Minciuna spre bine. Spre binele personal
РУС. MOLD.
» » Minciuna spre bine. Spre binele personal

Minciuna spre bine. Spre binele personal

21-09-2018, 13:20
Viziuni: 668
  
Versiunea de tipar   
Minciuna spre bine. Spre binele personalPupăza se laudă curcanului — bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah a informat despre «dezvoltarea regiunii» în ultimii trei ani jumate
 
Doar că pentru cei care urmăresc situația în UTA Găgăuzia și mai ales pentru cei ce locuiesc acolo, noțiunile «dezvoltarea regiunii» și «Irina Vlah» sînt la fel de departe una de alta precum Iupiter și Pămînt. Iar toate încercările de a le unifica pot provoca acestor cetățeni, în cel mai bun caz, doar rîs isteric și nevrotic.

De aceea, Irina Vlah și-a expus propria «istorie de succes» unui ascultător neexigent și moral degradat. Și anume celui care ocupă funcția de președinte al Moldovei, Igor Dodon. Anume cu el bașcanul își împarte, deseori, bucuriile. Iar la necesitate, i se plînge în blana moale găgăuză pe care ea însăși i-a făcut-o cadou.

Cui să-i mai povestească? Tandemul Dodon-Vlah nu a apărut de astăzi, ci încă în preajma alegerilor bașcanului din 2015, atunci cînd Dodon a obligat socialiștii să voteze pentru candidatura lui Vlah. Ba chiar a ostracizat celula găgăuză nesupusă a PSRM în frunte cu Igor Croitor. Iată ce jertfe a pus atunci conducătorul «socialiștilor» pe altarul victoriei Irinei Vlah.

Acest sacrificiu a fost răscumpărat în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016. Atunci, bașcanul a făcut un îndemn pentru locuitorii autonomiei să participe activ la alegeri și să susțină candidatura falsului statalist Igor Dodon. L-au susținut... și încă cum! Adevărat că ulterior au regretat și de o alegere și de alta, însă, așa cum se întîmplă de fiecare dată, prea tîrziu...

* * *
În cadrul întrevederii cu Dodon, Vlah a turnat și a turnat: chipurile, bugetul Găgăuziei a crescut de aproape două ori, au fost create peste 2000 de noi locuri de muncă «prin deschiderea întreprinderii companiei Fujikura și altele», a fost adoptată noua lege cu privire la investiții, respectiv, acestea au crescut de 23 de ori, producția găgăuză revine cu succes pe piața rusă ș. a. m. d.

Irina Vlah nu a uitat să reamintească nici despre faptul că Găgăuzia își dezvoltă, chipurile, intensiv relațiile cu Rusia, Turcia, Uniunea Europeană, Azerbaidjan, Turkmenistan și alte state (Tailanda, Muntenegru, Austria și altele, unde merge să se odihnească de treburile statului).

Din păcate, este greu de crezut. Faptele denotă că unicul lucru de care se preocupă serios bașcanul în ultimii 3,5 ani este dezvoltarea businessului de familie și PR-ul propriu.

Să ne amintim despre promisiunile electorale ale Irinei Vlah și să le contrapunem cu realitatea. Nu, nu se văd în Stepa Bugeacului cele 11 întreprinderi de procesare înalt tehnologice cu participarea capitalului rus. S-au pierdut în ceața stepei cinci întreprinderi agroindustriale moderne, crearea cărora a fost promisă din contul consolidării gospodăriilor agricole; degeaba umblă prin Moscova potențialii clienți ai producției agricole găgăuze în căutarea casei comerciale UTA — nu a fost construită, știți, nu s-a pus interes; prețul gazului natural nu doar că nu s-a ieftinit de două ori, dar să nu se mai și scumpească.

Cele 2000 de noi locuri de muncă parcă ar fi fost create. În declarații. Dar, de fapt? Trezește mare îndoială faptul că acestea au fost oferite doar de întreprinderea companiei Fujikura. Și dacă nu, ar trebui să le menționăm nominativ pe cele pe care presa pro-Dodon și pro-Vlah le-a acoperit rușinos cu «și altele». Or poate nu există niciun fel de «altele», iar conducătorul Găgăuziei minte pur și simplu? Pentru că, conform calculelor experților, timp de trei ani de zile, numărul locurilor de muncă în Găgăuzia s-a reduc cu aproape 1200.

Despre «succesele» sectorului agrar, sub conducerea Irinei Vlah, pentru ea însăși ar fi bine să tacă. Or, și aici totul este supus intereselor de familie. Fratele bașcanului, Serghei Vlah (cunoscut în cercurile criminale ca și «Donald»), a investit în cereale, de aceea terenurile din Găgăuzia sînt semănate cu grîu și porumb în detrimentul viticulturii și horticulturii. Cifra de afaceri este în creștere, banii curg rîu, cum să te mai gîndești la subvențiile promise producătorilor agricoli pentru achiziționarea combustibilului și lubrifianților!

Nu este totul clar nici la capitolul «revenirii» producției găgăuze pe piața Rusiei. Da, anul trecut, familia Vlah (cu intermedierea lui Dodon, care și-a inclus partenerii moscoviți) a reușit să ducă în Rusia o cantitate importantă de mere poloneze și roșii turcești, dar ce are cu asta producția locală?

Deci, așa cum vedem, programul promis găgăuzilor de către Irina Vlah — «pentru elaborarea programelor privind dezvoltarea social-economică a Găgăuziei», a vizat doar firma «Damir Agro», condusă de fratele bașcanului. La drept vorbind, această firmă nu produce nimic, ci face parte din tagma tarabelor de genul «cumpăr și vînd», însă, în repetate rînduri, i s-a atribuit titlul de «cel mai bun exportator din Găgăuzia». Însăși bașcanul a început să-l includă pe frate-său în multiplele sale vizite peste hotare.

Cei de la Chișinău s-au uitat printre degete la toate aceste lucruri: ei și ce dacă Serghei Vlah este implicat într-un șir de cazuri de rezonanță, cum ar fi: răpirea unui om și snopirea lui în bătaie, bănuiala de furt a zeci de milioane de lei prin intermediul serviciului fiscal și multe alte episoade, care, probabil, trebuie să fie elucidate pe viitor. În schimb, el este cercetat penal, iar acest lucru îl face un instrument de influență asupra bașcanului. Evident, șantaj cu «intenții nobile».

* * *
Nu vreau să reproșez nimic electoratului găgăuz de factura anului 2015, dar, îmi amintesc, că oamenii au votat practic unanim pentru Irina Vlah. Așa cum spun vecinii noștri ucraineni «au văzut ochii ce-au cumpărat». Acum UTA Găgăuzia este extrem de nemulțumită de bașcanul său. Iar însăși Irina Vlah poartă principala responsabilitate pentru speranțele nerealizate ale locuitorilor regiunii.

N. B. Oh, da, după discuția cu Irina Vlah, Igor Dodon a remarcat că Găgăuzia zilei de astăzi este un exemplu remarcabil al dezvoltării de succes pentru alte regiuni din Moldova.

Ivan Lecarevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: