Inițiativele Alianței sunt dubioase
РУС. MOLD.
» » Inițiativele Alianței sunt dubioase

Inițiativele Alianței sunt dubioase

8-10-2015, 14:56
Просмотров: 898
  
Версия для печати   
Inițiativele  Alianței sunt dubioaseȘeful Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a atras atenția asupra caracterului dubios al inițiativelor legislative lansate de aliasnța guvernantă a Moldovei


După cum informează serviciul de presă al PCRM, despre acest lucru dl Buquicchiо a declarat în timpul discuției cu președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin,  în perioada participărtii dumnealui la sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

 

Pe parcursul întrevederii, părțiile au discutat și despre situația ce s-a creat în țara noastră, în particular, despre propunerile făcute de unele partide politice din Moldova în ceea ce privește introducerea unor modificări în Constituție.


În opinia lui Gianni Buquicchio, în partea referitoare la revizuirea art. 78 al Constituției Republicii Moldova, propunerea privind reducerea pînă la 51 a numărului de voturi ale deputaților, necesare pentru alegerea președintelui țării, este dubioasă. E un număr prea mic, consideră șeful Comisiei de la Veneția. Domnia sa consideră că în Moldova, ca o variantă, poate fi introdus sistemul italian sau elen, care, după cum a menționat dl Buquicchio, nu sunt nici ele dintre cele perfecte. Totodată, dacă din partea Moldovei va parveni rugămintea corespunzătoare, Comisia de la Veneția va întreprinde tot ce va fi în posibilitatea ei pentru a ajuta la găsirea unei soluții optime.


Alegerile președintelui țării trebuie să fie legitime, a subliniat dl Buquicchio. Nu trebuie să se facă încercări de a bloca alegerile, dar pentru asta e nevoie de a educa o anumită cultură politică.

 

Alegerile directe ale șefului statului în Moldova, după cum a remarcat președintele Comisiei de la Veneția, sunt specifice țărilor cu formă prezidențială de conducere, în timp ce alegerile președintelui de către parlament sunt specifice formei parlamentare de conducere.


În ceea ce privește reforma procuraturii, Gianni Buquicchio a menționat că, privind respectiva lege, Comisia de acum și-a expus părerea. Procurorul general trebuie să fie o persoană independentă, ales în mod democratic, competent și onest.

 
Vladimir Voronin a discutat cu președintele Comisiei de la Veneția și propunerea sa referitoare la faptul ca, candidatura procurorului general, să fie recomndată parlamentului de președintele țării, nu de spicherul parlamentului, cum se întîmplă acum. Gianni Buquicchio a căzut de acord că e o idee bună și merită să fie propusă pentru discuții ulterioare. Totodată, în opinia dumnealui, oricare ar fi situația, este important să fie adoptată legea corespunzătoare. E necesar de a se ajunge la o decizie care ar conveni tuturor partidelor politice reprezentate în Parlamentul Republicii Moldova, cu o studiere amănunțită a amendamentelor, inclusiv a celor care vor fi făcute mai tîrziu, pînă la adoptarea legii în cauză.
 
Serviciu presă al PCRM 
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: