Iarmaroc de baricade
РУС. MOLD.
» » Iarmaroc de baricade

Iarmaroc de baricade

8-10-2015, 15:12
Viziuni: 703
  
Versiunea de tipar   
Iarmaroc de baricade Deosebit de cinic este faptul că lozincile lansate de Platforma DA le-a insuflat oamenilor o speranţă, pe care organizatorii nici n-au avut de gînd să le-o împlinească


De acum timp de o lună, în Piaţa Marii Adunări Naţionale continuă protestele organizate de aşa-numita Platforma  Civică «Demnitate şi Adevăr» (Platforma DA).Din ce motive au ieşit oamenii în principala piaţă a capitalei — e un lucru clar. Nu-i mai pot răbda pe hoţii de la guvernare,  nu mai pot suporta corupţia, s-au săturat de sărăcie, de preţurile mari şi salariile mici. Pe cînd liderii acestei «platforme» au, pare-se, cu totul alte scopuri.

 

Jocul de-a încrederea


Însăşi organizarea protestelor are un iz de operetă.  Prin nimic nu se simte că intenţiile liderilor Platformei DA sunt cu adevărat serioase. În mod deosebit, ei nu manifestă seriozitate în negocierile cu puterea. În aceste negocieri, ei mai mult seamănă cu nişte solicitanţi ordinari, ba chiar cu nişte cerşetori de pe nu se ştie unde, care îşi îndreptăţesc cerşitul cu fraza clasică: «Suntem de prin alte părţi, ne-a ars casa...»


Printre dînşii nu sunt adevăraţi lideri, care ar poseda carisma şi autoritatea necesară.  Nu sunt calităţi pe care le-ar avea, să zicem, «preşedintele PMAN», Andrei Năstase. Dumnealui nu e decît o persoană dintre cele mai obişnuite, unionist şi rusofob.  Iată doar cîteva fraze din interviul oferit de acesta internet-portalului  «Медуза»:  «Eu — român, vorbitor de limbă română, să fiu pentru Rusia?» («Я румын, румыноязычный, и буду за Россию?»), «Acest porc de cîine (Dorin Chirtoacă, primarul capitalei — E.M.) se consideră pe sine român. Atunci las’ să demonstreze acest lucru în fapte» («Этот сукин сын (Дорин Киртоакэ, мэр столицы — Е.М.) считает себя румыном, так пусть докажет это на деле»).

 

Тot în cadrul acestui interviu, dl Năstase afirmă că şi-a început cariera cu activitatea de procuror şi, în această calitate, nu a luat nici un leu ca mită de la cineva. Lăudabil fapt, însă cine îl poate confirma?! Cu atît mai mult cu cît, în ţara noastră, corupţia se reduce nu doar la luarea mitelor în bani. Şi, dacă-i să fim sinceri, e cam greu să-ţi imaginezi un funcţionar care să declare cu mîndrie: «Da, eu sunt cel care ia mită!».


Activînd un timp în calitate de procuror, dl Năstase s-a mutat în fotoliul de vicedirector al companiei «Air Moldova». Care dintre cumătri l-o fi aşezat în acest fotoliu, el nefiind specialist în domeniul  transporturilor aviatice?  Şi dacă nu este, cum de a acceptat o funcţie în care nu pricepe nici o iotă? La urma urmelor, dacă eşti jurist, lucrează la orice funcţie anume din acest domeniu şi nu căuta fotolii prin altele!

 

Referitor la bunul «cumătru». Pe acesta îl putem intui, dacă e să ne amintim că pe atunci şef al administraţiei de stat a aviaţiei civile era Victor Ţopa, ulterior  implicat într-un scandal inernaţional cu subiectul narco-briliante, la care s-au adăugat învinuiri de participare la atacuri reider. În prezent, dumnealui se ascunde în străinătatea îndepărtată de justiţia moldovenească. Timp de cîţiva ani, dl Năstase este avocatul lui.


Iată de ce zvonurile cum că de la bun început protestele au fost organizate de Platforma DA în scopul de a-l reabilita pe Victor Ţopa şi pe un purtător al aceluiaşi nume de familie, Viorel Ţopa (care de asemenea, fiindcă nu se împacă nici el cu legea, e fugit peste hotare), posibil, nu sunt lipsite de temei.


Alt lider al Platformei DA — Valentin Dolganiuc — e un funcţionar tipic supărat, vicepremier în cabinetele lui Ciubuc şi Sturza, înlăturat de la «treucă» şi doritor să se întoarcă la ea. S-a manifestat ca un frontist-unionist înverşunat, pentru care populaţia vorbitoare de limbă rusă (dar şi găgăuză, şi bulgară) este nu altceva decît oameni de mîna a doua.

 

Alţi doi lideri ai Platformei DA se comportă cu mult mai  multă prudenţă.  Îi am în vedere pe cunoscutul «mîncător de granturi» —  Oazu Nantoi şi pe analistul politic ce ţine cont încotro bate vîntul —  Igor Boţan. Aceştia nu rostesc în piaţă discursuri pasionare şi nici nu au mers la negocierile cu premierul Streleţ şi spicherul Candu. Ei şi-au dat seama la timp că poziţia Platformei DA patinează  şi nu se ştie unde se va ajunge, aşa că nu face să se ia la harţă cu cei de la putere. Cu alte cuvinte, fraţi-fraţi, dar brînza-i cu bani.


Printre altele, Oazu Nantoi de asemenea  are predilecţie spre rusofobie şi românism. Deci, după cum vedem, organizatorii DA-protestelor posedă  viziuni unioniste, deşi, pe de altă parte, îşi dau perfect de bine seama că, deocamdată, nu e cazul să le afişeze, în caz contrar Piaţa Marii Adunări Naţionale va rămâne lipsită de canavaua antioligarhică.


Iată de ce, acum, dl Năstase e nevoit să declare că ei, chipurile, trebuie să se consolideze.  Fără a concretiza cine şi cu cine trebuie să se consolideze. Şi, evident, fără a ţine cont de poziţia şi doleanţele electoratului vorbitor de limbă rusă, inclusiv ale celui din regiunea găgăuză. 


Vasele necomunicante

 

E semnificativ faptul că în timpul acţiunilor de protest ale Platformei DA nu se aud lozinci privind nemajorarea tarifelor, majorarea pensiilor şi salariilor, economisirea bugetului pe seama reducerii ministerelor, departamentelor şi ambasadelor inutile, etc. Altfel spus, despre tot ceea ce-i doare pe protestatarii ce se adună în Piaţă.

 

Părinţii-fondatori ai «platformei» declară ferm şi cu mîndrie că în spatele lor se află poporul, partenerii occidentali şi întreaga omenire progresistă. Pe cînd în realitate avem de a face cu o încercare de a privatiza şi a supune propriilor interese ura oamenilor faţă de actualul regim, a o capitaliza pe aceasta în folosul ponderii politice a unui şir de «lideri» pretinşi.


Deosebit de cinic este faptul că  apelurile Platformei DA le-au insuflat oamenilor o speranţă, pe care, de fapt, promotorii nici n-au avut de gînd s-o realizeze. Iată de ce mulţi dintre cei care au venit la mitingul din 6 septembrie nu au mai venit şi la cel din 13 septembrie, dîndu-şi seama că ei pur şi simplu sunt folosiţi în alte scopuri.


Acum, poporul are nevoie de măsuri concrete şi imediate în ceea ce priveşte scoaterea ţării din criză. Poporul vrea o îmbunătăţire a calităţii vieţii sale. El nu vrea ca, în locul unor aventurieri politici, la putere să vină alţi aventurieri politici. 


Ce vrem?


La început, liderii Platformei DA cereau demisia Guvernului, a unui şir de alţi înalţi demnitari; se indignau de comportamentul Preşedintelui Nicolae Timofti, care mult timp n-a acceptat o întîlnire cu ei. Totodată, au înaintat şi alte cerinţe politice cu un absurd conţinut radical. Chiar dacă e să presupunem că acestea ar fi fost imediat îndeplinite, asta nici într-un mod nu ar fi contribuit la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor ţării. Acest lucru nu e deloc greu de înţeles pentru oamenii chibzuiţi la minte.


În acest context, în timpul recentei întrevederi  cu  J. Pettit, ambasador al SUA în Republica Moldova, liderul comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin, sprijinind protestele cetăţenilor de rînd, şi-a exprimat indignarea în legătură cu faptul că organizatorii respectivelor acţiuni au trecut la revendicări politice populiste.


După cum a comnunicat serviciul de presă al PCRM,  Vladimir Voronin şi J. Pettit au căzut de acord cu faptul că manifestările de protest au devenit o consecinţă a nemulţumirii cetăţenilor de starea de lucruri din economia naţională şi din sfera socială, de incapacitatea puterii de a traduce în viaţă reformele promise,  precum şi de nivelul de trai în continuă scădere.  În opinia dlui Voronin, de această nemulţumire declarată public în mod legitim încearcă să beneficieze nu cele mai modeste persoane, care doreesc să acumuleze un capital politic pe seama suferinţelor compatrioţilor noştri.


De asemenea a fost menţionat faptul că, pentru a soluţiona problemele cu care se confruntă cetăţenii ei, Moldova are nevoie de o dezvoltare economică rapidă. Iată de ce fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor a promovat şi în continuare va promova proiecte cu caracter economic şi social, menite să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor Republicii Moldova.


Pe cînd liderii Platformei DA, asemeni unor jucători de cazinou, care o iau razna, fără să mediteze asupra consecinţelor, continuă să facă mize. 


Nu voi sunteţi cei viteji

 

La mitingul din 13 septembrie s-a făcut propunerea  de a transforma Platforma «Demnitate şi Adevăr» în partid. Şi asta pentru ca ea să participe la viitoarele alegeri. Lucru pe care, abia cu o săptămînă în urmă, îl nega în mod public însuşi Andrei Năstase. Dar, probabil, cel care plăteşte protestele din piaţă (în povestea despre aporturile financiare benevole ale doritorilor de a ajuta Platforma DA crezi şi mai puţin decît în cea despre Moş Crăciun) i-a poruncit să nu mai aibă opinii proprii, ci să-l asculte pe «nenea».


«Pe cine-i vom vota? Pe cine, dragii mei, dacă nu vom reuşi să creăm un partid cu adevărat al poporului?», se tînguia unul din liderii Platformei DA, Stanislav Pavlovschi.


Posibil, o fi şi aşa. Dar să ne amintim cîte «partide cu adevărat ale poporului» am avut noi pînă acum. Şi de la toţi am auzit aceleaşi promisiuni: «Cu noi, viaţa voastră se va schimba. Cu noi, veţi avea un trai îndestulat şi lipsit de griji».


Tot atunci, pe 13 septembrie,  a fost adoptată «rezoluţia» cu privire la începutul unei greve generale şi formarea unui guvern al încrederii poporului (iată jetonul camuflat!).

 

Andrei Năstase a subliniat că acest document a fost întocmit  ţinîndu-se cont de nevoile tuturor păturilor sociale care s-au alăturat protestelor Platformei DA.


Cu regret, suntem nevoiţi să constatăm că, prin acţiunile sale, Platforma DA doar a dezamăgit majoritatea «păturilor sociale», tot mai mult făcîndu-le pe acestea să creadă că demersul organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de un cerc îngust de persoane urmăreşte doar satisfacerea unor interese personale egoiste.

 

Eugeniu Marian

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: