O lovitură de stat și ceva care nu se știe ce e
РУС. MOLD.
» » » O lovitură de stat și ceva care nu se știe ce e

O lovitură de stat și ceva care nu se știe ce e

8-10-2015, 15:37
Просмотров: 956
  
Версия для печати   
O lovitură de stat și ceva  care nu se știe ce eFostul șef al direcției serviciului de contraspionaj din cadrul SIS, Ion Mahu, a oferit un interviu ziarului «КП в Молдове», omparînd actualele evenimente din Chișinău cu cele ce s-au întîmplat aici la 7 aprilie 2009


Nici atunci, nici acum nu este vorba de o revoluție sau de o situație revoluționară. Este vorba doar despre o lovitură de stat într-o formulă sau alta. Ion Mahu în mod categoric consideră că între protestele din septembrie 2015 și evenimentele din apriilie 2009 nu există nici o analogie revoluționară.

 

Jocul a fost organizat de profesioniști


În 2009, povestește dl Mahu, pregătirile s-au făcut în mod profesionist, destul de calificat și cu un scop bine definit. Principala sarcină a fost să fie răsturnat regimul comunist.

 

De ce imediat au început să atace obiectul nr.1 din țară? Ei au contat pe faptul că asupra celor care vor ataca va fi deschis focul. Pentru că, potrivit instrucțiunilor,  paza este obligată să apere cu orice preț principalul edificiu din stat. Președintele Moldovei a fost informat despre asta și ordinul de aplicare a armelor nu a fost dat, deși organzatorii creau situații ca să fie jertfe, le provocau în mod special. Iar mass-media din România, luînd-o înaintea evenimentelor, de acum trîmbițau că «la Chișinău se varsă sînge, că au fost omorîți patru copii. Totul a fost din timp pregătit și foarte minuțios regizat».


Potrivit lui Mahu, agenți de influență erau artunci foarte mulți în Moldova. Bineînțeles, el nu-i poate numi, deoarece e legat de obligația de nedivulgare. Dar colonelul în rezervă a comunicat că după 7 aprilie aceștia, totuși, au intrat la putere și au primit funcții de conducere.

 

Reacția puterii


De ce era nevoie să fie înlăturați de la conducere comuniștii, prin ce nu i-a fost pe plac Occidentului dl Voronin? Cekistul în rezervă consideră că cei de acolo aveau nevoie de un regim dirijabil, cum s-ar spune, unul «domesticit». Iar Voronin nu era și nici nu putea fi «domesticit».


După cum povestește dl Mahu, SIS-ul l-a informat regulat pe Voronin despre situație și pericolele care amenințau securitatea statului. 

 

Vladimir Voronin  întotdeauna a fost atent față de informațiile serviciului de contraspionaj. Și lua măsurile necesare. «Pentru întîia oară în istoria diplomației moldovenești, noi l-am expulzat din țară pe ambasadorul român. Dar atacul împotriva țării era atît de puternic, încît ei au reușit să săvîrșească ceea ce au săvîrșit», a rezumat Ion Mahu.


«Pe 7 aprilie, a fost săvîrșită o microlovitură de stat. Datorită Președintelui țării, a serviciilor speciale moldovenești, MAI, am reușit să evităm vărsarea de sînge».

 

Cea care nu se știe ce e


Apăruta de nu se știe unde «platforma civică» DA, Ion Mahu o consideră drept o creație a partenerilor occidentali ai Moldovei.

 

«La început, așa-numiții parteneri occidentali l-au rupt de puterea mafiotică pe Iurie Leancă. După aceea și-au dat seama că au greșit în privința lui. Și atunci au început să promoveze platforma DA, ca una onestă. Lozincile lansate de ea sunt, desigur, minunate. Dar există un  «dar». Mai degrabă decît altceva, «partenerii occidentali» de asemenea s-au săturat de actuala putere, pentru că ea fură totul și nu face nimic. Aceștia, însă, nu pot să-și recunoască greșelile, de aceea au născoci «tulburările în masă». Și au început să promoveze această platformă».


În opinia dlui Mahu, actualele proteste din centrul Chișinăului nu se vor solda nici cu un rezultat. Autoritățile noastre, pînă la urmă, vor ajunge la o înțelegere cu așa-numiții parteneri occidentali. Cei de la putere își dau bine seama că, în caz contrar, vor fi măturați din fotoliile lor. Și, bineînțeles, e lucrul pe care și-l doresc cel mai puțin.

 

Dmitri Crîmov

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: