Sectorul agrar nu este una prioritar pentru autorităţile moldovene
РУС. MOLD.
» » Sectorul agrar nu este una prioritar pentru autorităţile moldovene

Sectorul agrar nu este una prioritar pentru autorităţile moldovene

28-01-2016, 15:10
Viziuni: 877
  
Versiunea de tipar   
Sectorul agrar nu este una prioritar pentru autorităţile moldovenePotrivit datelor Biroului Naţional de Statistică,  în comparaţie cu anul 2015,  producţia globală a produselor agricole în Moldova s-a redus aproximativ cu 14 la sută. Producătorii agricoli consideră însă că respectiva cifră este diminuată în mod considerabil.

 

Cele mai mari pagube le-au avut producătorii de rapiţă. Scăderea nivelului de producere a acestei culturi a alcătuit mai mult de 76%. Cu mai mult de 60% s-a redus cultivarea sfeclei de zahăr. A soii – ci 56%. În mod esenţial a scăzut producţia de culturi cerealiere şi păstăioase, de legume, de floarea-soarelui.

 

Ca principală cauză a reducerii volumelor de producţie vegetală, specialiştii indică scăderea recoltei medii a majorităţii culturilor agricole, care au avut de suferit în urma secetei. Dar unii economişti şi experţi în sectorul agrar afirmă că vina pentru respectiva situaţie o poartă nu doar seceta. Dacă în agricultură ar fi aplicate anumite mijloace de protecţie, pierderile ar putea fi micşorate, consideră ei. Dar pentru asta agricultorii trebuie să fie ajutaţi de stat, acesta alocînd sectorului agrar dotaţii în mărimea necesară. Ceea ce la noi nu se face.


O creştere nesemnificativă în sfera producţiei vegetale se înregistrează în producerea fructelor, nucilor, pomuşoarelor şi a strugurilor de masă. Cu 2,2% a crescut nivelul producţiei animaliere, deşi producerea ouălor s-a micşorat cu 8,1%, a laptelui – cu 1,4%.


Gospodăriile casnice au produs 47% de producţie agricolă, 16% le revin gospodăriilor ţărăneşti, iar cota întreprinderilor agricole alcătuieşte doar 37% din volumul global. Greutatea specifică înaltă a gospodăriilor casnice în volumul total al producţiei agricole este condiţionat de cota mare a producţiei animaliere în aceste gospodării, aceasta alcătuind 72% din volumul total.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: