Au lucrat asupra apărării
РУС. MOLD.
» » Au lucrat asupra apărării

Au lucrat asupra apărării

29-07-2018, 12:09
Viziuni: 427
  
Versiunea de tipar   
Au lucrat asupra apărăriiStrategia Națională de Apărare a Moldovei este marcată de spirit ofensiv.

 

Această strategie, precum și Planul de Acțiuni pentru realizarea acesteia, pentru anul 2018 — 2021, au fost aprobate de Parlament săptămîna trecută. În ciuda denumirii pacifiste a documentului, acesta, nicidecum, nu poate fi numit de apărare. Dar pe deplin poate fi numit un demers anti-rus al «majorității parlamentare». Fapt pentru care a și fost criticată strategia de către deputații fracțiunii Partidului Comuniștilor.

 
Întîi de toate pentru că nu este în concordanță cu statutul de neutralitate al țării, consfințit în Constituție. Iar în al doilea rînd, pentru nerealism și lipsă de consistență.

 

Altfel nici nu se putea, or, documentul a fost întocmit de neprofesioniști și la indicația Occidentului (conducătorul grupului pentru elaborarea documentului a fost Keith Dunn, responsabil pentru «implementarea măsurilor pentru consolidarea sistemului de apărare»). De aceea unul dintre punctele cheie ale strategiei este «intensificarea și aprofundarea relațiilor cu Organizația Nord Atlantică». Adică, cu NATO. Iar faptul că NATO este nici pe departe un bloc de apărare, cred că nu trezește niciun dubiu. Această poziție nu este în concordanță cu afirmațiile autorilor strategiei precum că punctul de bază al documentului este statutul de neutralitate al Moldovei.

 

Declarațiile precum că țara noastră «nu va permite utilizarea teritoriului ei de către forțele străine pentru acțiunile lor cu caracter militar împotriva unui alt stat», de asemenea, sînt profanatoare. În acest caz, ce au făcut în 2015 pe poligonul din Bălți, militarii SUA, Poloniei, Georgiei și României? Au desfășurat aplicații, «Eforturi comune», dușmanul probabil, așa cum putem ușor să ne dăm seama — Rusia. În anul următor, în 2016, chiar de Ziua Victoriei, pe 9 mai, pe teritoriul Moldovei s-au desfășurat aplicații comune cu participarea a 200 de militari SUA pentru elaborarea acțiunilor trupelor inginerești, personalului medical ș. a. m. d. Adversarul este același — Rusia.

 

Au devenit anuale și aplicațiile «JCET». În 2017, acestea s-au desfășurat de comun cu militarii din SUA și România și au fost dedicate artileriei, manevrelor și parașutismului. Unde avem de gînd să desantăm?

 

În locul inițiativelor pașnice, strategia conține un potențial pentru viitoarele conflicte. Cheltuielile pentru domeniul militar vor crește de la 625 milioane de lei în 2018, pînă la 1,5 miliarde de lei în 2025. Deși, acești bani puteau fi utilizați în scopuri mult mai utile. Dar cum poți să refuzi «unchiului Sam» dacă el cere ceva?...

 

În document, pacificatorii ruși din Transnistria sînt calificați drept «amenințare la adresa securității naționale», iar forțele armate din Transnistria — «amenințare la adresa integrității teritoriale a țării». Politica Transnistriei este calificată drept contradictorie intereselor Chișinăului, iar cursul pentru dialogul cu Tiraspolul lipsește.

 

Autorii strategiei au refuzat să susțină propunerea liderului comuniștilor, Vladimir Voronin, de a include în document noțiunea de «demilitarizare». Președintele PCRM a propus, reieșind din statutul de neutralitate al Republicii Moldova, de a trece la demilitarizarea țării. În opinia lui, în asemenea condiții, problema transnistreană va putea fi soluționată mai simplu și mai rapid, pentru că această demilitarizare va trebui să fie realizată pe ambele maluri ale Nistrului. Iar cu amenințări și fluturare de armament nu se va putea obține nimic.

 

Autorii strategiei nu au uitat să includă în document și o listă a intereselor și valorilor naționale. În numărul cărora s-a înghesuit și integrarea europeană. Deși, conform mai multor sondaje a opiniei publice, încrederea populației Moldovei pentru UE scade considerabil, iar noțiunea de «integrare europeană» a început să se raporteze la categoria injurioasă.

 

Încă o valoare națională a devenit «participarea la asigurarea securității internaționale». Oare de ce? Oare nu sîntem noi un stat neutru? Nu, ne tot spun «strategiștii» locului, noi vom participa la operațiunile internaționale sub egida ONU cu forțe «pînă la nivel de batalion»... Despre valoarea națională cu denumirea «reintegrare națională» s-a vorbit deja.

 

Documentul oferă o atenție deosebită colaborării cu Statele Unite: «Republica Moldova continuă să sconteze pe susținerea Statelor Unite ale Americii, partener strategic al țării, în consolidarea și promovarea reformelor de bază necesare în sfera securității și apărării țării». Iată așa! Noi știm cum poate SUA să asigure securitatea, pacea și, totodată, democrația în diferite regiuni ale lumii. Deosebit de mare succes înregistrează în zbor.

 

Vrem să sperăm că, la noi, nu se va ajunge pînă aici. Dar faptul că yankeii își vor satisface în Moldova propriile interese, este clar ca bună ziua. Scopul final al acestor interese — alipirea Moldovei la România și, în acest fel, includerea țării noastre în NATO.

Așa cum vedem, cei de la guvernare, jonglînd cu noțiuni precum «neutralitate» și acoperindu-se cu retorica proeuropeană mincinoasă, încearcă să-și deservească stăpînii occidentali în schimbul propriei bunăstări. Și fără remușcări, este gata să pună pe altarul acestei bunăstări un popor întreg. Poporul Moldovei.
 
Dmitri Crîmov

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: