Neîmpovărații...
РУС. MOLD.
» » » Neîmpovărații...

Neîmpovărații...

16-10-2015, 14:30
Просмотров: 810
  
Версия для печати   
Neîmpovărații...Fracţiunile partidelor încep sesiunea de toamnă a Parlamentului fără proiecte de legi de orientare socială


Chiar şi o privire superficială asupra iniţiativelor legislative înregistrateîn Parlament de către fracţiunile partidelor alianţei guvernante e suficientă pentru a-ţi da seama că pentru PLDM, PDM şi PL interesele poporului Moldovei, îndeosebiale catergoriilor social vulneraile, nu fac parte din numărul priorităţilor.

 

Însuşi numărul proiectelor de legi pregătite pentru examinare din septembrie de către grupurile respective de deputaţi, delicat vorbind, lasă mult de dorit.

 

PLDM

 

Din luna septembrie a acestui an, deputaţii fracţiunii PLDM, care pînă nu de mult a fost cea mai numeroasă în componenţa alianţei guvernante, au înregistrat în Parlament opt iniţiative legislative. Cele mai serioase — dacă s-ar putea să le numim aşa — se referă la sferele antreprenorială, financiară şi fiscală. Iar autor al acestora este nu altcineva decît însuşi Vladimir Filat, preşedintele PLDM, ex-premierul demis pentru corupţie.

 

Şi anume dumnealui, Vladimir Filat — printre altele, cel care astăzi este numit personajul principal în «escrocheria secolului», adică în furtul unui miliard de dolari SUA din sistemul bancar al Moldovei — promovează iniţiativa introducerii unor modificări anume în Legea privind instituţiile financiare, în partea ce ţine de limitarea folosirii acţiunilor băncii pentru posesorii cotelor în capitalul ei statutar. În alt proiect, liderul liberal-democraţilor propune de a fi introduse unele indulgenţe pentru persoanele juridice care se ocupă de comerţ electronic.


E curios şi faptul că , în Parlamentul Moldovei, deputatul Vladimir Filat este membrul Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi ordine de drept,  care nici într-un mod nu are ceva comun nici cu activitatea bancară, nici cu sfera comercială. Cît priveşte profilul de bază al respectivei comisii, dl Filat nu a propus nici un proiect de lege.

 

PDM


Din septembrie şi pînă în prezent, din  partea fracţiunii Partidului Democrat în Parlament au fost prezentate tocmai patru proiecte de legi. Şi trebuie să remarcăm faptul că toate au unul şi acelaşi autor, şi anume Raisa Apolschi, cea care e preşedinte al Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri şi imunităţi. Şi doar la o iniţiativă legislativă ea îl are în calitate de coautor pe Vladimir Ţurcan din fracţiunea socialiştilor, un partid antagonist democraţilor. În această iniţiativă comună, socialistul şi democrata propun să fie creată o comisie specială  pentru selectarea candidaţilor la funcţia de avocat pentru apărarea drepturilor copilului. Asta însă e doar o formalitate procedurală, nimic mai mult.


Celelalte «roade» ale activităţii legislative pregătite de către democraţi spre începutul sesiunii de toamnă sunt cam la fel.  Este vorba despre modificări în decizia Parlamentului privind componenţa numerică şi personală a comisiilor parlamentare permanente; despre demisia unuia dintre deputaţi care, după alegerile locale, a dorit să rămînă în componenţa Consiliul Municipal Chişinău.

 

Cum se vede, reprezentanţii Partidului Democrat nu au avut timp să-şi orienteze raţiunea legislativă nici la susţinerea locuitorilor de la sate, nici la ajutorarea familiilor cu mulţi copii, nici la dezvoltarea şi consolidarea potenţialului de producţie şi de export al ţării. Nu ar însemna asta că ei demult şi-au uitat frumoasele lozinci şi promisiuni din timpul campaniei electorale? Iar alegătorii le ţin minte pînă acum!

 

PL


Cît priveşte liberalii lui Mihai Ghimpu, în comparaţie cu partenerii de alianţă, situaţia lor e mult mai simplă. La sesiunea de toamnă a Parlamentului, ei s-au prezentat, cum se zice, curaţi ca lacrima. Cu alte cuvinte, fără de nici o iniţiativă legislativă. Printre altele, ultimele proiecte de legi la care şi-au pus semnătura şi cei din PL au fost propuse spre examinare în Parlament în luna iulie. Dar nici atunci ei nu au făcut acest lucru de unii singuri: la elaboorarea acelor proiecte de legi, au avut coautori din toate fracţiunile organului legislativ.

 

Iurii Dzeatcovschi

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: