Întru binele omului
РУС. MOLD.
» » Întru binele omului

Întru binele omului

27-07-2018, 09:02
Viziuni: 783
  
Versiunea de tipar   
Întru binele omuluiDatorită muncii depuse de primarul-comunist al satului, la Țarigrad s-a deschis un nou Centru de medicină de familie.

 

Deschiderea unui nou obiect social este pentru zilele noastre un eveniment rar. Cu atît e mai uimitor faptul că proiectul creării unui centru modern de medicină de familie în satul Țarigrad din raionul Drochia, acesta fiind amplasat în cabinete spațioase noi, primăria a reușit să-l realizeze fără sprijinul cuiva, cu propriile forțe.

 
După cum ne-a povestit primarul satului, comunistul Petru Bărbieru, reparația capitală a unei vechi clădiri administrative cu două etaje autoritățile locale au început-o încă în anul 2015. Mai întîi a fost reparat acoperișul ei, apoi a fost elaborat proiectul și pornită reconstrucția capitală a clădirii. Pînă la asta, centrul medical s-a aflat într-un local vechi, într-o stare apropiată de cea de avarie, apoi, în ultimii ani, în localul Casei de Cultură, care, e ușor de înțeles, nu era un loc comod pentru activitatea unui asemenea obiect.

 

În ziua de 26 iulie, noul centru medical de la Țarigrad și-a deschis ușile. Pentru această importantă instituție socială, a fost rezervată cea mai mare parte a spațiului de la etajul I, în vecinătatea lui fiind amplasată filiala «Poșta Moldovei». La etajul doi al clădirii reparate s-a mutat primăria satului. În opinia lui Petru Bărbieru, este foarte important că toate aceste servicii sînt amplasate într-un singur loc, ceea ce, desigur, e foarte comod pentru locuitorii satului.

 

Conform ultimului recensămînt al populației, la Țarigrad locuiesc circa 4600 de oameni. Dar la ziua de astăzi, numărul este, de fapt mai mic. Însă, chiar și luînd în calcul procesul migrației, localitatea e destul de mare. În sat funcționează două grădinițe de copii și două gimnazii, Casa de Cultură și o bibliotecă. Pe lîngă asta, Țarigradul mai are un noroc — în teritoriul lui, își desfășoară activitatea doi agenți economici.

 

«Datorită agenților noștri economici, bugetul anual al primăriei alcătuiește circa 8 milioane de lei. Anume datorită acestui fapt am reușit să restabilim vechea clădire cu propriile forțe, fără a apela la ajutorul cuiva. Am făcut acest lucru pe banii noștri proprii», a concretizat Petru Bărbieru.

 

Totuși, chiar dacă și mizează pe mijloacele transferate în bugetul primăriei de către agenții economici, primarul-comunist e permanent în căutarea unor finanțe suplimentare, participă la diferite proiecte. Dar, în cele mai dese cazuri, asemenea proiecte le cîștigă acele organe ale puterii locale, care reprezintă interesele Partidului Democrat, cel care, după cum știm, a cumpărat cea mai mare parte a primăriilor din Moldova.

 

În planurile de perspectivă ale primarului de la Țarigrad se află construcția unei rețele de canalizare, însă acest proiect nu este posibil să fie realizat cu mijloace proprii, deoarece el costă mai mult de 30 milioane de lei. Deci, în cazul dat, satul va avea nevoie de un ajutor din afară.

 
În baza exemplului de la Țarigrad, noi ne putem convinge că, în cazul în care satele moldovenești au în organele lor de conducere oameni gospodari și neindiferenți față de oameni, ele își pot permite nu numai să administreze obiecte sociale, ci și să le reconstruiască în mod capital. Dar pentru asta e necesar ca în teritoriul lor să se dezvolte un mediu de afaceri. Cu cît mai mulți agenți economici activează în sate, cu atît e în stare mai bună infrastructura lor. Anume acest adevăr trecea ca un fir roșu prin programul «Satul Moldovenesc», elaborat de PCRM în perioada aflării sale la guvernarea țării. Și dacă acest program ar fi fost implementat în viață, astăzi satele noastre ar arăta cu mult mai bine.
 
Natalia Lujina

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: