A venit timpul alegerii!
РУС. MOLD.
» » A venit timpul alegerii!

A venit timpul alegerii!

22-02-2019, 12:02
Viziuni: 350
  
Versiunea de tipar   
A venit timpul alegerii!Taraclia: Guvernarea promite multe, însă nu face nimic pentru oamenii de rînd
 
Pe parcursul întregii campanii electorale, Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, în fiecare zi a avut întîlniri cu alegătorii, a vizitat, practic, toate raioanele țării. Și pretutindeni unde a fost, — fie sat, fie oraș, — a auzit de la oamenii de rînd același lucru: «Noi am obosit să trăim așa cum trăim acum, a venit timpul să facem ordine în țară».

O întîlnire similară în cadrul campaniei electorale a avut loc la Universitatea de Stat «Grigore Țamblac» din Taraclia. Probleme în ceea ce privește politica de tineret promovată de guvernare s-au adunat pînă la ziua de astăzi o mulțime. Iar dacă-i să spunem mai pe de-a dreptul, statul în persoana guvernului și a majorității parlamentare a neglijat proiectele de sprijinire a tineretului din Moldova, începute anterior de comuniști.

De cînd la guvernare au venit «eurointegratorii», n-a fost deschisă nici o instituție nouă de învățămînt. Din contra, «optimizarea» sferei educației a condus la închiderea a sute de școli, internate și școli profesionale.

Deschiderea Universității de Stat de la Taraclia, unde a avut loc respectiva întîlnire, a fost făcută din inițiativa și cu participarea nemijlocită a celui de-al treilea Președinte al țării, Vladimir Voronin, fapt pentru care i-au spus cuvinte de profundă recunoștință și studenții, și profesorii instituției.

În discursul său, Vladimir Voronin le-a amintit celor prezenți cum, venind la guvernare, comuniștii imediat au procedat la restabilirea Moldovei distruse. Pas cu pas, în primul rînd au rezolvat problemele sociale. Oamenii erau atunci înrăiți, disperați de sărăcia la care ajunsese, de situația în care nu primeau pensiile și salariile cîte șapte-opt luni la rînd.

Sistemul educațional de asemenea se afla în declin, însă de acum peste cîțiva ani au fost găsite posibilități pentru a-l revigora. Toate universitățile și școlile au fost înzestrate cu clase de computere, iar de viteza Internetului din Moldova rămîneau uimiți chiar și partenerii externi.

În anul 2001, în Moldova acționau 123 de grupări banditești, dar și această problemă s-a reușit să fie rezolvată. Pentru asta a fost nevoie doar de jumătate de an. Și corupția era combătută în mod sistematic. În timpul guvernării comuniștilor nu puteai nici să-ți imaginezi că în țară pot fi săvîrșite asemenea fărădelegi ca în ultimul deceniu.

«Sînt oameni care creează și sînt oameni care distrug. Și acum, după zece ani de așa-numita guvernare democratică, noi ne putem convinge cine și ce prezintă, ce fel de om și cetățean este el. Întotdeauna, e mult mai ușor să distrugi decît să construiești. Pentru a construi ceva, trebuie să muncești mult, procesul de făurire cere eforturi colosale — atît profesionale și administrative, cît și politice. Bandiții ce se află acum la guvernare de zece ani distrug ceea ce noi am creat treptat, pas cu pas înaintînd pe calea făuririi», a subliniat Vladimir Voronin.

El a făcut o paralelă între sistemul educațional care funcționa în timpul URSS și cel pe care astăzi îl impun «eurointegratorii». În URSS erau tehnicumuri, școli profesionale, exista un sistem clar de evaluare a nivelului de predare a cunoștințelor și a nivelului de însușire a cunoștințelor. Astăzi, după ce a fost implementat BAC-ul, sfera educației s-a transformat în nu se știe ce. Pentru a obține diplomă de absolvire a liceului sau a școlii, liceenii și elevii trebuie să treacă printr-o mulțime de umilințe, ofense și frică. Așa ceva nu trebuie să fie! Dacă mai înainte pe seama școlii era pusă și funcția de educator, astăzi pedagogii în mod deschis declară că misiunea lor e doar să le dea copiilor cunoștințe, iar cît privește educația — de asta trebuie să aibă grijă familia copiilor.

Dar astăzi ce fel de familii avem în Moldova? Mulți părinți sînt nevoiți să plece peste hotare pentru a-și căuta un loc de lucru, iar copiii îi lasă în grija bunicilor. Dar în ultimii ani observăm în țară și un alt fenomen: din țară pleacă de acum întreaga familie, împreună cu copiii și bunicii. Ceea ce înseamnă că aceste familii pentru totdeauna rup legăturile cu Moldova, că ele nu vor mai reveni la baștină.

La această întîlnire, studenții i-au cerut lui Vladimir Voronin opinia personală ce trebuie de întreprins pentru a opri degradarea țării, doar tineretul pleacă peste hotare, cum se spune, nu de flori de cuc, ci din anumite motive obiective, dar, de fapt, tinerii ar vrea să trăiască în Patria lor.

Vladimir Voronin a subliniat că, în primul rînd, este necesar ca oamenii să fie responsabili de alegerea pe care o vor face la 24 februarie: «În cazul în care la guvernare va veni PCRM, primul lucru pe care îl va face va fi stîrpirea corupției. După aceea va reanima sfera sănătății și a educației. Aceste sfere trebuie să devină accesibile pentru întreaga populație, așa cum a fost în timpul precedentei guvernări a comuniștilor. Noi trebuie să implementăm standarde mondiale, însă fără a ne ploconi în fața cuiva și întotdeauna avînd propria poziție. Noi de acum am făcut aceste lucruri. Și acum sîntem capabili să le mai facem o dată!».

COMUNIST. MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: