Cad frunze de stejar de pe un frasin…
РУС. MOLD.
» » » Cad frunze de stejar de pe un frasin…

Cad frunze de stejar de pe un frasin…

6-11-2015, 11:26
Просмотров: 1 040
  
Версия для печати   
Cad frunze de stejar de pe un frasin… Partidele alianţei şi toţi ceilalţi din Parlament au început tîrgul pentru viitoarea coaliţie cu învinuiri reciproce


Principala piedică în acest tîrg sunt «stejarii»- Partidul Liberal Democrat din Moldova, care pe neaşteptate au rămas fără căpetenia sa şi, concomitent, fără pondere politică. Acum să discuţi cu el ca egal la egal se consideră un semn de maniere proaste.

 

Liderii PLDM îşi dau seama perfect de bine despre aceasta, de aceea umblă forfota şi se agită. Şi PDM, şi PL consideră că liberal-democraţii trebuie să li se alăture în mod automat, fără a pune întrebări şi fără a pretinde pe viitor la careva funcţii aducătoare de profituri. Totodată, respectivele partide nu încetează să trîmbiţeze despre calea europeană pe care Moldova trebuie s-o urmeze şi de acum înainte, chiar dacă asta e o lozincă goală, de care ţara s-a săturat ca de hrean.

 

…Şi primii au devenit ultimii…


Şi, desigur, ele, respectivele partide, îi grăbesc pe cei din PLDM să se încadreze în munca de «cimentare a unei noi alianţe». «Noi nu avem dreptul să pierdem timpul şi nu-i vom permite nimănui să-l tărăgăneze. Avem la dispoziţie maximum trei săptămăni pentru a forma noul guvern», a declarat preşedintele democraţilor, Marian Lupu.


«Trebuie să le facem pe toate cît mai repede. În luna noiembrie ne va veni misiunea FMI şi noi trebuie să avem un nou guvern», îi ţine isonul şeful liberalilor, Mihai Ghimpu, adăugînd că şi PL, şi PDM aşteaptă participarea PLDM la noua coaliţie.


După cum vedem, ca totdeauna, «nenea Mihai» este îngrijorat nu de problemele ţării, ci de banii din Occident, care «pot fi împărţiţi». În plus, şi de potofoliile pe care în noul guvern le va putea dobîndi pentru ai săi. Subliniind că PL nu va crea coaliţii nici cu comuniştii, nici cu socialiştii şi nici nu va sprijini «un guvern minoritar».


Iurie Leancă, preşedintele Partidului Popular European, al cărui nas la sigur a simţit mirosul a ceva gustos, de asemenea s-a încadrat în această «muncă nobilă» de creare a unei noi majorităţi parlamentare. «Trebuie să fie formată o alianţă stabilă şi urmat un curs spre integrarea europeană», a declarat dumnealui.


Nu e greu de ghicit că celor din PLDM deloc nu le este pe plac rolul de «cal de poştă», de aceea încearcă în tot felul să-şi recîştige poziţiile pierdute. Pentru asta au nevoie să tărăgăneze timpul. Cel care, de bună seamă, rămîne tot mai puţin şi mai puţin. Dar, în aceste jocuri politice, pe cine îl doare capul pentru bunăstarea ţării? Pe cînd bolnavul se află în stare de comă, dar se propune să fie tratat prin metode inacceptabile, cu ajutorul homeopatului Leancă sau al masezei Sandu, în timp ce este necesară implicarea unei brigăzi de specialişti experimentaţi în reanimare.


La şedinţa biroului său politic, «stejarii» nu au reuşit să rezolve nimic şi au declarat că îşi vor definitiva poziţia în ceea ce priveşte formarea noii majorităţi parlamentare la Consiliul Politic Naţional al partidului.


Liberal-democratul Chiril Lucinschi a menţionat: «Cît priveşte îndemnul democraţilor de a ne aşeza la masa de negocieri, totul depinde de răspunsul la întrebarea dacă democraţii cred în PLDM. Pentru crearea unei noi majorităţi este necesară o încredere reciprocă, şi ea poate fi demonstrată doar prin acţiuni».

 

Alte merite nemeritate


Dar dl Lupu nici n-a dovedit să deschidă gura pentru a da un răspuns, că liberalii au făcut un «de jur împrejur» spre ... socialiştii lui Dodon. Deputaţii PLDM şi PSRM au revendicat împreună introducerea în Constituţie a unor modificări privind alegerea preşedintelui prin vot direct. Astfel, între liberal-democraţi şi socialişti s-a conturat o alianţă situativă. Ceea ce nu a putut să nu trezească indignarea foştilor tovarăşi de idei ai PLDM.

 

«Acum îmi este foarte clar de ce colegii noştri din PLDM n-au avut timp pentru a negocia cu noi. Ei au preferat să găsească timp pentru a sta la un ceai cu socialiştii şi a colecta semnături împreună cu dînşii. Iar pentru negocieri privind crearea unei majorităţi parlamentare şi a unui guvern proeuropean ei nu au găsit timp», s-a indignat Marian Lupu.


Chipurile, eu te aveam de prieten, iar tu ţineai măciuca la spate, ca să mă loveşti cînd nici nu mă aşteptam...


Iar Igor Dodon, mîndru nevoie mare, s-a pus şi mai vîrtos pe trăncăneală: «Cineva trebuie să fie pus la închisoare! Altcineva trebuie să fie demisionat pentru corupţie, pentru ca, în sfîrşit, deputaţii acestui partid să înţeleagă că trebuie să respecte dreptul oamenilor de a-l alege ei înşişi pe preşedintele ţării», a declarat el. Demonstrînd astfel că nu-l ia cine ştie ce în considerare nici pe noul său aliat.


Ca răspuns, Partidul Liberal Democrat i-a învinuit pe socialişti de manipulare a opiniei publice la prezentarea proiectului de lege cu privire la modificarea procedurii de alegere a preşedintelui ţării. Liberal-democraţii afirmă că deputaţii lor au înregistrat respectivul proiect, pe cînd socialiştii doar au subscris la această iniţiativă.


«Liderul socialiştilor a indus în eroare societatea, în mod intenţionat strămutînd accentele. Chiar pe pagina de titlu a proiectului de lege se vede foarte bine că documentul a fost înregistrat de fracţiunea liberal-democraţilor în ziua de 20 octombrie cu numărul 107», se spune în declaraţia PLDM.


 Aşa că nici uniunea celor de «ba încolo, ba dincolo» nu pare să fie una durabilă. Iar caracterizînd în ansamblu actuala situaţie în Parlamentul nostru, ne putem exprima la fel ca Vaskov, plutonierul din cunoscutul film din anii sovietici: «Nu-i nimic mai rău pe lumea asta decît împărţirea puterii»... 

 

Dmitri Crîmov

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: