Trei muşchetari şi DA-rtanianii
РУС. MOLD.
» » Trei muşchetari şi DA-rtanianii

Trei muşchetari şi DA-rtanianii

16-10-2015, 14:27
Просмотров: 800
  
Версия для печати   
Trei muşchetari  şi DA-rtanianiiÎndemnul la «dialog» din partea lui Timofti, Candu şi Streleţ e doar o formă de corupere a autoproclamaţilor lideri ai Platformei DA


Exprimîndu-ne în limbajul feroviarilor, am putea spune că aceşti trei au scos pe şine o nouă platformă pentru Platforma DA. Dacă lucrurile se vor desfăşura la fel şi în continuare, din aceste platforme va putea fi formată o garnitură întreagă. Şi punctul de destinaţie al acesteia se va numi Nicăieri.

 

Goana vîrcolacilor


După cum reiese din declaraţiile celor «trei muşchetari», scopul  pe care l-au aburcat pe platforma lor este un dialog deschis, prin care să fie găsită o soluţie de ieşire din criză. Respectivul dialog trebuie să se finalizeze cu semnarea unui pact social cu numele «Pentru Moldova» şi cu un foc festiv de artificii din contul contribuabililor.


Făţărnicia guvernanţilor noştri nu are limită. În adresare se spune că furtul din cele trei bănci a provocat o reacţie în lanţ şi acum doar cu eforturi comune pot fi găsite soluţii eficiente pentru depăşirea acestor provocări fără precedent, de care s-a ciocnit Moldova, şi, deci, pentru redresarea situaţiei din ţară.


Cu alte cuvinte, cînd PCRM desfăşura mitinguri de mii de oameni (în jurul la 60 de mii) în piaţa centrală a capitalei şi străzile adiacente, revendicînd demisia trădătorilor statului, atunci nu era posibil să se procedeze la un dialog şi, prin acesta, să fie găsite soluţii eficiente pentru salvarea ţării.


«Noi am lansat un îndemn spre unirea societăţii încă în anii 2002-2003, considerînd că numai aşa ar putea fi soluţionate un şir de probleme. Mai mult decît atît, după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, am chemat toate fracţiunile să formăm o platformă unică de colaborare, fără majoritate şi fără opoziţie, ca prin eforturi comune să confirmăm guvernul şi programul lui de activitate. Dar la noi există o practică de mai multă vreme că unele partide ignorează orice propuneri făcute de Partidul Comuniştilor», a spus într-o emisiune televizată dl Vladimir Voronin, preşedinte al PCRM.


Potrivit dumnealui, situaţia extrem de încordată din ţară sileşte puterea să procedeze la acţiuni care «amintesc aruncarea colacului de salvare».


Clar lucru, acest colac salvator e pentru înşişi cei de la putere. În adresare se spune că autorităţile îi invită la dialog pe reprezentanţii societăţii civile, ai clasei politice , ai mediului academic, ai sindicatelor şi patronatelor, precum şi pe fruntaşi ai vieţii publice de la noi. Cu alte cuvinte, puţin cîte puţin, guvernanţii recunosc că, pînă la ziua de astăzi,  ei şi «societatea civilă» au trăit şi au activat aflîndu-se la poluri diferite.


O asemenea umilire ne vorbeşte doar despre un lucru, şi anume: cei ce deţin puterea sunt cuprinşi de panică, deoarece pot fi înlăturaţi de la putere. Altfel spus, pot fi înlăturaţi de la «treucă».


Anume asta îi face pe aceşti vîrcolaci să binevoiască a coborî alături de cei de care atîţia ani la rînd îşi bat joc. Adică, alături de populaţia ţării pe care o conduc.  Să-i cităm încă o dată:  «Furturile în sectorul bancar au provocat o reacţie în lanţ, care pune poporul din Republica Moldova în faţa unor probleme fără precedent, în mod cinic exploatate de forţele politice revanşarde, care doresc să schimbe vectorul strategic de dezvoltare a ţării — integrarea europeană», se spune în adresare. Cum vă place? Reiese că ei, criminalii, propun să fie încheiat un pact, ca astfel să nu fie atraşi la răspundere pentru ceea ce au săvîrşit chiar ei.

 

Cînd lipseşte înţelegerea…


În pofida tonalităţii patetice a declaraţiei, printre semnatarii acesteia imediat au apărut divergenţe.  Fapt care nu ne mai trezeşte mirare — AIE a rămas aceeaşi AIE. Indiferent a cîta este.


Primul şi-a exprimat dezacordul preşedintele Parlamentului, dl Andrian Candu, declarînd că la şedinţa în plen a Parlamentului nu vor fi admişi reprezentanţii consiliului Marii Adunări Naţionale (CMAN), adică dl Năstase cu ciracii lui. Chipurile, nu există un cadru legal care să permită participarea lor la şedinţă. Şi o şedinţă comună a Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei de asemenea nu va fi organizată. Ceea ce ar putea să însemne:  staţi acolo unde sunteţi, iobagilor!


Ce-ai să-i faci, e tînăr şi aprins dl politician…  De aceea dl  Prim-ministru Valeriu Streleţ, la rîndul său, s-a grăbit să declare că va fi găsit un compromis şi reprezentanţii protestatarilor vor asista la şedinţă. Şi că la această şedinţă vor mai participa membrii Parlamentului, ai Guvernului şi ai Preşedinţiei, aşa cum au cerut reprezentanţii CMAN. «În prezent, dacă nu greşesc, avem 15 locuri pentru invitaţi», a declarat şeful cabinetului de miniştri.


«S-a făcut!», a exclamat bucuros «preşedintele CMAN», Andrei Năstase. «Noi vom reduce componenţa noastră pînă la 15 membri. Principalul e să mergem şi să începem îndeplinirea cerinţelor poporului». Ei, după asta cine mai are careva dubii referitor la ce prezintă această  «Platforma DA»?


În acest context, nu poţi să nu cazi de acord cu spusele în această privinţă ale lui Vladimir Voronin: «Vreţi să spuneţi că această platformă a fost creată pentru ca să fie rezolvate probleme ori să fie creat un partid? Problemele se rezolvă nu în piaţă, ci în instituţiile de stat. Cei care stau în spatele protestelor nici pe departe nu sunt dintre oamenii  cei mai oneşti şi cei mai respectaţi».


În esenţa sa, acesta e unul din numerele finale ale unei reprezntaţii de circ cu genericul «Platforma DA». Acum Boţan-Năstase şi alţi «tovarăşi» vor proceda la negocieri îndelungate cu puterea,  pentru a face aparenţe, îşi vor mai da aere, lor li se va promite  că situaţia va fi analizată în modul cel mai serios şi vor fi luate măsuri de ameliorare a acesteia şi părţile vor cădea de acord că anume asta e necesar să se facă.


O întrebare:  cînd scopurile vor fi atinse şi liderii «platformei» se vor aşeza în fotolii confortabile, se vor linişti şi îşi vor ocupa locul jinduit lîngă «treucă», unde se vor duce şi ce vor face acei care au protestat în piaţă?!

 

Eugeniu Marian

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: