Sclavia jurnalistică… în Moldova
РУС. MOLD.
» » Sclavia jurnalistică… în Moldova

Sclavia jurnalistică… în Moldova

14-07-2018, 10:35
Viziuni: 424
  
Versiunea de tipar   
Sclavia jurnalistică… în MoldovaE liber oare astăzi în țara noastră exponentul profesional al opiniilor — jurnalistul? E o întrebare care a devenit actuală
 
Valul de informații, volumul de programe la posturi de televiziune de toate genurile este atît de impregnat de falsificări, de măsluiri și de minciună fățișă, încît e timpul să declarăm și să asigurăm în mod public, prin decizia unei careva instanțe judecătorești de buzunar, victoria definitivă a jurnalisticii absurde, comandate asupra «libertății de exprimare a opiniilor».

Alunecînd treptat pînă la starea de bantoestan controlat în toate manifestările vieții social-politice, noi, locuitorii Republicii Moldova, trebuie să ne dăm seama că asta se întîmplă în cadrul nimicirii totale a tuturor libertăților și drepturilor, pe care guvernanții supuși clanului oligarhic deocamdată nu le-au anulat, însă nici să le respecte nu au de gînd.

Farsa fățișă cu «alegerile» primarului municipal pentru un termen de un an și nu mai puțin cinicul spectacol al anulării rezultatului acestei farse — toate acestea sînt aranjamente din aceeași realitate impusă nouă. Iar reacția deputaților europeni la această reprezentație de circ și la această clovnerie prin Declarația Consiliului Europei, — nici pe departe un compliment la adresa actualilor conducători cu apucături de șarlatan ai țării noastre, — a generat o activitate vulcanică din partea comentatorilor afiliați lor și a domnilor care-și etalează cu mîndrie «profesionalismul» lor în jurnalistică și care din cînd în cînd apar la posturile de televiziune, pentru a prezenta materiale cu noimă explicativ-debilizante și încerînd să-i convingă pe telespectatori că «la noi totul e bine, chiar minunat de bine — succesele sînt nemaipomenite, iar perspectivele himerice! Mare lucru… o careva rezoluție… Doar noi continuăm să vă conducem la fel ca și pînă acum, totul se află sub controlul nostru… Nimeni nu ne poate porunci nimic și nici noi, — stăpînii vieților voastre, — nu sîntem datori să-i dăm cuiva dare de seamă…».

* * *
Ce-i drept, se observă și unele strîmbături și priviri pe furiș/trageri cu ochiul spre nenea Săm. Dar, după cum reiese din aceleași comentarii și împroșcături în rețelele de socializare, nenea Săm ca și cum de-a-ntregul e de partea șarlatanilor, o parte din care a capturat, iar alta a cumpărat toate structurile puterii din Republica Moldova. Se prea poate că așa o fi fiind, totuși, cel mai probabil e că domnii comentatori din partea puterii prezintă ceea ce se dorește drept realitate. În această atît de dificilă trudă de explicare a teatrului absurdului și de întoarcere pe dos a adevărului, — care constă în faptul că guvernarea s-a cam luat cu joaca și a întrecut orice măsură, — mulți oameni capabili din numărul jurnaliștilor cîndva respectați au acceptat să se supună direct intereselor și indicațiilor celor ce le aruncă rămășițe de la masa domnească.

Și acest fapt poate fi explicat. Mass-media din țară este controlată de două-trei grupări oligarhice și de clan. Și aceste grupări luptă între ele, luptă cu înverșunare și fără careva principii morale. Iar acolo unde nu există moralitate, domnește minciuna, fărădelegea și nesocotirea oricărei alte opinii. Da, în Republica Moldova viața e grea, dar nu oare înșiși acești jurnaliști vînduți agravează această stare de lucruri? Gîndindu-se doar la bunăstarea lor personală pe fundalul țării care se rostogolește în Tartar.

Sațietatea individului care deservește minciuna și corupția, — fie el jurnalist, judecător sau deputat-transfug, — întotdeauna trezește dezgust. Dar îl trezește doar unor oameni autosuficienți, care își respectă convingerile. În clubul în care domnesc egoismul, carierismul și criteriile «iarmarocului vanității» — totul este invers. Un asemenea standard de «profesionalism» a început de acum să devină un criteriu al succesului: «Acesta s-a vîndut pe sine ieftin, deși ar fi putut… Dar iată că celălalt, cu principiile lui, huzurește…».

Se întîmplă ceva rău, ceva urît. Doar oamenii nu sînt cu totul proști. Este imposibil ca ani de-a rîndul să spui minciuni și să întorci faptele pe dos, creînd o careva iluzie. În ultimă instanță, realitatea te va lovi, și te va lovi foarte dureros! Dar, pentru a conștientiza acest lucru, oricît ar părea de straniu, e nevoie să respecți doar o bine cunoscută formulă morală: zilnic, învinge sclavul din tine.

Asta nu e nici simplu și nici ușor. E mult mai simplu și mai ușor să te dai pe mîna stăpînului de sclavi. Da, sclavia umilește, în schimb, permite să nu te gîndești la ce vei pune în gură, pe lîngă asta — lanțurile pot fi ruginite, dar pot fi și aurite. Totuși, oricum ai da-o, dacă te-ai vîndut o dată, punîndu-ți jugul de jurnalist profesional-sclav, vrei-nu vrei, vei merge prin viața ta cu această ipostază.

* * *
Viața și lumea nu stau pe loc. Toate derulează într-o mișcare continuă. Minciuna și coruperea pot stopa schimbările, pot chiar să rețină societatea într-un aparent punct-situație, unde stagnarea pare a fi o tendință învingătoare, dar asta e o impresie imaginară, impusă. Criza se aprofundează în toate direcțiile. Intensificarea valului de minciună și evidenta intenție de a induce populația țării într-o stupoare morală de acum începe să aibă un efect invers.

Astăzi, sclavilor profesioniști — capetelor vorbitoare în serviciul clanurilor oligarhice — nu li se mai dă crezare. Foarte degrabă, lumea va înceta să-i salute. Și nici mîna nu le va strînge. Actuala guvernare a ajuns la margine de prăpastie. Nu am vrea deloc ca ea, în căderea ei, să tragă după sine la fundul istoriei țara și poporul. Faptul că, împreună cu ea, se vor prăbuși în prăpastie și toți cei care astăzi, pentru o bucată de carne grasă, dar cu miros urît, gonesc prin toate canalele afiliate minciuni și născoceli fățișe, nici nu se discută.

Iar cei care posedă sentimentul demnității de jurnalist și de om, spun: «Nu ne-am vîndut și nici nu ne vindem! Noi nu sîntem sclavi!».

Mihail Lupașcoскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: