționarilor orășenești să găsească soluții pentru situația creată. Soluția a fost identificată — cea pe care o propuneau, anterior, comuniștii. Cu localnicii din Țînțăreni s-a ajuns la un consens.
 
Presa a răspîndit vestea precum că Guvernul a fost nevoit să se implice în soluționarea problemei legate de evacuarea deșeurilor, deoarece primăria Chișinăului nu face față acestei sarcini.

În cadrul unei conferințe de presă la Guvern, pavel Filip a declarat: «A fost o perioadă de luare a deciziilor complicată și tensionată. Noi am făcut tot posibilul. Oamenii vor avea doar de cîștigat de pe urma acestei decizii. În orice caz, ei vor avea prioritate. Vreau să menționez că dacă nu ajungeam la un consens, Chișinăul s-ar fi pomenit, din nou, într-o situație de criză».

Potrivit înțelegerilor între cele două primării, Țînțăreni va accesa anual 6 milioane de lei pentru implementarea proiectelor de infrastructură. În comună, va fi restabilit sistemul de iluminare publică, se va construi un drum separat spre gunoiște și edificat un gard de protecție, pentru ca vîntul să nu poarte gunoiul prin localitate. De asemenea, va fi reconstruit barajul și drumurile locale, va fi lansată stația de epurare. În afară de aceasta, copiii din localitate se vor odihni gratuit la taberele de vară. O parte a cerințelor au fost, deja, îndeplinite. Înțelegerile între cele două primării sînt valabile pînă la sfrșitul anului 2019.

Primarul de Țînțăreni, Ina Pașcan, a declarat atunci că «Decizia aprobată de consiliul local a fost foarte complicată, deoarece municipalitatea a ignorat comuna noastră timp de 30 de ani de zile. Oamenii, deja, nu mai au încredere. Doar mulțumită Guvernului am acceptat acest pas». Iată cum, pe loc gol, mai exact pe o grămadă imensă de gunoi, Guvernul Filip, fără să facă absolut nimic, cîștigă noi bonusuri.

Democrații continuă și astăzi să capete autoritate pe seama gunoiului, fapt demonstrat de participarea lor activă la soluționarea problemei deșeurilor la Bălți. Mulți locuitori ai capitalei nordului sînt convinși că problema cu privire la evacuarea deșeurilor a fost creată artificial și poartă un caracter politic evident.

* * *
Promițînd localnicilor din Țînțăreni mană cerească, Guvernul a mai promis să nu uite nici de locuitorii din Bubuieci. În primul rînd, să se clasifice cu problema «Purcel». Dar, nu știu de ce, presa guvernamentală nu scrie despre veselia și prietenia în care angajații serviciilor comunale și muncitorii curăță gunoiștea din apropierea comunei Bubuieci. Despre cum se lichidează lichidele toxice și se iau probe din apele subterane pentru a obține convingerea că aceste ape poluate nu ajung în arterele de apă ale republicii, inclusiv, în Nistru de unde beau apă nu doar chișinăuienii.

Ecologiștii afirmă că procesul de conservare a gunoiștii este cel mai ieftin dar și cel mai periculos. Pentru a clarifica problema unui asemenea volum mare de deșeuri, însă, este nevoie de bani, surse cu care Guvernul nu vrea să se împartă, iar capitala de una singură nu va putea suporta asemenea cheltuieli.

Natalia Lujinaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: