Trezirea din amorţeală este inevitabilă
РУС. MOLD.
» » Trezirea din amorţeală este inevitabilă

Trezirea din amorţeală este inevitabilă

6-11-2015, 11:07
Просмотров: 857
  
Версия для печати   
Trezirea din amorţeală este inevitabilăSatul Dolna: După răsunătoarele promisiuni goale făcute în campania electorală de partidele din alianţa guvernantă, a început obişnuita viaţă de toate zilele. Oamenii trebuie să se trezească din amorţeală


Satul Dolna e situat în unul din cele mai pitoreşti locuri din Moldova. E o adevărată Mecca turistică. Aici se află cunoscuta moşie a familiei Ralli — Casa-muzeu «A. Puşkin». Numele acestui sat e cunoscut departe de hotarele Moldovei, aici vin savanţi, lingvişti, cunoscători ai literaturii ruse. În anii cînd la guvernarea ţării s-a aflat PCRM, în sat s-au produs mari schimbări spre bine. Au fost construite drumuri, reconstruite obiecte de menire socială, făcută ordine în gospodăria comunală...

 

Aşa a fost. Pînă la precedentele alegeri locale, cînd primarul comunist a fost înlocuit cu unul liberal...


Cum şi cu ce trăieşte satul după alegeri şi cum îşi apreciază înşişi comuniştii activitatea lor în perioada de dare de seamă? Dezbaterea acestei şi a altor chestiuni importante în cadrul adunării de dare de seamă şi alegeri, cu o înaltă prezenţă a comuniştilor, s-a desfăşurat în mod constructiv şi democratic. La adunare a participat şi liderul PCRM, Vladimir Voronin, precum şi prim-secretarul comitetului raional de partid Străşeni, Piotr Porcescu.


Fostul primar al satului Dolna, Valentina Celacuş, membru al biroului comitetului raional de partid, secretar al OPP Dolna, a apreciat critic munca efectuată în perioada de dare de seamă.


Conform rezultatelor alegerilor în organele locale ale puterii, desfăşurate vara trecută, la care Valentina Celacuş a fost candidat la funcţia dfe primar din partea PCRM, în această funcţie a fost ales acolitul Partidului Liberal. Potrivit spuselor dumneaei, oponenţii politici au aplicat o mituire făţişă a alegătorilor. Pentru a le cîştiga voturile, le-au plătit bani şi le-au promis că, în cazul în care vor cîştiga «oamenii lor», îi vor ajuta la soluţionarea multor probleme.


Şi cu ce s-au ales pînă la urmă alegătorii din Dolna, dîndu-şi voturile nu pentru Valentina Celacuş din partea PCRM, care pînă la asta s-a aflat în fruntea primăriei timp de opt ani şi a făcut foarte multe pentru locuitorii satului?! Acum, avînd la conducere un primar liberal, Dolna din nou e în paragină.

 

Toate proiectele sociale, precum şi cele ce ţin de infrastructura satului, începute anterior de comunişti, au fost stopate. Drumurile nu se repară.

 

Reparaţia capitală a Casei Tineretului din localitate, începută de Valentina Celacuş, de asemenea a fost oprită. Gospodăria comunală e din nou în delăsare. În timpul ce s-a scurs de la alegeri, primarul liberal nu a convocat nici o adunare a sătenilor, ceea ce demonstrează atitudinea lui nepăsătoare, ba chiar dispreţuitoare faţă de oameni, care pur şi simplu au fost folosiţi la alegeri, iar după aceea nu mai sunt luaţi în considerare. Acum sătenii pot da vina doar pe sine. Ei nici nu-şi ascund dezamăgirea, îşi conştientizează greşeala. Cum se spune, simt pe propria piele consecinţele alegerii lor iresponsabile.


După cum a relatat Valentina Celacuş, întreaga lor campanie electorală, aşa-numiţii oponenţi politici ai PCRM şi-au concentrat-o asupra denigrării imaginii Paritului Comuniştilor, în mod obraznic au manipulat opinia publică, în foile lor volante de agitaţie au folosit informaţii false şi calomnioase. Mai mult decît atît, ei au intimidat şi au şantajat populaţia.

 

Potrivit spuselor dumneaei, nu poate fi vorba nici despre alegeri democratice, nici despre o exprimare liberă a voinţei poporului. Ca rezultat, satul a rămas fără lumină, fără căldură, fără stăpîn.


Tot ceea ce s-a făcut pînă acum a fost posibil să se facă doar datorită sprijinului acordat de PCRM, cu participarea directă a liderului său, Vladimir Voronin.

 

Şi totuşi, ca secretar al organizaţiei primare şi ca fost primar, Valentina Celacuş a propus ca munca ei în perioada de dare de seamă să fie apreciată ca nesatisfăcătoare. Şi a propus o altă candidatură la funcţia de secretar al OPP. Dar comuniştii nu au fost de acord cu formularea dumneaei şi au declarat că atît în calitate de secretar, cît şi în calitate de primar, ea a lucrat nu pur şi simplu bine, ci foarte bine. Ca, în final, cu majoritatea voturilor, Valentina Celacuş să fie realeasă ca secretar al OPP Dolna. Candidatura dumneaei a fost susţinută şi de liderul PCRM, Vladimir Voronin.

 

După cum a declarat unul dintre consilierii locali, tovarăşul Muratov, situaţia trebuie apreciată în compelxitatea ei: «În multe privinţe, rezultatele alegerilor au depins de împrejurări asupra cărora noi, comuniştii, nu am putut inlfuenţa. Dar organizaţia noastră primară a rezistat, ea există. Acum noi trăim în vremuri foarte grele. Şi trebuie să ne unim strîns unii cu alţii».


Comiuniştii din organizaţia primară a satului Dolna  au vorbit cu mîndrie despre faptul că s-au comportat onest în timpul campaniei electorale, nu au propus mită, nu au cumpărat, ca alte partide, voturile alegătorilor.

 

Iar acum şi alegătorii încep să-şi dea seama că au făcut o alegere greşită. După răsunătoartele promisiuni goale făcute de partidele din alianţa guvernantă, a început obişnuita viaţă de toate zilele — zile grele atît pentru locuitorii din Dolna, cît şi pentru cei din alte sate şi oraşe din republică. În luarea sa de cuvînt în faţa comuniştilor din OPP Dolna, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a subliniat faptul că oamenii trebuie să se trezească din amorţeală, să conştientizeze că sunt responsabili pentru alegerea pe care o fac, să nu voteze cu ochii închişi. «Ruina, hoţia şi încălcarea legii sunt cărţile de vizită ale partidelor din alianţa de la guvernare. Ceea ce timp de şase ani a făcut cu Chişinăul primarul liberal, acelaşi lucru l-au făcut cei de la putere cu întreaga Moldovă. Ei nu s-au sinchisit să încalce şi Constituţia. Se întreprind atacuri asupra suveranităţii Moldovei, asupra limbii moldoveneşti, pe toţi cetăţenii Moldovei încearcă să-i facă români. În guvern activează oameni întîmplători, necompetenţi, care nu au făcut nimic pentru ţară. Ba din contra. Au jefuit sistemul bancar, au jefuit bugetul şi, ca rezultat, Moldova e din nou în mizerie şi sărăcie, cu mîna întinsă după ajutoare de la străini», a remarcat cu mult regret liderul PCRM.


Iată de ce comuniştii trebuie să continue lupta. Doar PCRM poate propune un program pozitiv şi constructiv de dezvoltare a ţării în toate sferele de importanţă vitală.

 

Fiodor Luchianenco

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: