Nici un fel de alianţe. Doar interese naţionale
РУС. MOLD.
» » » Nici un fel de alianţe. Doar interese naţionale

Nici un fel de alianţe. Doar interese naţionale

23-10-2015, 16:04
Просмотров: 1 108
  
Версия для печати   
Nici un fel de alianţe. Doar interese  naţionalePCRM sprijină votul de neîncredere înaintat cabinetului de miniştri al lui Streleţ, indiferent de faptul cine şi cînd îl va înainta pe acesta


Guvernul Streleţ s-a discreditat pe sine total, şi PCRM este gata să sprijine votul de neîncredere faţă de actualul cabinet de miniştri. Odată cu lichidarea Băncii de Economii, funcţionarii responsabili mizau pe faptul că toate probele din arhive vor dispărea. Dar ei s-au înşelat.

 

Fracţiunea PCRM va depune toate eforturile pentru ca dosarul furtului secolului să fie examinat pînă la capăt, iar cei implicaţi în acest furt să fie atraşi la răspundere. Aceasta e declaraţia făcută de Vladimir Voronin, liderul PCRM, la conferinţa de presă de marţea trecută.


Bancă de stat


În luarea sa de cuvînt la deschiderea sesiunii parlamentare, preşedintele PCRM a vorbit despre crearea unei adevărate bănci de economii. Iar pe parcursul conferinţei de presă, răspunzînd la întrebările puse de ziarul «Comunistul», a explicat ce trebuie să se întreprindă în acest scop.


După cum a subliniat liderul comuniştilor, ceea ce s-a întîmplat la Banca de Economii fără nici o exagerare poate fi calificat drept o escrocherie a secolului. Şi fracţiuinea PCRM va sprijini tot ceea ce se va întreprinde pentru desfăşurarea anchetei şi pedepsirea tuturor celor care au participat la această escrocherie, a subliniat politicianul. Mai mult decît atît, comuniştii vor continua să insiste asupra aplicării celor mai energice acţiuni pentru a descoperi, în sfîrşit, unde s-au pierdut banii poporului. În privinţa celor care vor împiedica acest proces, deputaţii din fracţiunea PCRM intenţionează să obţină ca ei să fie înlăturaţi de la putere, «fără nici un fel de indulgenţe».


«Pentru a exclude pe viitor repetarea istoriei cu furtul de bani de la Banca de Economii, e necesar să fie creată o bancă de stat, adică o bancă al cărei fondator ar fi Guvernul şi căruia i-ar aparţine 100% ale pachetului de acţiuni. Lipsa intenţiei de a crea o bancă de stat este un primitivism inadmisibil pentru un stat modern. Statul e şi el un actor în cîmpul economic al ţării, ca şi oricare agent economic. Practic, toate ţările Europei au cîte o asemenea bancă. Toate operaţiile bancare legate de formarea bugetului şi cheltuielile bugetare ale instituţiilor de stat trebuie să fie efectuate prin această bancă. O astfel de bancă trebuie să existe, şi noi, prin eforturi, vom obţine s-o avem», a subliniat preşedintele PCRM.

 

Vinovaţii — la răspundere


Liderul comuniştilor a mai subliniat faptul că în dosarul Băncii de Economii există persoane interesate, pentru care o anchetă deschisă este dezavantajoasă. Vladimir Voronin indică faptul că lichidarea Băncii de Economii s-a făcut în grabă.


«Ei erau convinşi că, odată cu lichidarea băncii, vor dispărea şi toate probele din arhive. Dar s-au înşelat. În procesul de lichidare a băncii nu s-au făcut nici un fel de consultări cu nici una din comisiile parlamentare», a declarat preşedintele PCRM. Totodată, Vladimir Voronin a salutat toate încercările de a elucida adevărul în privinţa celor întîmplate la Banca de Economii. El a subliniat că «fracţiunea PCRM va face tot posibilul ca dosarul escrocheriei secolului să fie dus la bun sfîrşit. Iar cei implicaţi să fie traşi la răspundere, indiferent de faptul ce posturi au ocupat sau ocupă în stat, se află în teritoriul republicii sau în afara lui».

 

Demisie!


Răspunzînd la întrebarea dacă şi comuniştii sunt gata să voteze demisia Guvernului Streleţ, liderul PCRM a subliniat că deputaţii Partidului Comuniştilor sunt gata să sprijine votul de neîncredere acestui cabinet de miniştri. «Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a înainta vot de neîncredere sunt necesare semnăturile a 26 de deputaţi ai Parlamentului. Fracţiunea noastră are doar 21 de aleşi ai poporului. Dar noi suntem dispuşi să susţinem acest vot de neîncredere, oricine l-ar înainta», a subliniat Vladimir Voronin.


Politicianul a mai subliniat că această chestiune privind demisia Guvernului în viitorul apropiat poate apărea pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului. «Evenimentele din ţară demonstrează că activitatea aşa-numitului prim-ministru Streleţ e legată nu de salvarea Moldovei sau de grija cum ţara va supravieţui iarna, sau cum să fie stinsă datoria de jumătate de miliard de lei faţă de sistemul sănătăţii. El (Streleţ) nu se preocupă de obligaţiile sale directe, ci încearcă să se salveze pe sine şi pe Filat», a remarcat Vladimir Voronin.


În acelaşi rînd, liderul PCRM a amintit că, încă înainte de plecarea în vacanţa de vară a Parlamentului, fracţiunea comuniştilor a propus să fie creat un guvern de tehnocraţi, pentru care ar vota 101 deputaţi.

 

Actul de justiţie


Vladimir Voronin a fost rugat să se pronunţe referitor la evenimentele de joi, 15 octombrie. Preşedintele PCRM a declarat că, în opinia lui, «joi, în sfîrşit, s-a produs un act de justiţie».

 

«În luarea mea de cuvînt de la tribuna centrală a Parlamentului la deschiderea sesiunii de toamnă a organului legislativ al ţării, eu am lansat propunerea ca şi Filat, şi Leancă să fie lipsiţi de imunitatea de deputat. Consider că în acest dosar toate acţiunile organelor de ocrotire a ordinii de drept, în primul rînd, ale Procuraturii, trebuie să fie duse la bun sfîrşit. Cît priveşte declaraţiile liberal-democraţilor cum că au avur loc încălcări de procedură, ei vor insista la asta şi mai departe. Pentru că situaţia duce de-a dreptul la dezbinarea fracţiunii PLDM, mai mult decît atît — chiar la dispariţia a însuşi Partidului Liberal Democrat. Dar asta, în fond, nu e o tragedie atît de mare», a spus liderul comuniştilor.


El a mai amintit că PCRM în repetate rînduri a indicat asupra faptului că «Alianţa-3» nu este în stare să conducă ţara, nu este în stare să rezolve problemele cetăţenilor, precum şi probleme de caracter naţional şi statal.


«Ele, partidele Alianţei, s-au unit în baza unor interese, ca, în ultimă instanţă, să distribuie funcţiile şi fluxurile de bani. Aceşti oameni nu sunt competenţi, sunt prea primitivi şi nu ne putem aştepta la ceva bun de la ei. Fiecare din aleşii poporului, ajungînd în Parlament, este obligat să slujească Republicii Moldova, poporului ei, să aibă grijă de cetăţenii acestei ţări, ci nu să creeze diferite alianţe şi grupări după interese», a subliniat Vladimir Voronin.


 Totodată, după cum a menţionat liderul PCRM, Partidul Comuniştilor s-a pronunţat şi continuă să se pronunţe împotriva tuturor tipurilor de alianţe şi din scopurile lui face parte nu colaborarea cu careva partide sau deputaţi, ci sprijinirea acelor proiecte de legi care asigură respectarea intereselor naţionale ale Moldovei.


«Dacă legile propuse nu vor reflecta problemele statului, nu vor fi binevenite întru soluţionarea problemelor cetăţenilor, asemenea iniţiative nu vor fi sprijinite de noi. Atunci la ce bun mai este nevoie de opoziţie? Să i se ofere rolul de figurant, şi atît? În cei şase ani trecuţi, ce au făcut partidele de la putere, ce calităţi au demonstrat? Situaţia în ţară degradează şi din zi în zi se înrăutăţeşte. Subliniez încă o dată: noi suntem contra alianţelor» a concluzionat Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

 

Marina Țurcan

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: