Minunea nu se va produce
РУС. MOLD.
» » » Minunea nu se va produce

Minunea nu se va produce

13-11-2015, 13:02
Просмотров: 883
  
Версия для печати   
Minunea nu se va produce Înainte de a fi semnat Acordul de Asociere, partenerii occidentali au promis Moldovei, ca şi Ucrainei, prosperitate şi progres 


Acum, înţelegem că un şir de politicieni moldoveni fără scrupule, coalizaţi sub lozinca «Alianţa pentru Integrare Europeană», au minţit, pur şi simplu, tot poporul. Jucîndu-se priceput cu sentimentele cetăţenilor Moldovei, autorităţile au semnat Acordul de Asociere cu UE. Noi, aşa şi nu am primit ajutorul promis din partea Uniunii Europene. Unde este, totuşi, minciuna şi în ce au constat promisiunile Occidentului?

 

«Miturile» au devenit realitate

 

Cu mult timp înainte de semnarea Acordului de Asociere, politologii şi economiştii europeni independenţi, la cererea Parlamentului European, au pregătit un studiu pe tema: «Armonizarea legislaţiei ţărilor Parteneriatului Estic cu legislaţia Uniunii Europene în sfera economică». În baza analizei efectuate s-a concluzionat univoc că pentru obţinerea efectului economic pozitiv, din partea UE vor fi necesare investiţii financiare semnificative. Republica Moldova, pur şi simplu, nu este în stare să facă faţă acestei sarcini din propriile surse. Respectiv, semnatarii moldoveni au contat pe un sprijin economic substanţial din partea UE. Şi, într-adevăr, condiţiile Acordului, prevedeau asistenţă macroeconomică financiară pe linia Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Centrale Europene (BCE). Totuşi, ajutorul era promis în condiţiile realizării «paşilor concreţi în implementarea reformelor». Dacă lăsăm de o parte declaraţiile înflăcărate ale componentelor «puterii proeuropene» din Moldova, analiza atentă a «paşilor concreţi» impuşi de partenerii externi de dezvoltare spre realizare obligatorie, stabileşte clar — partidele alianţei de guvernare au condamnat la pierzanie poporul nostru. Toate preîntîmpinările din partea opoziţiei — PCRM, cu referire la urmările acestui acord de-a dreptul înrobitor, au fost calificate de formaţiunile de la guvernare drept «mituri» inventate. Peste un an, aceste mituri au devenit realitate.

 

Trei paşi spre prăpastie

 

Primul pas — reducerea subvenţiilor în sectoarele industrial şi energetic. Această «reformă» va duce rapid la falimentarea întreprinderilor naţionale şi creşterea tarifelor pentru locuinţe.

 

Al doilea pas — reducerea maximală a subvenţiilor în medicină, educaţie, ştiinţă şi cultură, ceea ce, de asemenea, nu va genera stabilitate socială, iar pe termen lung, în general, va duce la dezintegrarea societăţii ca atare.

 

Al treilea pas — reducerea maximală a tuturor înlesnirilor şi ajutoarelor stabilite pentru păturile social-vulnerabile. Altfel spus, toţi aceşti oameni sunt, pur şi simplu, lipsiţi de dreptul la viaţă.

 

Conştientizînd faptul că obligaţiunile pe care şi le-a asumat sunt absolut ireale, Guvernul de la Chişinău nu s-a grăbit cu implementarea reformelor, iar funcţionarii corupţi, în loc să facă lucruri concrete, au fost ocupaţi cu deturnarea fondurilor publice. În rezultate, reformele necesare nu s-au realizat şi nici nu se realizează, iar ajutorul promis din partea UE rămîne doar la nivel de declaraţii.

 

În luna octombrie curent, Uniunea Europeană a lansat un nou proiect de asistenţă tehnică pentru implementarea Acordului de Liber Schimb cu Moldova. Totodată, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, PirkkaTapiola a subliniat că ţara noastră va primi sursele necesare abia după ce va semna acordul de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional. Devine tot mai clar că nu se urmăreşte decît înrobirea noastră economică. Moldova, şi fără acest acord, este în datorii pînă peste cap. În situaţia în care guvernarea este total paralizată şi coruptă cap-coadă, noile angajamente creditare vor arunca ţara într-un colaps economic absolut.

 

Experienţa nu-i de învăţătură?


În Ucraina vecină, unde sunt implementate activ reformele dictate de UE, urmărim cum creditele promise de Occident pe linia FMI şi BCE, nu sunt altceva decît instrumente de înrobire a economiei naţionale, care duc la creşterea datoriei externe de stat.  Recent, în ţară a fost decretată stare da faliment, deşi, deocamdată, la nivel tehnic. Între timp, profitînd de haosul din jur, corporaţiile occidentale transnaţionale acaparează pămînturi şi întreprinderi industriale falimentate artificial cu ajutorul reformelor recomandate de FMI. Este clar că acelaşi lucru va avea loc şi în Moldova de îndată ce autorităţile vor începe să implementeze reformele recomandate de FMI. Straniu, pentru că, înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE, atît Moldovei, cît şi Ucrainei li s-a promis prosperitate şi progres din partea partenerilor europeni. Astăzi, mulţi s-au trezit, însă, mai sunt încă şi mulţi dintre cei care ne hrănesc cu iluzii, aşteaptă să se întîmple minuni de basm — ploi de aur sau salarii fabuloase ş.a.m.d. Aş vrea să le răspund acestor oameni în felul următor: «nu aşteptaţi să se producă minuni, ci purcedeţi la curăţarea ţării noastre de mizeria trădătorilor de patrie şi corupţilor».

 

Noi avem nevoie de o Moldovă modernă, stabilă din punct de vedere politic şi economic, cu un nivel de viaţă nu mai rău decît în Europa. Însă, toate acestea trebuie să fie construite cu forţele poporul ţării, dar nu în condiţii înrobitoare impuse de funcţionarii Uniunii Europene.

 

Ion Negru

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: