Stingeţi lumina
РУС. MOLD.
» » » Stingeţi lumina

Stingeţi lumina

13-11-2015, 12:58
Просмотров: 967
  
Версия для печати   
Stingeţi lumina Tarifele la energia electrică au fost, deja, majorate. Urmează tarifele la apă. Cum se poate opri fărădelegea social-comunală? 


 

În cadrul ultimei şedinţe operative a Primăriei, reprezentanţii SA «Apă Canal Chişinău» au anunţat despre necesitatea de majorare a tarifelor la apă.

 

Chipurile, devalorizarea leului, scumpirea energiei electrice, trebuie de scuturat buzunarele orăşenilor, care şi aşa au ajuns la sapă de lemn. Furnizorii de resurse energetice au pus, din nou, problemele lor pe umerii consumatorilor. Şi-i doare drept în cot că mulţi chişinăuieni mai păstrează încă facturile neachitate în care sunt incluse metrii cubi de apă «distribuiţi». Pentru că toate pierderile de apă, înregistrate din cauza iresponsabilităţii angajaţilor serviciilor comunale, nu sunt compensate de furnizor ci de chişinăuieni.

 

Populaţia economiseşte din tot ce mai poate. De multe ori, familiile de pensionari decid să renunţe, pe timp de iarnă, la frigider — oricum nu prea au ce păstra în el. Încearcă să conecteze din ce în ce mai rar lumina, procură lămpi econome, iar uneori, în general, stau pe semiîntuneric. Acum, în condiţiile în care se va scumpi şi apa, oamenii vor trebui să caute soluţii să se adapteze din nou — să economisească apă. De exemplu, să facă baie mai rar - bună ziua, Chişinău nespălat!

 

Directorul tehnic al SA «Apă Canal Chişinău», Vitalie Midari, a încercat să explice că după aprobarea noilor tarife la energia electrică, furnizorul de apă va cheltui zilnic suplimentar 14 milioane de lei. Copeici - pentru o capitală cu venituri de miliarde. Însă, pentru chişinăuieni - o povară financiară imensă. Dar…cum se spune…cel sătul nu-l înţelege niciodată pe cel sărac. În sectorul energetic, salariile sunt cele mai mari — de zece ori mai mari decît ale profesorilor. Specialiştii în domeniu ridică lunar cîte 30-40 de mii de lei. Aceste salarii sunt incluse în tarife — tarife achitate de consumatori. Ce mai… cu aşa salarii nu mai ţii cont de cît costă apa sau lumina.

 

Apropo, majorarea tarifului la apă este una dintre condiţiile impuse de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). După ce autorităţile locale au luat de la BERD un credit pentru modernizarea sistemelor de canalizare din oraş, au prins cetăţenii într-o nouă capcană.  Decizia finală în ceea ce priveşte majorarea tarifelor la apă va fi luată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Totuşi, este prea puţin probabil ca o agenţie politizată să ia partea orăşenilor.

 

Natalia Ustiugova 

 

Comentariu exclusiv


Natalia Vîsotina, consilier municipal PCRM:

 

«Deja de patru ani, la şedinţele Consiliului Municipal Chişinău, Chirtoacă insistă, într-o formă categorică, pe majorarea tarifelor la apă. El îşi argumentează poziţia prin faptul că în unele raioane din republică apa este mai scumpă decît în capitală şi ajunge să coste 15-18 lei pentru un metru cub. Dar ce treabă are Chişinăul cu asta? Noi, consilierii, nu am văzut niciun document în care să fie prezentate argumente logice pentru scumpirea apei, în capitală, pînă la 14-16 lei.

 

Inflaţia şi scumpirea energiei electrice nu sunt decît nişte motive. SA «Apă Canal» aproape că ne şantajează. Furnizorul, în general, nu ia în calcul salariile, pensiile şi bursele care nu se majorează.

 

Chestiunea cu privire la menţinerea tarifelor actuale poate fi soluţionată la nivel municipal utilizînd fondul de rezervă. Putem elabora un plan tarifar cu păstrarea preţurilor vechi pentru populaţie. Dorinţă de-ar fi. Însă, în condiţiile actuale, cînd primarul liberal dirijează cum vrea el voturile a 26 de consilieri, decizia cu privire la majorarea tarifelor ar putea să fie aprobată».

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: