În pofida pesimismului
РУС. MOLD.
» » În pofida pesimismului

În pofida pesimismului

21-07-2018, 12:06
Viziuni: 551
  
Versiunea de tipar   
În pofida pesimismuluiCSI continuă să fie cea mai reprezentativă organizație în spațiul postsovietic
 
Comunitatea statelor independente există de acum timp de 26 de ani, în pofida pronosticului făcut de sceptici despre uitarea totală a acestei organizații și rămînerea ei în trecut. Nu este exclus ca, în viitorul apropiat, CSI chiar să-și întărească pozițiile sale.

CSI a fost fondată la 8 decembrie, 1991, cînd șefii de state din Rusia, Ucraina și Bielorusia au semnat așa-numitul Acord de la Belovejskaia Pușcia, în conținutul căruia se constata desființarea Uniunii Sovietice și întemeierea în baza ei a unei noi forme de colaborare interstatală între fostele republici sovietice. Acest document se numește «Acord cu privire la fondarea Comunității Statelor Independente». În 1994, el a fost ratificat, în componența CSI mai intrînd și alte opt țări — Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan (membru asociat) și Uzbekistan.

Aici trebuie menționat faptul că primul președinte al Moldovei, Mircea Snegur, a semnat acest acord la 21 decembrie, 1991, însă majoritatea parlamentară de atunci a refuzat să-l ratifice. Totuși, partea principală a documentelor constitutive ale CSI (în afara părții referitoare la colaborarea militară) Parlamentul a ratificat-o la 8 aprilie, 1994.

Estonia, Letonia și Lituania au refuzat chiar de la bun început să participe la activitatea CSI, alegînd vectorul european de dezvoltare. Ucraina, fiind unul din cofondatorii și membrii CSI, a refuzat să ratifice Statutul CSI și, astfel, din punct de vedere juridic, nu este membru al comunității. În anul 2008, în timpul cînd președinte ale Georgiei era Mihail Saakașvili, această țară și-a revocat calitatea de membri al CSI.

O încercare serioasă pentru CSI a devenit criza ucraineană, care este însoțită de o înrăutățire considerabilă a relațiilor economice dintre Federația Rusă și Ucraina.

Un șir de mișcări politice ale «eurointegratorilor» moldoveni au condus la distanțarea țării noastre de CSI, deși reprezentanții ei participă în mod regulat la summiturile organizației.

* * *
Vectorul exclusiv în formula asocierii cu UE nu i-a adus Chișinăului un beneficiu economic (de altfel, n-au avut acest beneficiu nici Tbilisi, nici Kievul). Da, Moldova și Ucraina pot ieși din componența CSI (sau, cel puțin, să denunțe unele acorduri). În acest caz, spațiul postsovietic va avea nevoie de un nou format de relații.

Însă în situația dată există un mic «dar». Multe acorduri comerciale cu Uniunea Europeană sînt încheiate nu direct cu respectivele țări, ci prin intermediul CSI, inclusiv cu Moldova. Și, în cazul unei ieșiri momentane din componența CSI, aceste acorduri pur și simplu încetează a fi în vigoare.

Imediat cum Moldova va părăsi CSI, relațiile ei comercial-economice cu Uniunea Europeană vor avea de suferit în mod considerabil. Va fi necesar timp pentru a se face reperfectarea respectivelor acorduri, timp în care, e lucru clar, relațiile economice vor fi înghețate, și înghețate în cel mai serios mod. Așa că luarea unei asemenea decizii, vorbind delicat, va fi un gest lipsit de responsabilitate.

La categoria declarațiilor iresponsabile poate fi atribuit și ceea ce a făcut spicherul Andrian Candu anul trecut, dînd de înțeles că, în perspectivă, în Parlamentul țării poate fi pusă la vot chestiunea suspendării calității Moldovei de membru al CSI și chiar de ieșire a ei din componența acestei organizații.
 
Însă chiar a doua zi după această declarație, ea a fost dezavuată de către secretarul pentru presă al Partidului Democrat guvernant, Vitalie Gamurari. Acesta a declarat că în Moldova nu este supusă examinării nici ieșirea țării din CSI, nici suspendarea plăților cotizației de membru de către Chișinău și că în interiorul partidelor guvernante și al celor de opoziție respectiva chestiune nu este abordată în nici un mod. Împotriva ieșirii țării noastre din componența CSI s-a pronunțat și prim-ministrul, Pavel Filip, prim-vicepreședinte al PDM.

Se prea poate că domnul Candu a hotărît ca, prin această vînzoleală politică, să-i aducă neplăceri Rusiei și să-și realizeze careva proiecte politice proprii.
 
Dar, după cum vedem, pînă și guvernarea noastră criminală înțelege perfect de bine că nu o va putea scoate cu bine la capăt doar cu ajutorul injecțiilor financiare din partea Uniunii Europene. Și, de fapt, acum nici pentru Uniunea Europeană nu este un lucru simplu să ne mai țină la abordajul său financiar.
 
Pe lîngă asta, în cadrul CSI există, de exemplu, un acord cu privire la sistemul de pensionare. În cazul în care cetățenii din statele-membre ale CSI se mută în altă țară a Comunității, ei primesc pensia în țara în care s-au instalat permanent cu traiul. Și guvernării (îndeosebi înainte de alegeri) îi va fi destul de greu să explice electoratului de ce rudele plecate ale acestuia au încetat să primească pensia la noul lor loc de trai.

În ceea ce privește viitorul țării, în Moldova există o dezbinare atît în societate, cît și în interiorul principalelor forțe politice. În pofida declarațiilor făcute de politicienii «pro-europeni» privind aspirația de apropiere cu UE, în establishmen-tul moldovenesc se percepe tot mai bine faptul că ruperea relațiilor cu Moscova și cu structurile integraționiste din spațiul postsovietic va contribui doar la înrăutățirea situației din țară și va provoca nemulțumirea cetățenilor.

* * *
Făcînd unele totaluri ale activității CSI, poate fi remarcat faptul că unul din motivele longevității ei este acela că «activitatea Comunității Statelor Independente este întemeiată pe principiul egalității, realizat prin instituțiile coordonatoare, care au fost create în baza parității». De aceea «Comunitatea nu este nici stat, nici formațiune suprastatală».

În prezent, este actualizată problema privind capacitatea vitală a CSI, funcționalitatea structurilor sale, perspectiva formelor de interacțiune și colaborare în ansamblu, elaborate pe parcursul existenței acestei organizații.

CSI nu și-a epuizat potențialul și este pe deplin capabilă să creeze oportunități benefice atît pentru întărirea Comunității, cît și pentru fortificarea în acest spațiu a unor procese integraționiste de diferit nivel.

Evgheni Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: