Faţă în faţă cu oamenii
РУС. MOLD.
» » Faţă în faţă cu oamenii

Faţă în faţă cu oamenii

23-10-2015, 16:15
Просмотров: 1 366
  
Версия для печати   
Faţă în faţă		 cu oameniiVladimir Voronin: «Alegătorii poartă răspundere pentru cei pe care ei îi aleg la posturile de conducere a ţării noastre»


Miercurea trecută, la Palatul Sindicatelor din capitală, Partidul Comuniştilor a desfăşurat «ora informaţională» cu activiştii partidului, precum şi cu reprezentanţii diferitelor organizaţii obşteşti. Acţiunile de acest gen dau posibilitate oamenilor de a se orienta mai bine în situaţie, de a înţelege ce se întîmplă în ţară şi ce perspective o aşteaptă. Dacă ar fi ca dialogul de miercuri să fie prezentat pe scurt, ar fi de spus următoarele: oamenii sunt îngrijoraţi de principala problemă ce caracterizează starea de lucruri din Moldova: de ce trăim atît de rău şi ce trebuie să facem, ca să trăim mai bine?!


Voinţă politică


Ce e de făcut? E întrebarea care, potrivit liderului PCRM, Vladimir Voronin, a răsunat cel mai des la întîlnirile cu alegătorii în ultimii şase ani. Însă chiar şi în anul 2001, cînd comuniştii au venit la guvernare, situaţia de atunci nu era atît de catastrofală, precum astăzi.

 

După cum a subliniat Vladimir Voronin, răspunsul la această întrebare a oamenilor de rînd este evident: principiul de formare a puterii în baza unirii în alianţă a cîtorva partide s-a dovedit a fi unul greşit. Conform algoritmului politic, guvernul este format exclusiv după criterii politice, ci nu reieşind din profesionalismul, experienţa sau competenţa cutărui sau cutărui ministru. Ca rezultat, aşa-numiţii miniştri luptă cu trecutul, nimicind acea puternică bază pe care au lăsat-o comuniştii după plecarea lor de la putere.


Totodată, alegătorii nu trebuie să uite ce s-a făcut pentru ţară şi pentru popor pînă în anul 2009. Comuniştii au demonstrat, întîi de toate cetăţenilor Moldovei, că Moldova s-a afirmat ca stat independent şi suveran. Iar acest lucru se poate întîmpla doar în situaţia cînd ţara se dezvoltă în mod de sine stătător, nu se îneacă în datorii şi credite. Că puterea luptă în măsura posibilităţilor împotriva criminalităţii şi corupţiei, că ea poate găsi mijloace pentru finanţarea medicinei, a sferei educaţionale, a ştiinţei, a culturii.


 «Aceasta a devenit posibil doar datorită voinţei exprimate de popor. În anul 2001, poporul Moldovei a acordat vot de încredere Partidului Comuniştilor — noi am obţinut atunci 71 mandate de deputat. În anul 2005, alegătorii din nou le-au încredinţat comuniştilor conducerea ţării. Poporul Moldovei i-a sprijinit pe comunişti şi în anul 2009. Dar în ţară s-a produs o lovitură de stat. Partidele care au pierdut s-au unit într-o alianţă. Dacă şi în continuare în ţară va lipsi cultura politică, dacă cetăţenii ţării şi de acum înainte îi vor alege pe cei de la putere fără o bună chibzuială, ţara nu va progresa», a subliniat preşedintele PCRM.

 

Puterea se cunoaşte în comparaţie


Perioada de guvernare a ţării de către Partidul Comuniştilor nu poate fi nici într-nu fel comparată cu guvernarea ţării de către partidele Alianţei. Pe parcursul a 8 ani de guvernare a PCRM, plăţile în sfera medicinei au fost mărite de 10 ori, salariile pedagogilor — cu 800 de procente, pensiile — cu 540 de procente. Ţara îşi fortifica potenţialul, ţara se dezvolta. Astăzi PIB-ul Moldovei e cu semnul minus. În cei şase ani de conducere a Moldovei de către Alianţă, s-au schimbat trei guverne, iar bugetul de stat nu a fost executat nici o dată.


Astăzi datoria statului faţă de sectorul medicinei constituie 500 milioane de lei. Sunt calculate şi pagubele în sectorul agricol: o secetă ca-a ce acare s-a abătut peste Moldova anul acesta, nu am avut de mult. Dar cabinetul de miniştri nu a alocat nici un leu pentru a salva roada de pe cîmpuri.


Şi ce e astăzi în economia ţării? FMI, pe care atît de mult conta actualul guvern, ne-a întors spatele. Fondurile europene au încetat să finanţeze Moldova, şi-au stopat ajutoarele şi americanii, şi asta pentru că, potrivit principiilor lor, ei nu acordă ajutor ţărilor în care înfloreşte corupţia. Şi iată acum Moldova a rămas de una singură faţă în faţă cu problemele sale, iar rolul statului în soluţionarea acestor probleme este neînsemnat.


Unii politicieni propun o soluţie pentru Moldova — alegeri parlamentare anticipate. Dar, în opinia preşedintelui PCRM, este periculos să antrenezi ţara în noi alegeri. În plus, chiar dacă e să presupunem că comuniştii ar susţine ideea desfăşurării unor alegeri anticipate, cu actuala componenţă a CEC, alegerile democratice sunt pur şi simplu imposibile. Alegerile, ca şi pînă acum, se vor transforma în farsă şi vor fi falsificate.


Cîf priveşte problemele sociale şi economice, după cum a subliniat liderul PCRM, deputaţii comunişti vor continua să insiste ca ele să fie examinate de către Parlament. Comuniştii au mai cerut demisia unor miniştri şi a preşedintelui Curţii de Conturi, care s-a prefăcut că nu vede cum se fură bani grei de la Banca de Economii.

 

Probleme neesenţiale nu există


Pe parcursul orei informaţionale, a fost abordată şi problema readucerii în eter a postului de televiziune NIT. Vladimir Voronin şi-a exprimat speranţa că dosarul NIT, care îşi aşteaptă soluţionarea de patru ani, pînă la urmă, va avea cîştig de cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.


Oamenii s-au interesat şi de soarta Băncii de Economii, şi de depunerile cetăţenilor. Acestea vor putea fi întoarse? Pe cetăţeni de asemenea îi interesează dacă ei în perioada de iarnă vor putea primi compensaţii pentru căldură, doar în ultimii ani plata compensaţiilor a fost transformată într-un act terorist faţă de cei nevoiaşi. Dacă aveai în apartament un frigider vechi sau un televizor, te puteai aştepta că ţi se va refuza să primeşti compensaţia. PCRM, în baza unui program special, ţine pe ordinea sa de zi respectiva problemă.


Nu a fost ocolită nici tema democraţiei, care în statul nostru există într-o variantă denaturată, cînd se respectă doar legile antisociale, iar legile menite să-l apere pe om în permanenţă sunt încălcate.

 

Vladimir Voronin a amintit că societate democratică este considerată acea societate care, în primul rînd, e capabilă să organizeze alegeri democratice, libere şi oneste. Anume asta contribuie la apariţia unui stat în adevăratul sens al cuvîntului. Dacă la putere se ajunge pe căi necinstite, cei care au venit la putere pe seama unor alegeri falsificate, tot aşa vor conduce şi ţara.


Unul din cei prezenţi şi-a exprimat părerea că ţăranii şi gospodăriile de fermieri trebuie să fie protejate de stat. Dar ţăranii şi fermierii noştri ce au de cîştigat în urma semnării Acordului de Asociere cu UE? Despre ce fel de avantaje ale acestuia se poate vorbi, dacă agricultorii moldoveni nu-şi pot vinde acolo ceea ce au crescut? Şi ce să facă, de exemplu, un ţăran care pe pămîntul său a crescut 600 kilorame de usturoi, iar unde să-l vîndă — nu ştie?


Pentru toate acestea, «mulţumesc» trebuie să i se spună actualei puteri. Textul respectivului Acord, de aproape 1000 de pagini, pînă la semnare nu l-a citit nimeni în întregime. Pe cînd pentru Moldova era suficient şi ceea ce avea fără el. Ea avea acordul pentru un comerţ asimetric pe un termen de 25 de ani.


După cum a subliniat Vladimir Voronin, acest acord îi permitea Moldovei să livreze în mod nelimitat producţia sa în Europa. Dar Acordul de Asociere cu UE a fost semnat. Astfel, Moldova s-a pomenit într-o capcană.

 

Generaţia secolulul XX — mîndria Moldovei

 

Ora informaţională cu liderii organizaţiilor de veterani din capitală a încheiat-o Ala Mironic, preşedinte al Organizaţiei Republicane de Veterani.


Dumneaei i-a pus la curent pe cei prezenţi cu faptul că, în iunie curent, Organizaţia Veteranilor din Moldova a fost înregistrtată de Ministerul Justiţiei ca organizaţie obştească, menită să apere interesele veteranilor de război şi ai muncii, ale pensionarilor, şi care poate propune iniţiativele sale legislative.

 

Adresîndu-se conducătorilor de organizaţii ale veteranilor din capitală, Ala Mironic i-a rugat să nu lase fără atenţie nici un veteran de război. Există multe exemple de acordare a grijii cuvenite acestei categorii de cetăţeni în acele localităţi în care administraţia locală este condusă de comunişti. Această experienţă pozitivă trebuie preluată de toţi conducătorii administraţiilor locale. Doar generaţia secolului XX este o mîndrie a Moldovei.


«Organizaţia municipală a veteranilor este un sprijin pentru organizaţia republicană. Avem multe de făcut. Principalul nostru scop este de a apăra neîncetat interesele veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei», a concluzionat Ala Mironic. 

 

Marina Țurcan

Natalia Ustiugova

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: