Legislatura — X
РУС. MOLD.
» » Legislatura — X

Legislatura — X

16-03-2019, 12:15
Viziuni: 21 863
  
Versiunea de tipar   
Legislatura — XCurtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor
 
Moldova are Parlament. S-a ușurat. Cuiva pe inimă, altora — pe splină, iar altora — pe alte organe interne. S-a ușurat și organelor interne — șeful MAI, Alexandru Jizdan s-a dus în Parlament. A venit timpul de expunere la vînzare. Deputați de pe ambele poluri, angro și cu amănuntul — năvăliți, grăbiți-vă!

Deputatul din partea Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, a invitat prostituatele politice să nu se jeneze și să îndrăznească a se propune. În formă decentă, acest lucru a sunat în felul următor: chipurile, dacă nu se va reuși crearea celor trei variante de coaliție (PDM+ACUM, DPM+PSRM, or o coaliție din trei partide), democrații vor merge pe «a patra cale pro-moldovenească»: «PDM rămîne o platformă politică deschisă pentru orice deputat, care vrea să contribuie la formarea unei coaliții puternice pentru oameni și pentru Moldova». Sugestia a fost clară?

* * *
Precum se știe, Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare și a recunoscut legalitatea mandatelor celor 101 deputați aleși. Bocetul blocului ACUM, care a cerut anularea rezultatelor alegerilor în cinci circumscripții uninominale, a fost ignorat de Mihai Poalelungi și CC. Observatorii au remarcat că reprezentantul ACUM, Sergiu Litvinenco, care anterior blama public CC numind membrii acesteia — slugoii lui Plahotniuc, de această dată, se adresa acestor slugoi cu «onorată instanță».

Reprezentantul Partidului Socialiștilor, Andrian Lebedinschi, în general, a trecut la frumuseți arabe în stilul «O mie și una de nopți»: «Excelența dumneavoastră, mult stimat domnule Președinte, excelențele dumneavoastră, mult stimați domni judecători ai Înaltei Curți Constituționale» (ca să fie clar: «excelența lor» — un judecător corupt, ex-procuror general compromis, un trădător transfug și nașa de cununie a lui Plahotniuc).

Nu a ratat să bucure publicul și de această dată, deputatul călăreț Sergiu Sîrbu, care a reprezentat PDM. Fără a medita mult, el a propus renumărarea legislaturilor parlamentare. În opinia lui Sîrbu, actuala numerotare este legată de perioada sovietică. Ar fi corect ca numerotarea să aibă loc din momentul obținerii independenței. «Excelențele voastre», fiți de acord. Așa că, acum, Parlamentul nostru nu este la legislatura a XXI-a, ci a X-a. Mda... cred că e timpul ca Sergiu să-și cîrpească spărturile aurei.

Oamenii normali au reacționat adecvat.

«Un oarecare funcționar partinic, care se crede jurist, ad-hoc înaintează propunerea cu privire le schimbarea numerotării legislaturilor parlamentare», scrie fostul ministru al Economiei, Alexandru Muravschi. «Apare întrebarea: ce dracu căuta el, în general, la acea ședință? El trebuia să stea în oficiul formațiunii, alături de aliații săi sau în berărie și să aștepte decizia instanței», a mai scris Muravschi.

«Dar, băieții noștri veseli și dama în mantii, care se cred decizători de sorți, închid ochii asupra acestui fapt și, cu o lejeritate incredibilă, acceptă propunerea și renumerotează legislaturile parlamentare, excluzînd, în esență, o parte imensă a istoriei moldovenești. Am văzut încă o dată cum sluga sau slugile pot modifica Constituția într-o clipită, fără a încerca, măcar formal, să consulte opinia cetățenilor, am văzut cum pot schimba istoria și, în general, să facă tot ce numai le trăsnește prin cap», s-a revoltat Muravschi.

Logic, următorul pas a lui Sîrbu trebuie să fie inițiativa de calculare a calendarului din ziua în care a obținut mandatul de deputat.

* * *
Igor Dodon, care ocupă funcția de președinte al Moldovei, suferă de accese de amnezie. El nu ține minte că s-a întîlnit cu liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. «Eu nu țin minte despre discuțiile cu Plahotniuc, cu Vladimir Gheorghievici. Eu nu țin minte asemenea discuții», a declarat el. Acum, a apărut ocazia să facă, în sfîrșit, cunoștință. «Alesul de tot poporul» intenționează să convoace, pe 25–26 martie, prima ședință de constituire a parlamentului țării. Potrivit lui, el intenționează să inițieze personal negocieri cu «principalele forțe politice care au acces în Parlament» pentru ca, împreună, să identifice «o soluție optimă pentru țară în cadrul actualei conjuncturi politice». […] «Este evident că voi invita conducerea fiecărui partid». Dodon este gata să le «reamintească liderilor politici că interesul național este mai presus ca orice». Tot acest verbiaj denotă un singur lucru — o altă geantă în carouri a ajuns la destinatar.

Între timp, pe site-ul moldovenesc de anunțuri și servicii — «999. md» — a apărut un anunț în care un necunoscut spune că vinde fracțiunea PSRM. În schimbul fracțiunii, un oarecare Igor, cere 10 milioane de euro. «Vînd toată fracțiunea. Angro. Igor. Urgent», scrie în anunț. O glumă, desigur, însă, în fiecare glumă există...

* * *
Cei din ACUM tulbură apele prin declarații pasionare, dar se pare că sînt confuzi. În această situație, ei se aseamănă cu niște tineri lipsiți de experiență (de dezbrăcat, au dezbrăcat fata — dar ce să facă mai departe — nu știu). «Chiar dacă noi vom trebui să fim în opoziție, vom fi o opoziție de care Republica Moldova nu a văzut încă. Vor sări scîntei din cei care vor abuza de drepturile oamenilor, lege, proceduri parlamentare», a declarat copreședintele ACUM, Andrei Năstase.

Piruetele verbale ale lui Năstase sînt pe măsură să impresioneze doar persoanele cu comportament deviant. Este mult mai interesant ce vor întreprinde democrații. Declarațiile referitoare la faptul că PDM este gata să formeze majoritate parlamentară cu orice partide care au acces în Parlament, sînt aberații. Problema nu-i în partide, ci în persoane — cine-i mai scump pentru papa-Plahotniuc. Și mai comod.

Sînt comozi, în primul rînd, socialiștii. Doar că o asemenea coaliție riscă să nu prea fie acceptată atît în Vest, cît și în Est. În Est — pentru că PSRM-ul și stăpînul acestuia, care mimează caracterul pro-rus, se va deconspira, iar în Vest — pentru că europenii nu au amnistiat încă actuala putere moldovenească, iar aceasta, ca să vezi, se unește cu «pro-rușii». Iată așa un impas.

Iar soluția este una singură — să fie primit acordul pentru crearea coaliției de la Washington. Dacă Departamentul de Stat al SUA va blagoslovi — totul va fi în regulă. Americani vor obține o coaliție de buzunar și, totodată, vor pune țeapă Uniunii Europene, relațiile cu care nu au fost tocmai bune în ultima perioadă.

Unde mai pui că și pe loc va fi regulă: premier — Plahotniuc, președinte — Dodon. Veselește-te, Moldova!

Ivan Lecarev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: