În poziția startului de jos
РУС. MOLD.
» » În poziția startului de jos

În poziția startului de jos

9-11-2018, 11:47
Viziuni: 1 000
  
Versiunea de tipar   
În poziția startului de josAlegerile sînt relativ departe încă, dar viitorii concurenți au început deja înviorarea
 
Liberalii, presimțind prăbușirea lor totală, s-au agitat asemenea șobolanilor prinși în ungher. Își doresc cu orice preț să sară pe trapa trenului puterii care iată pleacă.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu este gata chiar să încheie un acord cu cei mai mari dușmani ai săi — Maia Sandu și Andrei Năstase — «demonstrîndu-și, în acest fel, angajamentul în distrugerea regimului dictatorial Plahotniuc–Dodon». PL a îndemnat potențialii parteneri să acționeze în preajma alegerilor după exemplul PDM-PSRM — să nu concureze unii cu alții în circumscripțiile uninominale.

Nerușinarea liberalilor este de-a dreptul feerică. Atunci cînd au însemnat ceva în Parlament, pe parcursul a opt ani de zile, au stat alături de Plahotniuc în cadrul «alianței de beton armat» și nici nu clinteau. Acum, însă, după ce Păpușarul i-a folosit cum a știut mai bine, să vezi că s-au «maturizat» și au trecut în «opoziție».

Dar nu a fost să fie. Maia Sandu i-a tăiat-o lui Ghimpu și a declarat că blocul electoral de dreapta va fi format doar din două partide — al ei personal «Acțiune și Solidaritate» (PAS) și Partidul Demnitate și Adevăr (PDA) a lui Andrei Năstase. Și că al treilea este în plus. De altfel, al treilea (cu drepturi reduse considerabil) există totuși. Este vorba despre Partidul Liberal Democrat. Se pare că Sandu are o slăbiciune acceptabilă față de formațiunea politică din care a ieșit. Ghimpu, însă, cu ambițiile sale este un «oaspete nepoftit» pe eșichierul de dreapta.

Neobligatoriu de realizat

PAS, PDA și PLDM — asociate în cadrul Mișcării naționale de rezistență ACUM, și-au publicat recent obligațiunile asumate în fața cetățenilor Moldovei. Delir preelectoral obișnuit: chipurile, veniturile populației vor crește, salariul mediu va fi majorat tocmai pînă la 11 mii de lei pe lună; va spori finanțarea instituțiilor de învățămînt, la fel ca și salariile profesorilor; cheltuielile oamenilor pentru medicamente se vor reduce cu 25 la sută; în țară va fi restabilită supremația legii și dreptatea, iar persoanele vinovate vor fi atrase la răspundere. Iar Chișinăul se va transforma într-un New-Vasiuki.

Desigur, pur populism, dar dacă e să ne uităm mai atent, undeva am mai văzut și auzit toate acestea. Păi da, acestea sînt lozincile PLDM ale celor vremuri în care formațiunea era condusă de actualul condamnat Vladimir Filat!»ACUM»-iștii s-au lenevit (sau nu au putut) să compună ceva care să le aparțină, ceva original. Pentru ce? Oricum toate aceste obligațiuni nu sînt obligatorii de realizat.

Și cum s-ar putea folosi de situație unioniștii latenți? Ei nu au nici echipă bine organizată, nici specialiști și nici dorință. Încă un experiment pe seama poporului? Da, toți își doresc schimbări, dar să votezi după principiul «hai să-l încercăm pe ăsta nou» este absurd, pentru că este vorba despre politica și viața întregii țări, dar nu despre o tură prin magazin.

Așa cum promite Maia Sandu, primele acțiuni care vor fi întreprinse de reprezentanții blocului electoral ACUM, în cazul în care vor ajunge la guvernare, vor fi garantarea statului de drept și dovezile clare ale debutului combaterii marii corupții. Ridicol. Este ridicol să auzi acest lucru din gura unei persoane complice la furtul miliardului. Cît de ridicole sînt numai promisiunile despre creșterea finanțării școlilor și majorarea salariilor profesorilor, făcute de persoana, care, fiind în postura de ministru al Educației, a organizat un adevărat genocid împotriva întregului sistem al educației din țară. Iar dacă Sandu, cu adevărat, vrea să restituie miliardul și să atragă vinovații la răspundere, ea însăși trebuie să meargă la procuratură cu mărturia benevolă pregătită — pentru că ea era membru activ al PLDM liderul căruia a fost unul dintre participanții furtului miliardului, de asemenea, membru al Guvernului care a contribuit la furt. Dar pentru că ea nu va face niciodată acest lucru, probabil «combaterea corupției» se va reduce la un concert cu un astfel de generic în cadrul căruia se vor interpreta piese cu conținut necenzurat în adresa inițiatorilor «jafului secolului».

Paranoie sănătoasă

Liderul PDA, Andrei Năstase, a anunțat pentru toată lumea că Vladimir Plahotniuc nu-i va permite să participe la alegerile parlamentare: «aflîndu-se la Bruxelles, Pavel Filip a spus că Plahotniuc nu-mi va permite să particip la alegerile parlamentare. Anume el decide să mă excludă sau nu din cursa electorală». În ce fel intenționează să facă acest truc liderul PDM, Năstase nu a specificat.

Evident, faptul că mandatul lui Andrei Năstase în calitate de primar al capitalei nu a fost validat de trei instanțe de judecată, este regretabil și condamnabil. Și, parțial, putem fi de acord cu faptul că, uneori, paranoia și vigilența sporită este același lucru. Dar nu trebuie de exagerat și imagina în sine victima numărul unu a oligarhiei. Mai ales în scop publicitar. Este greu de crezut că Filip a mers la Bruxelles și a povestit tuturor despre planurile lui cu Plahotniuc. Mai ales în condițiile în care nu s-au potolit ecourile scandalului legat de alegerile municipale și Occidentul refuză, în continuare, să ofere «ajutor material»! Cred că dacă acest lucru s-ar fi întîmplat cu adevărat, Bruxellesul ar fi reacționat imediat. Respectiv, așa cum s-a exprimat un utilizator pe o rețea de socializare: «Andrușa, astăzi, i-ai speriat de moarte pe toți, lasă măcar ceva pe mîine...».

Singur pe gheață

Partidul Democrat «intransigent», prin vocea deputatului Eugeniu Nichiforciuc, a declarat că va participa independent la alegerile parlamentare. Iar toți candidații incluși în lista electorală sau înaintați în circumscripțiile uninominale, vor fi membri de partid. Individual, deci individual. Dacă e să ne gîndim bine, unicul Plahotniuc este deja mult. Nichiforciuc a comunicat că pentru circumscripțiile uninominale vor fi selectați cei mai buni reprezentanți ai PDM, cei care se bucură de cea mai mare încredere în rîndul populației. Acest fapt a dat nițel de gîndit: mai sînt oare candidați PDM care se bucură de încrederea populației? Cîtuși de puțin...

Cum nu s-ar umfla democrații în pene, ei înșiși înțeleg foarte bine că dacă alegerile se vor desfășura corect, îi așteaptă rușinea și uitarea. Cu susținerea socială, care se exprimă în doar cîteva procente, democrații vor putea trece în Parlament doar dacă vor falsifica rezultatul scrutinului în parteneriat cu Partidul Socialiștilor.

Între timp, pregătirile pentru formarea viitoarei alianțe PDM–PSRM au început deja. Despre aceasta denotă declarațiile mai multor deputați din ambele părți (și a lui Dodon însuși), virusul «pro-moldovenismului» — izbucnit pe neașteptate și care a molipsit PDM-ul și imediat după, — condițiile confortabile pentru pregătirea către alegeri create special pentru ei de actuala guvernare precum și alte indicii nu prea observabile.

* * *
Campania electorală nu a început încă, însă fraierii de factură diferită, deja, îndeamnă oamenii să voteze pentru ei și doar pentru ei, dîndu-ne asigurări că doar ei sînt pe măsură să reprezinte poporul. Anume după acest indiciu — alarmarea prematură — îi vom recunoaște pe acești fraieri. Dar nu trebuie să confundăm tribuna cu fotoliul de deputat — care înseamnă cu totul altceva. Calul mai poate încă să-i sugereze stăpînului, prin comportamentul său, că nu i se potrivește căpăstrul ales. Dar cum rămîne cu speranțele nejustificate în «alesul poporului»? Oameni buni, fiți vigilenți!

Ivan Lecarevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: