Nu puteți executa, iertați
РУС. MOLD.
» » Nu puteți executa, iertați

Nu puteți executa, iertați

23-03-2019, 11:15
Viziuni: 755
  
Versiunea de tipar   
Nu puteți executa, iertațiGuvernarea i-a «scăpat» de pedeapsă pe participanții de rang înalt la «vînătoarea domnească»
 
Toate persoanele implicate în dosarul de rezonanță pe marginea vînătorii criminale din rezervația «Pădurea Domnească» au fost scutite de pedeapsă. După aproape patru ani de cercetări, o atare decizie a fost pronunțată de Curtea de Apel Bălți. Acest precedent denotă: «slugoilor» regimului li se permite să fure și să ucidă fără a suporta nicio pedeapsă.

Guvernarea moldovenească s-a transformat, demult, într-o grupare criminală bine organizată. Structurile statului au fost privatizate și puse în serviciul elitei. Responsabilitatea penală a fost anulată pentru aceasta.

Cum a fost

Reamintim că vînătoarea, în timpul căreia a fost rănit letal omul de afaceri Sorin Paciu, a fost organizată pe 23 decembrie 2012, în rezervația «Pădurea Domnească». Circa 30 de persoane au participat atunci la vînătoare. Majoritatea — membri ai Partidului Democrat sau apropiate PDM-ului, dar și reprezentanți ai Partidului Liberal.

Ce să mai vorbim, judecați și singuri. Iată persoanele ce ocupau funcții de răspundere la acel moment: procurorul general Valeriu Zubco; judecătorul Ion Pleșca, președintele Curții de Apel Chișinău; judecătorul Gheorghe Crețu, vicepreședintele Curții de Apel Chișinău; directorul Agenției «Moldsilva», Ion Lupu; directorul rezervației naturale «Pădurea Domnească», Denis Irimciuc; directorul ÎS «Registru», Sergiu Răilean.

Erau prezenți și unii conducători de companii private, apropiați cercului lui Vladimir Plahotniuc și care-i deservesc mediul de afaceri și anume: Ghenadie Sajun, directorul «FinparInvest»; Serghei Latîș, directorul «Media Production SRL»; Boris Buga, directorul filialei «Tirex-Petrol»; oamenii de afaceri Valeriu Guzun, Iurie Nastas și Sorin Paciu.

Ultimul a și fost împușcat. Accidental sau la beție — nu se știe cu exactitate. În schimb, se știe că, în aceeași zi, la ora 13.00, procurorul general Zubco a dat primele indicații la telefon procurorului raionului Florești, Ghenadie Gurițanu și a numit numele «țapului ispășitor». În afară de aceasta, a mai dat indicații de a nu implica în anchetă comisariatul de poliție din Fălești.

Iar pentru ca comisarul de acolo, Valeriu Cojocaru, să înțeleagă acest lucru a primit aceleași indicații din partea aparatului central al MAI. Indicația a fost dictată de nimeni altul decît șeful Departamentului Servicii Operative din cadrul MAI, Alexandru Jizdan — viitorul ministru de Interne și actualul deputat în Parlament. Cu reputație impecabilă evident.

În calitate de «țap ispășitor» a fost chemat Gheorghe Crețu, deși, bîntuie zvonuri că Sorin Paciu a fost împușcat chiar de Valeriu Zubco. Dar și el a fost scutit de pedeapsă pentru expirarea termenului de prescripție. Restul participanților la «vînătoarea domnească» au fost declarați nevinovați încă de prima instanță.

Așa a decis instanța

Funcționarii de rang înalt au încercat să-și ascundă crima. Trebuie să recunoaștem că practic le reușise acest lucru. Însă a intervenit măria sa circumstanța. Un oarecare luptător împotriva mafiei a aflat despre cele întîmplate, a convocat o conferință de presă și crima a devenit publică. 
 
Subiectul, instantaneu, a devenit unul de rezonanță nu doar în Moldova dar și departe peste hotarele ei. A fost creată o comisie parlamentară, presa stătea cu ochii pe eveniment. Scandalul a generat demisia procurorului general și reformatarea puterii în coaliția care se afla atunci la guvernare. Structurile europene au îndemnat, în repetate rînduri, autoritățile moldovenești să ancheteze obiectiv crima. Însă îndemnurile au rămas neauzite. Noii patricieni moldoveni nu intenționau să-i predea pe ai lor din cauza unui gladiator căzut.

În rezultat, Curtea de Apel Bălți i-a recunoscut pe Denis Irimciuc și inginerul pe tehnica de securitate din rezervație — Valeriu Svistun, abuz de putere, le-a dictat o amendă în mărime de 75 de mii de lei cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice în următorii trei ani de zile.

Ion Lupu a fost achitat și de această instanță. Magistrații au mai operat modificări la sentință și în ceea ce ține de achitarea prejudiciului provocat părții vătămate, stabilind prejudiciu moral și material, cheltuieli pentru înmormîntare, de asemenea, prejudiciu provocat unui copil minor în legătură cu pierderea întreținătorului.

Cu asta s-a și încheiat totul. Acestea sînt grimasele justiției moldovenești. Oameni de rînd pot fi condamnați la pușcărie pentru un kg de morcov furat sau pentru participarea la proteste. În schimb, dacă cineva se plimbă pe coridoarele puterii și face parte din «cercul apropiat», poate lejer să împuște alți oameni ca pe niște potîrnichi.

Dmitri Crîmov
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: