Mîinile la spate!
РУС. MOLD.
» » » Mîinile la spate!

Mîinile la spate!

16-10-2015, 16:33
Просмотров: 878
  
Версия для печати   
Mîinile la spate!Filat a fost arestat imediat după ce Parlamentul l-a lipsit de imunitatea de deputat

Joi, 15 octombrie, prima şedinţă a sesiunii de toamnă a Parlamentului, pînă la sfîrşitul său, s-a transformat în una plină de semnificaţie.  Aceasta a devenit o zi neagră pentru unul dintre cei mai scandaloşi politicieni – liderul PLDM, Vlad Filat.

 

Cu majoritatea de voturi, prin procedura de vot deschis, fostul prim-ministru, demisionat pentru corupţie, a fost lipsit de imunitatea de deputat la cererea Procurorului General.

 

După luările de cuvînt ale reprezentanţilor fracţiunilor parlamentare la deschiderea sesiunii de toamnă, înainte de a fi luată în dezbatere ordinea de zi, spicherul Adrian Candu a dat citirii demersul Procurorului General faţă de Parlament, în care Procuratura a solicitat lipsirea lui Vlad Filat de imunitatea de deputat.


E vinovat!


Însuşi Filat, şi acest lucru era evident, nu se aştepta la o asemenea întorsătură a lucrurilor.  Dar zîmbetul ironic de pe faţa lui a pierit momentan după ce spicherul a sonorizat textul oficial a demersului înaintat de Procurorul General. Lista acuzaţiilors-a dovedit a fi mai mult decît impunătoare, cu o bază probatoare amănunţită – numeroase acte de corupţie, spălare de bani, escrocherie în sectorul bancar, obţinere de profit în bază de influenţă, precum şi implicarea directă în furturile de la Banca de Economii.


«Noi solicităm lipsirea de imunitate parlamentară a deputatului Parlamentului Vladimir Filat, ex-premier al Republicii Moldova, cu prezentarea de acuzaţii şi ulterioara lor transmitere în judecată cu privire la săvîrşirea unor crime legate de corupţie şi la participarea directă la crimele din sectorul bancar-financiar, care au adus prejudicii enorme situaţiei economice, sociale şi politice din Republica Moldova», a declarat Procurorul General Corneliu Gurin.

 

Portrivit declaraţiilor făcute de dl Gurin, procurorii au adunat probe convingătoare ale participării lui Filat la crimele săvîrşite în Banca de Economii şi  votarea negativă a demersului va însemna sistarea anchetei în descoperirea unor crime grave, care au pricinuit statului o pagubă de sute de milioane de euro.


Deputaţilor din toate fracţiunile le-au fost împărţite copii cu materiale din dosarul penal.

 

Totodată, dl Gurin i-a rugat pe deputaţi să  nu facă copii ale documentelor, iar după studierea lor să le întoarcă pînă la definitivarea votării — în interesele anchetei.

 

Necesitatea ridicării imunităţii în regim de urgenţă procurorii o argumentează prin riscul de a fi nimicite  probe importante. Sub acoperirea imunităţii de deputat, lui Filat nu-i pot fi aduse acuzaţii, dar şi nu pot fi întreprinse un şir de acţiuni necesare de anchetă.

 

Inviolabili nu sunt


După luarea de cuvînt a lui Corneliu Gurin, spicherul Parlamentului, Adrian Candu, a anunţat o pauză de jumătate de oră. Galina Apolschi, preşedinte al Comisiei juridice, de numiri şi imunităţi, a convocat de urgenţă comisia, unde urma să fie pus în discuţie demrsul Procurorului General.


Pauza s-a tărăgănat mai mult de o oră. În tot timpul acesta, deputaţii din fracţiunea PLDM nu puteau să-şi ascundă nemulţumirea. Filat din toate puterile se străduia să arate ca şi cum ţine situaţia sub control. Cînd comisia şi-a încheiat şedinţa şi toţi deputaţii au revenit în sală,  cu majoritatea de voturi s-a decis ca procedura de vot să se facă în mod deschis.


Înainte de votare, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a încercat să facă din scoaterea imunităţii lui Filat un merit al său.


Dar patosul şi înfumurarea lui au potolit-o foarte repede deputaţii din fracţiunea PCRM, amintindu-i liderului PSRM cui concret trebuie să-i «mulţumească» poporul Moldovei şi, în acelaşi rînd, cetăţenii ce protestează în faţa edificiului Parlamentului, pentru o astfel de putere coruptă.


«Acum noi nu ne măsurăm cine este mai mare. Acum noi nu ne punem întrebarea de ce voi, socialiştii, aţi votat la 16 martie pentru dl Timofti şi prin aceasta ia-ţi dat posibilitate acestei puteri să săvîrşească asemenea crime», a declarat deputatul Oleg Reidman, adresîndu-se fracţiunii PSRM.


El a subliniat că «despre furturile şi problemele de la Banca de Economii noi, comuniştii, am prevenit încă în anul 2012, însă atunci nimeni nu ne-a dat ascultare. Aşa că astăzi trebuie să-i dăm de înţeles poporului: în ţara noastră, în faţa legii, nu sunt oameni inviolabili. Şi situaţia nu trebuie să ne fie prezentată ca victoria cuiva. Aceasta e ruşinea noastră comună – faptul că astăzi fostul prim-ministru este învinuit de corupţie», a totalizat deputatul.


Spicherul Parlamentului a pus problema la vot. Pentru ridicarea imunităţii de deputat a lui Vlad Filat  au votat 79 de deputaţi. 

 

La sfîrşitul şedinţei Parlamentului, Filat a fost reţinut pentru 72 de ore şi dus la izolatorul CNA.

 

Olga Dzeatcovschi

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: