Streleţ — pe urmele lui Filat?
РУС. MOLD.
» » » Streleţ — pe urmele lui Filat?

Streleţ — pe urmele lui Filat?

23-10-2015, 15:53
Просмотров: 971
  
Версия для печати   
Streleţ —  pe urmele lui Filat?Încă o componenţă a Guvernului Moldovei este învinuită de corupţie de către deputaţii Parlamentului şi riscă să fie demisionată


Deputaţii din fracţiunea PCRM au obţinut examinarea de către organul legislativ a chestiunii privind votul de neîncredere înaintat Guvernului. Pe parcursul şedinţei Parlamentului din ziua de joi, 22 octombrie, a fost prezentată decizia de a se înainta vot de neîncredere cabinetului de miniştri în frunte cu Valeriu Streleţ în legătură cu bănuiala de acte de corupţie.

 

Corupţie la drumul mare


După cum se indică în partea motivaţională a deciziei, prim-ministrul Valeriu Streleţ, în virtutea situaţiei sale, lăsînd treburile de importanţă de stat, s-a apucat să-l apere pe Vladimir Filat, care la şedinţa precedentă a Parlamentului a fost lipsit de imunitatea de deputat. «Anterior, lui Valeriu Streleţ i s-a propus să iniţieze procedura de demisionare a directorului CNA, însă dumnealui n-a întreprins nici un fel de acţiuni în acest scop, şi doar după arestarea lui Vladimir Filat a ieşit cu respectiva iniţiativă, ceea ce, de fapt, poate fi calificat drept abuz de putere», se subliniază în decizie. Mai mult decît atît, în document se afirmă că însuşi prim-ministrul s-a împotmolit în scandaluri de corupţie. În primul rînd, se vorbeşte despre faptul că dl Streleţ este implicat în acordarea de protecţie firmelor Caravita SRL şi Bioprotect SRL, prin care erau spălate sume fabuloase de bani furaţi din Banca de Economii.

 

În legătură cu aptul că acţiunile lui Streleţ au adus prejudicii bugetului Moldovei, prim-ministrul, precum şi întregul cabinet de miniştri, se subliniază în decizie, au pierdut dreptul de a gestiona treburile de stat şi trebuie să-şi dea demisia. Chestiunea privind demisia Guvernului va fi examinată de deputaţi la următoarea şedinţă a organului legislativ al ţării, pe 29 octombrie.

 

Argumente tari


Pe parcursul şedinţei parlamentare, fracţiunea Partidului Comuniştilor a cerut ca pe ordinea de zi să fie inclusă iniţiativa privind demisionarea preşedintelui Curţii de Conturi, care «este obligat să controleze finanţele publice şi modul în care sunt cheltuite, îndeosebi în sistemul bancar al ţării».


«Nerespectarea legislaţiei în vigoare, nefolosirea instrumentelor de control şi supraveghere a activităţii acestor trei bănci (Banca de Economii, Unibank и Banca Socială — red.) — toate acestea au condus la «escrocheria secolului»; a fost furat un milliard de dolari, iar ca rezultat a fost nevoie ca cele trei bănci comerciale să fie lichidate. Noi solicităm să ni se ofere posibilitatea de a prezenta argumente privind respectiva chestiune», a cerut fracţiunea PCRM.


În final, cu majoritatea de voturi, a fost luată hotărîrea de a audia darea de seamă a preşedintelui Curţii de Conturi, Serafim Urechean, la următoarea şedinţă a Parlamentului.


De asemenea, deputaţii comunişti au insistat asupra examinării chestiunii privind demisionarea preşedintelui CEC, din a cărui vină «în ţară este imposibil de a desfăşura alegeri libere şi transparente». Dar fracţiunile partidelor din alianţa de guvernare s-au pronunţat în apărarea lui Iurie Ciocan, încercînd să găsească în legislaţia ţării prevederi, care nu permit Parlamentului să ia în dezbatere chestiunea în cauză. «Păstrîndu-l în funcţie pe actualul preşedinte al CEC, noi riscăm real că şi următoarele alegeri vor fi falsificate», au declarat drept răspuns deputaţii din partea PCRM.


Din numele fracţiunii Partidului Comuniştilor, deputatul Anatol Zagorodnîi a sfătuit conducerea Parlamentului şi lucrătorii din aparatul acestuia să nu interpreteze legislaţia după dorinţa lor.


«Vă asumaţi responsabilitatea să interpretaţi legislaţia Republicii Moldova. De ce legile sunt interpretate de subalternii preşedintelui? Legea prescrie că Parlamentul are dreptul să ia o decizie cu privire la demisia membrilor CEC. Noi cerem să ne asiguraţi dreptul nostru la prezentarea argumentelor ce demonstrează că alegerile parlamentare din anul 2014 şi alegerile locale din 2015 au fost falsificate», a subliniat deputatul.

 

Sub presiunea faptelor prezentate de fracţiunea Partidului Comuniştilor, spicherul Andrian Candu a anunţat că la aceeaşi şedinţă va fi audiat şi raportul lui Iurie Ciocan, după care deputaţii îi vor putea da întrebările respective şi argumenta cererea sa ca el să demisioneze.


Dar fracţiunea PSRM a zădărnicit examinarea acestei chestiuni. Socialiştii lui Dodon au părăsit sala sub pretextul că pe ordinea de zi n-au fost incluse unele din iniţiativele lor, prin aceasta punînd interesele înguste de partid mai presus de interesele ţării.


Ca rezultat, Parlamentul a rămas fără cvorum — în sală au rămas doar 50 de deputaţi.

În baza situaţiei create, preşedintele Parlamentului a anunţat că şedinţa este amînată pentru joia viitoare.


Sub control


De asemenea, pe parcursul şedinţei plenare, deputaţii din partea PCRM şi-au dat voturile pentru trecerea în subordinea organului legislativ a Centrului Naţional Anticorupţie. Potrivit legii adoptate în două lecturi, directorul CNA va fi numit pentru o perioadă de 5 ani şi poate fi demisionat înainte de termen exclusiv de către Parlamentul republicii.


Şeful centrului anticorupţie poate fi concediat cu majoritatea de voturi ale deputaţilor Parlamentului potrivit cererii de demisie din cauza vîrstei, a stării proaste a sănătăţii, în cazul în care n-a depus declaraţia de venituri, al pierderii cetăţeniei şi din alte cauze. În cazul depistării unor încălcări în activitatea sa, directorul CNA poate fi concediat cu majoritatea de voturi după examinarea solicitării acesteia, semnată de nu mai puţin de 20 de deputaţi.

 

Ecaterina Mîndru

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: