Revendicarea poporului
РУС. MOLD.
» » » Revendicarea poporului

Revendicarea poporului

16-10-2015, 14:24
Просмотров: 914
  
Версия для печати   
Revendicarea poporuluiAproape la un an şi jumătate de la semnarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE, în ţară nu a fost soluţionată nici o problemă, dimpotrivă, au mai apărut şi altele noi


Guvernul Moldovei continuă să conteze doar pe ajutorul Occidentului, văzînd ca unică ieşire din criza politică ce se aprofundează pe zi ce trece doar finanţările externe. Dar, pare-se, partenerii străini s-au săturat de promisiuni goale. Astfel, ţara noastră s-a pomenit într-o situaţie foarte grea.

 

«Realizările» sunt, de fapt, pierderi


În timp ce conducerea Moldovei aşteaptă transferuri valutare din Occident,  de tradiţionalele mărfuri moldoveneşti, menite pentru export, cum ar fi vinurile, conservele, fructele, s-a dovedit că nu are nevoie nimeni. Anul trecut, în Uniunea Europeană au fost vîndute doar 2 procente din volumul de mere crescute în ţară.  Iar anul acesta mulţi fermieri au încetat să îngrijească livezile şi doar unii încearcă să salveze, dacă nu roada, cel puţin pomii.


Partidele guvernante din Moldova consideră drept una din principalele lor realizări anularea vizelor Schengen. Ca rezultat, turiştii moldoveni se pot afla în Europa timp de trei luni. Ce-i drept, dacă au bani pentru astfel de călătorii. Majorităţii cetăţenilor noştri ele nu le sunt pe buzunar, cu atît mai mult cu cît, pe parcursul lor, ei trebuie să aibă cîte 50 euro de cheltuială pentru fiecare zi. Iar asemenea cheltuieli sunt de multe ori mai mari decît ceea ce poate cîştiga majoritatea covîrşitoare a populaţiei Moldovei.


Acum însă moldovenii pot fi lipsiţi chiar şi de acest «privilegiu» de a intra în Europa conform unei proceduri liberalizate. După cum afirmă unii parlamentari europeni, regimul liberalizat de vize între Moldova şi Europa riscă să fie anulat. În calitate de motiv formal pentru aceasta se aduce lipsa unor reforme reale în ţara noastră şi rezultatele egale cu zero în lupta împotriva corupţiei.


Cel mai rău e încă înainte?


Pe fundalul înrăutăţirii generale a situaţiei din ţară, Guvernul Moldovei declară despre planurile de a ridica şi mai sus ştacheta vîrstei de pensionare, neglijînd opinia şi interesele cetăţenilor, în schimb, procedînd în acest mod potrivit recomandărilor externe. «Sistemul de pensionare necesită schimbări. Banca Mondială consideră că mai întîi trebuie egalată vîrsta de ieşire la pensie a bărbaţilor şi femeilor, aceasta fiind de 62 de ani. După care, în fiecare an, pragul pentru bărbaţi să fie ridicat la fiecare jumătate de an, pînă va atinge 67 de ani» — un asemenea plan de majorare în Moldova a vîrstei de pensionare ni l-a adus la cunoştinţă Ruslan Piontkovski, economist al reprezentanţei Băncii Mondiale în Moldova.


Într-o asemenea situaţie, mulţi nu văd altă posibilitate de a-şi apăra interesele decît prin proteste. Pe oameni îi împinge la proteste şi majorarea tarifelor pentru serviciile comunale, care la noi le-au întrecut pe cele europene. Totodată, în ţară se înteţeşte şi lupta între oligarhi, lor nu le pasă de interesele oamenilor simpli din Moldova.

 

Dedesubtul «istoriei de succes»

 

Moldova tot mai mult şi mai mult atrage atenţia politologilor străini şi ei vorbesc despre ţara noastră cu o evidentă analiză critică a situaţiei create. «Republica Moldova nu mai este o ţară democratică. Cred că acolo democraţia a eşuat. Democraţia şi statul au suferit un crah», a declarat influjentul politolog american de origine romвnă, Vlad Socor, la un canal televizat român.


Dl Socor, în mod tradiţional, a transmis poziţia Waschington-ului privind situaţia din regiune. El a menţionat că în Moldova se produce dezintegrarea institutelor şi a statului. Şi acest proces, în opinia lui, este cauzat de interesele de grup ale clanurilor politice, care au împărţit între ele institutele statului. Moldova se află într-o stare de haos şi de nepercepere a intereselor sale naţionale, anume aşa a expus Vladimir Socor adevărul care demult este cunoscut fiecărui locuitor al statului moldav.


Noi, de fapt, vedem problemele noastre mai bine decît politologul occidental. Noi trăim în Moldova şi nu suntem indiferenţi faţă de soarta de mai departe a ţării. Economia Moldovei se află la un pas de colaps. Şi totuşi, guvernanţii continuă să ne convingă de justeţea alegerii cursului european de dezvoltare, chiar dacă, în acest sens, avem tragicul exemplu al vecinei noastre, Ucraina, care s-a declarat pe sine «stat în care a învins democraţia», dar care se înăduşă în laţul unei crize îngrozitoare.


Astăzi, Moldova se află în pragul unor decizii importante şi de noi depinde cum se vor desfăşura evenimentele de acum înainte.

 

Nicolae Vradi

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: