Pe un butoi cu pulbere
РУС. MOLD.
» » » Pe un butoi cu pulbere

Pe un butoi cu pulbere

13-11-2015, 13:05
Viziuni: 860
  
Versiunea de tipar   
Pe un butoi cu pulbere Sub conducerea primarului liberal, construcţiile cu încălcarea tuturor normelor legale şi de securitate au atins proporţii catastrofale în capitală  


 

Însăşi ideea de a construi mansarde a fost una bună. În acest fel, a apărut posibilitatea de a soluţiona problema acoperişurilor sparte ale blocurilor vechi, în special cele denumite «hruşciovka».


De asemenea, de a conferi caselor un aspect mai modern şi, cel mai important, posibilitatea de a construi locuinţe la preţ accesibil. Unde mai pui că din bugetul local nu s-a alocat niciun bănuţ, întrucît toate cheltuielile şi le-au asumat firmele de construcţie. Însă, sub conducerea actualului primar, orice idee bună se transformă în problemă.


Acapararea liberală

 

În mare parte, primele mansarde care au apărut în sectorul Botanica al capitalei, au fost construite fără încălcarea normelor tehnice. Locatarii s-au ales cu geamuri termopan, balcoanele au fost reparate, de asemenea, au fost reabilitate sistemele inginereşti. Mansardele erau moderne şi nu afectau aspectul oraşului. Evident, lucrările de construcţie au dat mari bătăi de cap locatarilor, mai ales celor care locuiesc la etajul cinci, însă, de dragul reparaţiilor capitale, oamenii au fost de acord să îndure incomodităţile temporare. De altfel, deja atunci erau persoane nemulţumite. Au fost înregistrate şi cazuri în care cetăţenii revoltaţi cereau de la firmele de construcţii sume bunicele de bani pentru acordul lor.

 

Ulterior, însă, schema veritabilă de construcţie a locuinţelor accesibile s-a transformat într-o schemă de obţinere a profitului uşor şi necinstit.

 

Businessmenii moldoveni vicleni au început să construiască peste acoperişuri fără a achita un ban în schimb, nu s-au sfiit să încalce toate normele tehnice şi să utilizeze cele mai ieftine materiale de construcţii. Nici expertizele corespunzătoare ale caselor peste care s-a construit nu au fost efectuate. Oamenii se temeau că blocurile, construite în anii 60-80, nu vor rezista sub presiunea etajelor adăugate suplimentar. Chiar dacă oamenii erau indignaţi, edilului capitalei îi era drept în cot.

 

Scandalurile în jurul construcţiilor mansardelor au izbucnit la începutul anului 2009. Pînă în anul 2007, în tot Chişinăul, erau cel mult zece construcţii nefinisate deasupra blocurilor locative, însă, odată ce puterea locală a fost preluată de forţele liberale, construcţia mansardelor a luat amploare. A început acapararea în masă a acoperişurilor.

 

La începutul anului 2009, în presă a apărut informaţia precum că Direcţia locativ —comunală a Primăriei, condusă de liberalul Deonisie Boaghe, a întocmit o listă a blocurilor locative peste care urmează să fie construite mansarde. În această listă erau incluse 80 de case. Unii consilieri municipali şi-au exprimat indignarea în legătură cu faptul că fostul şef-liberal al direcţiei a încheiat contractele de construcţie cu încălcări legislative, obiectele au fost repartizate «alor noştri» fără a fi efectuate expertizele tehnice necesare şi fără acordul locatarilor. De asemenea, fără a fi anunţate tendere, iar chestiunea dată nu a fost înaintată Consiliului Municipal spre abordare.

 

În baza cărui principiu erau selectate firmele de construcţie? De cele mai multe ori — după apartenenţă politică sau suma mitei oferită angajaţilor Primăriei. Edilul capitalei striga la stînga şi la dreapta despre grija lui pentru cetăţeni şi locuinţele sociale pe care le oferă. Despre ce fel de preţ ieftin vorbim dacă costul unui metru pătrat în variantă albă se ridică la 650 de euro. Şi asta în condiţiile în care, potrivit estimărilor experţilor, costul real al unui metru pătrat în unele mansarde,  este de circa 200-300 de euro. Reiese că profitul curat pentru fiecare metru pătrat se ridică la 300-400 de euro. Ca mai apoi — să ardă totul cu flacără albastră! Ceea ce s-a şi întîmplat.

 

Flacăra albastră a fărădelegilor

 

Văzînd grozăviile admise de firmele de construcţie, tot mai mulţi cetăţeni refuzau să semneze documentele prin care să permită edificarea mansardelor peste casele lor. La sfîrşitul lunii iunie 2013, Consiliul Municipal Chişinău a decis să sisteze temporar procesul de eliberare a autorizaţiilor pentru construcţia mansardelor, iar mai tîrziu să aprobe un nou regulament în acest sens. De asemenea, Curtea de Apel Chişinău a dispus că se interzice construcţia mansardelor fără acordul tuturor locatarilor. Pînă la acel moment, firma putea să înceapă construcţia dacă avea acordul a 2/3 din locatarii etajelor superioare. Apropo, în perioada anilor 2007 — 2013, Primăria a eliberat circa 180 de autorizaţii pentru construcţia mansardelor.

 

Însă, cele mai grave lucruri abia urmau. Cu toţii ne aducem aminte despre incendiul din mai 2014, care a mistuit o mansardă din sectorul Botanica. Oamenii au rămas fără apartamentele lor. Este vorba despre 28 de familii. Pagubele au fost estimate la 10 milioane de lei. Expertiza a demonstrat faptul că flăcările au izbucnit şi s-au răspîndit cu repeziciune din cauza abaterilor grave comise în timpul construcţiei, în special, a lucrărilor de montare a comunicaţiilor inginereşti. Primăria şi-a asumat responsabilitatea de a acoperi pagubele. Dar cum rămîne cu firma de construcţie? De ce antreprenorul, care a economisit pe proiect şi materiale de construcţie, nu şi-a asumat această obligaţie?

 

După producerea acestei tragedii, Primăria a decis, totuşi, să expertizeze toate mansardele edificate după anul 2010. S-a constatat că circa 20 de mansarde au fost construite cu încălcări foarte grave. Chiar şi astăzi, la doi ani după decizia de a sista eliberarea licenţelor pentru construcţia mansardelor, oamenii spun că asemenea lucrări se mai fac încă. Drept exemplu este blocul din strada Alexsandri, 21.

 

Mansardele sunt doar o parte din construcţiile municipale. Despre calitatea construcţiilor trebuie să vorbim la general. Faceţi un raid prin Chişinău şi veţi constata că blocurile multietajate în lucru au grosimea pereţilor cît jumătate de cotileţ şi nimeni, în afară de cetăţeni, nu atrage atenţia asupra acestui fapt.

 

Natalia Lujina

 

Comentariu exclusiv


Încă o idee pervertită

 

Valerii Pavlov, ex-consilier municipal din partea PCRM:

 

«Astăzi, avem toate astea din mita antreprenorilor şi constructorilor. Primăria critică Ministerul Construcţiilor, care răspunde de calitatea lucrărilor. În consecinţă, nimeni nu poartă absolut nicio responsabilitate. Situaţia e aceeaşi în toată republica. 

 

În perioada sovietică, pe care o critică atît de mult actuali liberali, asemenea probleme erau abordate cu toată seriozitatea. Proiectanţii asigurau cu rezerve cerinţele de siguranţă ale materialelor şi tehnologiilor. Dar ce se întîplă astăzi? Debandadă totală. Nici măcar consilierii municipali nu pot obţine actele de confirmare.

 

Eu am fost unul dintre autorii ideii de edificare a mansardelor. Asta a fost înainte de instalarea lui Chirtoacă la Primărie. Însă, aceste mansarde nu presupuneau conceptul de profit tîlhăresc. Iniţial, ideea era corectă. Însă, mai tîrziu, sub conducerea liberalilor, aceste mansarde au început să fie construite cu încălcarea tuturor normelor şi regulilor. Proiectantul trebuie să supravegheze lucrările de construcţie. Problemele legate de mansarde au survenit din cauza lucrărilor de proiectare şi executare de nimic. În realitate, ideea — bună la început, nu s-a reuşit a fi implementată. Unde s-a mai văzut ca timp de două ore să se construiască un etaj întreg? Aşa s-a întîmplat la Botanica. S-a economisit intens pe materiale, iar oamenii au fost traşi pe sfoară. În asemenea proiecte, se foloseşte lemn special prelucrat corespunzător. Celelalte structuri, de asemenea, trebuiau să fie neinflamabile. Încă o aventură a primarului liberal — sub masca economisiri energiei termice, a decis să izoleze blocurile cu polistiren de 7 centimetri. Nu este altceva decît o aberaţie. Polistirenul, în proporţie de 50-60 % este inflamabil. Asemenea tragedii ar putea izbucni în orice moment.»

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: