Curcanul vorbitor
РУС. MOLD.
» » Curcanul vorbitor

Curcanul vorbitor

8-11-2018, 13:07
Viziuni: 993
  
Versiunea de tipar   
Curcanul vorbitorVizita lui Igor Dodon la Moscova a fost încă o bulă de săpun în ciuda propriilor sale asigurări
 
Spre deosebire de cele șapte vizite anterioare ale «alesului de tot poporul» în Rusia, această vizită a primit statut oficial, de aceea, Dodon nu a mai fost «marinat» preț de patru ore în anticamera președintelui rus.

Mai mult ca atît, cortegiul lui Dodon a mers prin Moscova cu girofarele incluse și însoțit de motocicliști. Slava Domnului, s-a trecut fără incidente — fabrica avicolă «Floreni» nu a trimis niciun killer pe autocamioane la Moscova. Iar prin fața Curcanului a defilat garda de onoare. Iată așa!

Slugarnicii lui Dodon nu au ezitat să pună maxim accent pe aceste onoruri, care, de altfel, sînt protocolare. «Iată așa este întîmpinat la Moscova președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cu toate onorurile și protocol diplomatic», a explodat pe rețelele de socializare consilierul municipal din partea PSRM, Nichita Țurcan și chiar a distribuit video cu cortegiul.

De ce a scris Țurcan? Pentru ca poporul nostru hoțit și umilit să se bucure de faptul că viața lui Dodon a reușit? Doar că imaginile video au fost înregistrate de sus, de la balconul unui bloc cu multe etaje și nu putem spune cu siguranță cine se află în acel cortegiu: Dodon sau Ala Pugaciova. Renumitul activist civic din Găgăuzia, Leonid Dobrov așa a și scris în rețelele de socializare: «Eu am fost pe motocicletă, în rîndul de pe stînga — în față... Iar Dodon mă păzea». Și a publicat propria fotografie alături de Putin, realizată cu ajutorul aplicației photoshop.

Ei bine, a ajuns cum a ajuns, a economisit chiar și pe metrou. Altceva este important: cu cine s-a întîlnit Dodon, despre ce a discutat și care este rezultatul real al acestor negocieri. Pentru că noi știm foarte bine: cît nu s-a plimbat «alesul de tot poporul» prin Federația Rusă, tot ce a reușit să aducă de acolo — sînt fotografiile sale alături de Putin.

* * *
Să începem de la întrevederea cu liderul rus. Evaluarea acestei întrevederi în presa rusă este deloc plăcută pentru Dodon. Ziarul «Komersant» a publicat un articol cu titlul «Președintele Moldovei face mișcarea cu Kremlinul». În acest articol, colaboratorul științific din cadrul Institutului economic al Academiei de Științe a Rusiei, Andrei Deveatkov, consideră că, pînă la ora actuală, nu a urmat niciun răspuns politic al pașilor precedenți și nu există garanții că va exista: «Dodon a pierdut inițiativa politică în țara sa și nu a putut influența nicicum deciziile legate de politica externă adoptate de Chișinău, inclusiv, pe dimensiunea rusă. Deocamdată, nu există certitudine că această situație se va schimba considerabil în urma alegerilor parlamentare».

În relatările sale de pe Facebook, Dodon a comunicat că în urma vizitei sale la președintele Rusiei cei doi «s-au înțeles pe marginea întreprinderii măsurilor concrete comune în vederea majorării exporturilor de mărfuri de producție moldovenească pe piața rusă, inclusiv, renunțarea, de la 1 ianuarie 2019, la taxele vamale pentru exportul în Rusia a legumelor, fructelor (mere, cireșe, prune, nectarine și altele), conserve de legume și produse vinicole din Moldova».

Totul este minunat, însă, eliminarea taxelor vamale nici pe departe nu înseamnă majorarea automată a ratei exportului, așa cum afirmă Dodon. Noi am ratat nișa moldovenească pe piața agricolă din Rusia și, acum, aceasta este ocupată. Așa că nu este clar ce vom obține după anularea taxelor vamale.
 
Mai adăugăm la aceasta că, Rusia a inclus (dar, a inclus oare?) Moldova în Acordul de comerț liber pentru doar șase luni de zile, pentru perioada de iarnă-primăvară, atunci cînd fructele și legumele nu se produc. Așa că lipsa taxelor vamale nu va oferi nimic producătorilor agricoli. Înțelegerea este următoarea — încă o bulă de săpun de natură dodonistă. Iată dacă s-ar fi înțeles cu privire la eliminarea taxelor vamale chiar acum, cînd roada putrezește pentru că nu are cui să fie vîndută...

În continuare, Dodon a anunțat că s-a înțeles cu președintele Rusiei pe marginea unei amnistii mult mai profunde în raport cu cetățenii moldoveni aflați pe teritoriul Rusiei. Dar, din cîte ne amintim, Dodon «a convenit» nu doar o dată asupra înlesnirii sorții gasterbaiterilor moldoveni și problema ar fi trebuit să fie închisă. Dar nu. A devenit deja o tendință — de fiecare dată cînd acesta merge în ospeție la Putin, el se face că soluționează problema, însă, aceleași probleme se repetă parcă într-un cerc vicios.

Ulterior, Igor Dodon i-a dat asigurări președintelui rus că majoritatea absolută a cetățenilor Moldovei susțin cursul menținerii relațiilor istorice prietenești cu Rusia. Și a sugerat subtil că acesta ar fi, chipurile, meritul lui. Deși, Dodon a devenit «pro-rus» doar pentru că acest lucru are impact pozitiv asupra ratingului lui personal (este adevărat că, în ultima perioadă, aura «pro-rusă» a «alesului de tot poporul» a pălit vizibil).

Și, în sfîrșit, Dodon i-a făcut cadou liderului rus o carte bisericească veche în limba moldovenească. Amintindu-ne de istoria legată de vin, nu este exclus că Vladimir Vladimirovici a examinat atent cartea: dacă nu cumva este din biblioteca lui personală...

* * *
În aceeași zi, Dodon s-a întîlnit cu Patriarhul Moscovei și Întregii Rusii, Kiril, care și-a anulat vizita în Moldova, stabilită anterior pentru 27-28octombrie, și pe care l-a invitat din nou la noi. În cadrul întrevederii, Patriarhul i-a înmînat lui Dodon Ordinul Sf. Cuvios Serghie de Radonej, scăpînd în acest fel de chinurile insistențelor sîcîietoare ale lui Dodon, care abia așteaptă să-și facă reclamă în baza vizitei Patriarhului în Moldova.

Ulterior, Dodon a vizitat oficiul TASS, unde a oferit un interviu exclusiv prim-vicedirectorului agenției, Mihail Gusman. În cadrul acestuia, Dodon a vorbit mult despre statutul neutru al Moldovei și despre inadmisibilitatea prezenței Alianței Nord Atlantice în Moldova. «În Moldova nu trebuie să existe niciun fel de NATO», a declarat el cu patos. Așa este, însă, Dodon nu este foarte deștept dacă nu înțelege că poate face asemenea declarații doar dacă deține putere adevărată, iar în cazul lui, acesta este pur populism. Iată atunci cînd va avea putere, atunci și să facă declarații tari, dar așa — arată penibil, mai penibil nici că se poate.

Și iată etapa culminantă: Igor Dodon a ținut un discurs în fața studenților Universității de Stat din Moscova. Iată unde se putea supra-umfla de propria importanță și să-și umfle coada de curcan a minciunilor! Totuși sînt tineri, fără experiență și vor lua totul drept adevăr. «A venit timpul pentru pregătirea și convocarea Summit-ului șefilor de state OSCE», a vociferat Dodon în fața auditoriului. Și, evident, sarcina deloc ușoară pentru convocarea summit-ului și-o va asuma el, Igor Nicolaevici. Nu mai are cine altcineva. Dodon a remarcat că el propune convocarea summit-ului în 2020. Toți au auzit comanda? Executați!

* * *
La întoarcere, Igor Dodon a vorbit, din nou, despre succesele propriei vizite, jonglînd cu asemenea fraze ca «eu am convenit cu Putin» și «noi am ajuns la înțelegerea». Dar, în primul rînd, despre ce fel de înțelegeri poate fi vorba dacă Dodon nu are competențe și nu le va avea niciodată, pentru că în Moldova el este detestat și de stînga, și de dreapta, și de popor. El poate ajunge la o înțelegere doar cu hotelul Nobil, unde merge cu regularitate să se «tundă». În al doilea rînd, declarațiile de genul «eu am convenit cu Putin» nu sînt altceva decît un rezultat al tradiţiilor cumetrismului moldovenesc rușinos.

Ce înseamnă «am convenit cu Putin»? Ce, în Federația Rusă nu există legi, nu există Dumă care să aprobe aceste legi? Parc-ar fi o pălăvrăgeală de bazar și nu discursul unui politician care ocupă funcția de președinte al țării.

Dar cel mai important: ce lucruri concrete, din cele cu care ni s-a lăudat Dodon, au fost consfințite prin semnătură pe hîrtie? Nimic? Atunci nici nu avem despre ce discuta, cu atît mai mult să ne considere pe toți laolaltă proști. Documentul este cel mai important lucru pe lume, spunea Schwonder. Nu există document — nu există rezultat. Așa deci, vîlva «vizitei oficiale» a lui Dodon la Moscova nu este altceva decît o nouă imitare și profanare preelectorală.

Dmitri Crîmovскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: