Aborigenii nu au fost întrebați
РУС. MOLD.
» » Aborigenii nu au fost întrebați

Aborigenii nu au fost întrebați

20-07-2018, 13:20
Viziuni: 699
  
Versiunea de tipar   
Aborigenii nu au fost întrebați«Cea mai săracă țară din lume» a primit în dar un teritoriu în centrul Chișinăului
 
Statele Unite ale Americii — țară bogată. Chiar cea mai bogată din lume. Dar scutitoare. Dacă se ivește posibilitatea, SUA va prefera să nu se prea cheltuiască. Darurile, însă,sînt și pe placul celei mai bogate țări din lume, chiar dacă vin din partea celei mai sărace țări din Europa. Așa cum este Moldova.

Guvernul Republicii Moldova a decis să ofere pentru construcția noului sediu al ambasadei SUA teritoriu imens care a aparținut fostului Stadion Republican. Acest teritoriu se află în inima Chișinăului. Indignarea chișinăuienilor, care au scontat că acest spațiu va rămîne în proprietate publică și se va utiliza în scop primordial, nu are margini.

Chișinăuienii au uitat, pur și simplu, că acceptarea unor asemenea «cadouri» reprezintă una dintre cele mai vechi tradiții americane: schimbul teritoriilor pe mărgele din sticlă. În ceea ce privește terenul totul este clar — America a primit în proprietate centrul istoric al capitalei Moldovei. Ceea ce este chiar și simbolic. Așa cum se știe, orice ambasadă este teritoriul oficial al țării pe care o reprezintă. Iar acum, la noi, în centrul Moldovei, se va afla America. Dar cum rămîne cu mărgelele? În calitate de mărgele a fost oferită sugestia de susținere politică a regimului actual din Moldova. Acceptînd în dar, de la regimul detestat de popor, Stadionul Republican, SUA ar da de înțeles că nu se prea deranjează de ura cetățenilor față de regim și că acest regim va continua să se bucure de bunăvoința americană.

Regimul, la rîndul său, se poate mîndri: legitimitatea sa se menține doar pe acest fir șubred. Și faptul că a reușit să bage Statelor Unite mita sub forma teritoriului imens în centrul Chișinăului, și faptul că această mită a fost acceptată, cu siguranță poate fi obiect de mîndrie. Pentru regim, aceasta este o afacere profitabilă. Nimic personal, doar business.

Nu putem spune că diplomații americani nu sînt îngrijorați de opinia locuitorilor Moldovei, care nu au primit nimic de la această afacere, nici măcar mărgele din sticlă. În cadrul întrevederii cu Președintele PCRM, Vladimir Voronin, ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit s-a interesat de ce comuniștii moldoveni se pronunță împotriva construcției ambasadei americane pe teritoriul fostului Stadion Republican.

Iar Vladimir Voronin a explicat următoarele. Orice chișinăuian, orice cetățean al Moldovei care a depășit o anumită vîrstă, are amintiri foarte dragi legate de Stadionul Republican. El este amplasat foarte confortabil, la intersecția mai multor drumuri de acces. În capitală, unde în ultimii zece ani s-a tot construit haotic, se atestă un deficit pronunțat de edificii sportive. Păstrarea profilului acestui teritoriu (în locul edificării «Chișinău Arena» la dracu în praznic în afara Chișinăului cu un singur drum de acces) corespunde așteptărilor locuitorilor Chișinăului. Pe cînd construcția ambasadei, chiar și a unei țări atît de bogate cum este America — nu corespunde.

Vladimir Voronin a propus ambasadorului american cîteva variante unde ar fi putut fi construită ambasada SUA. Spre exemplu, cea mai bogată țară din lume ar fi putut să construiască pentru cea mai săracă țară din Europa un nou spital de traumatologie și ortopedie, iar pentru construcție să primească actualul teritoriu al instituției. Exact în fața ambasadei Rusiei, în centrul Chișinăului, ceea ce ar fi fost chiar foarte prestigios pentru SUA.

În afară de aceasta, există teritoriul centrului pentru tineret «Gagarin», distrus din păcate, care este înconjurat de parc și unde, în locul blocurilor tipice multietajate s-ar fi putut amplasa reprezentanța diplomatică a SUA, fără să deranjeze pe nimeni. Dar, reiterăm: dacă SUA are posibilitatea să primească ceva mai bun, răsplătindu-se cu o pereche de mărgele din sticlă, nu vor renunța la această ocazie. Această afacere este una bună și pentru America. Nimic personal, doar business.

Iar acum, Statele Unite ale Americii pot doar să ghicească pentru ce le detestă mai mult locuitorii Moldovei — pentru faptul că au luat oamenilor Stadionul Republican sau pentru că, acceptînd să-l primească în calitate de mită, oferă susținere politică regimului antipopular.

Alexandr Boicoскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: