Cameleonii «pro-moldovenești»
РУС. MOLD.
» » Cameleonii «pro-moldovenești»

Cameleonii «pro-moldovenești»

17-09-2018, 12:48
Viziuni: 336
  
Versiunea de tipar   
Cameleonii «pro-moldovenești»În preajma alegerilor, Partidul Democrat își schimbă vectorul
 
Așa precum se știe, democrații moldoveni sînt atît de montați pe vectorul european încît nici să mănînce fără el nu pot. Și, la modul serios, intenționează să includă în Constituția țării un articol cu privire la acest vector — fie, hîrtia rabdă totul.

O atare poziție este ușor de explicat. Elogierea zilnică a integrării europene și rugile către Uniunea Europeană și Departamentul de Stat al SUA stimulează din partea ultimilor subiecți pomeni generoase sub formă de credite, granturi și alte alocații financiare, care pot fi împărțite, distribuite și furate după bunul plac.

Un asemenea status quo convine absolut ambelor părți. Dar nu și înaintea alegerilor. Aici, dacă ai gîndirea îngustă, se duce totul de rîpă. Aici trebuie să îndulcești urechea electoratului, să-i spui ceea ce vrea să audă. Pentru că omul este făcut în așa fel ca să creadă invențiilor chiar dacă el însuși inventează ceva. Cei din PDM conștientizează foarte bine ratingul de nimic al formațiunii politice, cît și anti-popularitatea liderilor săi. Clar lucru, rezultatele alegerilor pot fi falsificate, poate fi pusă în funcțiune resursa administrativă, însă, nu poți face acest lucru cu absolută nerușinare. Mai ales după anularea scandaloasă a rezultatelor alegerilor locale din capitală. Adică, Partidul Democrat de la guvernare se vede impus să facă niște mișcări. Pentru ca ulterior să afirme cu spume la gură: noi am luptat în alegeri, am propus proiectele noastre, alegătorii au crezut în ele...

De aceea și s-au convocat democrații în Consiliul lor politic național, s-au scărpinat la ceafă și au decis: de azi încolo Partidul Democrat va fi «pro-moldovenesc». Liderul formațiunii, Vladimir Plahotniuc așa a și declarat: «De azi încolo, PDM este un partid pro-moldovenesc, pentru toți moldovenii». Adică, urmînd logica, pînă acum PDM nu a fost un «partid pentru toți moldovenii». Ei bine, acest lucru chiar nu este secret.

Plahotniuc a dat asigurări că pînă la alegerile parlamentare, Partidul Democrat intenționează să se concentreze pe necesitățile locuitorilor Moldovei, renunțînd la geopolitică. Și după alegeri? Iar nu va crește iarba?

Cu atît mai mult că voi v-ați mai concentrat deja, domnilor. Presa afiliată nu face decît să afirme că «reieșind din necesitățile cetățenilor Moldovei» ați lansat proiectul aventură «Chișinău Arena», programul hoțesc «Prima casă 1,2,3» și pledînd definitiv pentru interesele cetățenilor, ați vîndut americanilor teritoriul Stadionului Republican. Nu?

Liderul PDM a mai vociferat o perlă referitor la faptul că «niciun partid nu s-a pronunțat în apărarea Moldovei» și că lui i se creează falsul sentiment că «cineva din afara țării are grijă de viitorul Moldovei».

Sînteți modest, Vladimir Gheorghievici? Oare nu dumneavoastră să știți că viitorul Moldovei este preocuparea prietenilor — yankei? La care mergeți cu regularitate nu doar dumneavoastră, Pavel Filip și Andian Candu (cu intenția de a desfășura în SUA master-class-uri privind lupta împotriva Rusiei), dar chiar și directorul Poliției de Frontieră a Moldovei, Fredolin Lecari. Care, la drept vorbind, nu are ce face acolo decît să cheltuiască banii statului. Și nu trebuie să ne spuneți povești despre schimbul de experiență!

Eforturile «pro-moldo¬venești» ale lui Plahotniuc sînt ridicole și jalnice, în schimb, sînt în deplină conformitate cu recomandările clasicului: «Niciodată nu trebuie să spui cuvinte adevărate... ia-te de cuvinte goale și începe a te roti în jurul lor...».

În ajutorul liderului cu limba strîmbă a sărit președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov. Iată cui limba-i crește de unde trebuie. El ne-a explicat că nu există niciun fel de încurcătură, iar cursul «pro Moldova înseamnă continuarea cursului european și îndeplinirea obligațiilor noastre în cadrul Parteneriatului Estic […], de asemenea, înseamnă consolidarea tuturor cetățenilor în jurul unei idei».

Iertare, Dmitri Gheorghievici, însă, în termeni științifici, asta se cheamă catahreză, adică, includerea într-o singură frază a conceptelor incompatibile. Iar în limbaj simplu — prostie. Interesele poporului moldovenesc sînt într-o altă dimensiune — alta decît integrarea europeană a cărei «minunăție» moldovenii au testat-o pe propria piele.

«Cel puțin, zi de zi, două partide ne propun vectorul pro-estic. Șase sau, deja, șapte formațiuni politice vor să-i facă fericiți pe moldoveni prin unire. Reprezentanții acestora, practic, rup țara, o transformă într-un cîmp de lucru, care nu are nicio tangență cu doleanțele cetățenilor», a continuat Diacov. Și nu știu de ce a uitat să menționeze PDM, care, zi de zi, prin intermediul presei sale, ne pune pe urechi verbiaj scîrbos despre integrarea europeană și exact la fel rupe țara în bucăți de dragul intereselor mercantile ale liderilor săi.

...Mda, involuntar, uneori chiar îți pare rău că nu trăiești undeva prin America Latină, unde există tradiții stabile și seculare — la necesitate, politicienii necinstiți, fără prea mare onoare, decorează felinarele de pe avenida capitalei. Acolo există chestii pentru care acești politicieni sînt spînzurați, iar noi, puțin probabil să ajungem să trăim asemenea zile...

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: