Căutare în timpul trecut
РУС. MOLD.
» » Căutare în timpul trecut

Căutare în timpul trecut

8-10-2015, 16:23
Viziuni: 955
  
Versiunea de tipar   
Căutare în timpul trecutCercetaşii moldoveni scot din uitare memoria ostaşilor căzuţi pe cîmpurile de luptă


În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941–1945, pe teritoriul Moldovei au căzut în lupte în jurul la 50 mii de militari. Au fost înregistrate aproape 600 de înhumări ale ostaşilor căzuţi.

 

Uneori, te cuprinde tristeţea că noi suntem lipsiţi de posibilitatea de a vorbi în şoaptă cu ostaşii plecaţi fără de întoarcere, să-i întrebăm cum a fost ultima zi a vieţii lor. Să aflăm ce ar dori sufletele lor: să fie date uitării ori să rămînă în istorie cel puţin prin numele încrestat pe o placă comemorativă. Desigur, ei ar fi dorit să fie anume aşa... Ca numele lor să rămînă, să devină cunoscut urmaşilor, nepoţilor şi strănepoţilor, pentru ca aceştia să poată spună astăzi fraza cunoscută tuturor: «Eu nu am uitat... Eu mă mîndresc....», avînd în vedere fapta buneilor.


Cercetaşii moldoveni scot din uitare memoria ostaşilor căzuţi pe cîmpurile de luptă. Fiecare nume nou aflat şi restabilit este pentru ei o mare sărbătoare. Ei nu-şi împrăştie pur şi simplu eforturile şi emoţiile, ei fac ceea ce consideră că este corect faţă de cei care i-au alungat de pe pămîntul nostru pe fascişti. De exemplu, în luna septembrie, organizaţiile obşteşti «Clubul istorico-patriotic rus» («Русский историко-патриотический клуб») şi «August» («Август»), în cadrul proiectului comun militar-memorial, au instalat pe mormîntul frăţesc al ostaşilor căzuţi în satul Speia din raionul Anenii Noi o tăbliţă cu numele unui ostaş roşu, căzut în luptele pentru eliberarea Moldovei în anul 1944. 

 

La rugămintea Elenei Knodel, cetăţană a Federaţiei Ruse, adresată organizaţiilor de cercetaşi din Republica Moldova, acestea au stabilit că bunicul ei, Terenti Cuzmici Drobotov, ostaş al regimentului 1292 al diviziei 113 de vînători, la 11 mai 1944 a căzut cu moarte de erou şi a fost înmormîntat în saul Speia, judeţul Bender, RSS Moldovenească. Cu regret, numele acestui ostaş, ca şi numele altor sute de căzuţi în lupte, nu este indicat pe lespedea mormîntului frăţesc din această localitate. La rugămintea nepoatei, cercetaşii au instalat pe mormîntul frăţesc o tăbliţă de granit cu numele şi fotografia ostaşului erou, care este bunicul ei. La ceremonia instalării acesteia a participat Evgheni Vereşceaga, copreşedinte al Comisiei Unificate de Control din partea Federaţiei Ruse. Rudele ostaşului Terenti Drobotov intenţionează să viziteze mormîntul bunicului şi străbunicului la anul viitor, de Ziua Victoriei.

 

Pe lespezile de pe mormîntul frăţesc din satul Speia sunt încrestate numele aproape a 200 de ostaşi. Se consideră că aici îşi odihnesc somnul de veci 780 de ostaşi, însă, potrivit datelor de arhivă, numărul lor este mult mai mare  – aproximativ o mie şi jumătate de ostaşi ai Armatei Roşii. Numele acestora aşteaptă să fie descoperite şi eternizate. 

 

Ana Vetrova

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: