Ziua învolburării active
РУС. MOLD.
» » Ziua învolburării active

Ziua învolburării active

22-10-2018, 15:04
Viziuni: 366
  
Versiunea de tipar   
Ziua învolburării activeDacă cineva nu a observat încă, viața în Moldova a devenit mai bună, mai veselă. Cel puțin așa i-a asigurat pe cei care s-au adunat la mitingul cu genericul «PDM pentru Moldova», liderul celui mai hoțesc partid din țară
 
S-a vorbit despre o creștere economică nemaivăzută, construcția drumurilor, cursul stabil al leului, inflație controlată, creșterea pensiilor, programe sociale ș.a.m.d.

Poporul era tăcut. În ochii oamenilor, aduși duminică forțat în Piața Marii Adunări Naționale din toate raioanele țării, se citea clar: zi de odihnă pierdută. De asta, probabil, nici nu se auzeau aplauze la enumerarea numelor de familia a capilor grupării criminale organizate «PDM». Fapt pe care, cel mai probabil, scontau liderii formațiunii.

De altfel, nici în tabăra lor nu se atesta o revigorare specială. Fețele deputaților, miniștrilor, președinților de raioane și «reprezentanților aripii tinere a democraților», care stăteau la tribună, erau plictisitoare și neinspirate. În schimb, a fost respectat codul vestimentar stabilit pentru miting și distribuit în toate celulele locale ale PDM, dar care a ajuns și în posesia presei. Potrivit acestui cod se interzicea categoric de a îmbrăca haine de culoare bej, gri, roșu, verde și galben. Albastru, însă, da iar butonierele roșii erau salutate în mod special. În afară de aceasta, în instrucție se indica că în timpul interpretării imnului de stat, mîna trebuie să fie ținută în regiunea inimii și nicidecum mîinile nu trebuie să fie încrucișate la piept sau ținute așa cum obișnuiesc fotbaliștii. În timpul mitingului au ținut discursuri premierul Pavel Filip, spicherul Andrian Candu, care sînt și vicepreședinți ai Partidului Democrat și, evident, liderul democraților, Vladimir Plahotniuc. Ei chipurile au raportat despre «munca făcută» și au trasat sarcinile pe care și le pun în față pentru următorii patru ani de zile. Lor nici nu le-a trecut prin cap ideea că democrații ar putea nici să nu se regăsească în viitoarea componență a Parlamentului. Și foarte corect — altfel de ce ar mai fi modificat sistemul electoral?

Liderul Partidului Democrat a pregătit o surpriză pentru cei adunați în PMAN. El a declarat că de la independență încoace, în Moldova au existat trei direcții pe care politicienii au încercat să ducă țara — UE, Uniunea Eurasiatică și unirea cu România. El, însă, Plahotniuc nu este de acord cu acest lucru, de aceea, noi vom merge pe altă cale.

«Noi nu ne mai putem permite să răbdăm rolul unui obiect în geopolitică, așa cum a fost pe parcursul ultimelor decenii, cînd toți ne-au dictat ce să facem, unde să mergem, pe cine să ascultăm și la ce să visăm. […] Noi avem dreptul la propria soartă pe care o vom construi la propria discreție», a spus el. Și a continuat explicațiile: «Asta înseamnă că satele moldovenești vor funcționa cu o bună infrastructură, cu drumuri asfaltate și sistem de alimentare cu apă, sate cu copii, pentru care se vor renova grădinițe și se vor redeschide școlile, pentru care vor fi medici de familie în fiecare localitate, sate cu locuri de muncă pentru ca oamenii să nu mai plece peste hotare după cîștiguri».

Fiți de acord, noua doctrină a «direcției patru» nu strălucește în inovații. Toate aceste lucruri au existat deja și în RSSM și în perioada guvernării comuniste. Ei dar dacă idei proprii nu există, involuntar, trebuie să le împrumuți de undeva. Pentru perioada preelectorală și fără drept la realizare.

«Premierul nocturn», Pavel Filip era plin de optimism. El a anunțat că Moldova nu mai este cea mai săracă țară din Europa, «dar noi mai avem de muncit pentru îmbunătățirea bunăstării oamenilor». Iar în linii generale, economia țării crește al treilea an consecutiv, s-au făcut multe lucruri bune, iar progresul nu poate fi negat «indiferent de cît de mult nu și-ar dori predecesorii noștri de la guvernare, care vor, din nou, să ajungă la putere». Despre cine vorbește el? Despre Filat? Ghimpu? Păi da, șeful lui așa a și spus: «bugetul s-a furat de structurile subordonate lui Vlad Filat, din care făcea parte și Maia Sandu». Iar democrații, clar lucru, nu au nicio vină.

Spicherul Andrian Candu a rumegat din nou guma epuizată a integrării europene. Chipurile, integrarea europeană se face aici, acasă, prin creșterea nivelului de viață al oamenilor din Moldova și îmbunătățirea eficienței instituțiilor țării.

«Pentru fiecare atac și critică voi aveți un răspuns — exsită zeci de fapte bune pe care le-a făcut Partidul Democrat pentru Moldova. Noi vorbim despre drumuri, poduri noi, grădinițe și școli reparate, salarii și pensii majorate, Prima Casă, Arena Chișinău, tichete alimentare și multe altele — la toate acestea ei nu vor avea ce să răspundă! Faptele guvernării sînt mai puternice decît discuțiile lor!», a concluzionat Candu.

Și, din nou, a uitat să amintească că drumurile — podurile au fost construite din banii noștri, banii contribuabililor, grădinițele — din contul României, Turciei, Turkmenistanului, Uniunii Europene. Iar majorarea salariilor și calcularea pensiilor s-a operat selectiv și neechitabil — în favoarea funcționarilor statului, dar nu a oamenilor de rînd. Programele Prima casă și Arena Chișinău — sînt doar niște scheme de escrocherie pentru spălarea banilor furați.
 
Avînd rol de conferencier în cadrul manifestației, ministrul Culturii, Monica Babuc a chemat la microfon noi părtași cîntînd de la microfon despre toate «succesele» PDM în guvernarea țării. «Poporul entuziasmat» a fost reprezentat de o familie tînără, care a obținut o locuință în cadrul programului Prima Casă și care a mulțumit democraților pentru acest lucru. Se pare că tînăra familie nu s-a gîndit la faptul că împrumutul va fi întors cu valoare dublă.

Spre sfîrșitul mitingului, deputatul democrat, Eugen Nichiforciuc a dat citire așa numitelor «Obligațiuni». Se menționa că cetățenii care au semnat documentul își consolidează eforturile pe care, de comun cu guvernarea, le depun pentru dezvoltarea țării, pentru a asigura un viitor mai bun Moldovei și că-și asumă șapte obligații.

Această hîrte ar fi fost semnată de cele 100 de mii de persoane adunate la miting. O minciună sfruntată. Deja de-atîtea ori s-a spus că PMAN constituie 12 600 de metri pătrați. Și chiar dacă punem cîte 4 persoane pe metru pătrat, obținem 50 400 de oameni. Iar la sabatul democrat s-au adunat (cu tot cu scuarurile, parcurile și străzile adiacente) de trei ori mai puțini oameni împotriva voinței lor. Este adevărat că, făcîndu-și prea multe griji pentru codul vestimentar și comportament adecvat în timpul interpretării imnului de stat, democrații au uitat despre comoditățile elementare. Respectiv, rîndurile la toaletele bio erau asemenea celor ca la salamuri în URSS. De altfel, mulți au mers pe «a patra cale» — prin ocolire. Sau pe a cincea — acasă.

Ivan Lecarevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: