O partiduță pierdută
РУС. MOLD.
» » » O partiduță pierdută

O partiduță pierdută

30-10-2015, 13:06
Просмотров: 791
  
Версия для печати   
O partiduță pierdutăOricît de tare s-a agăţat dl Streleţ de funcţia de prim-ministru, în această calitate de el nu au nevoie chiar nici partenerii din Alianţa de la guvernare 

Vom aminti că în rezoluţia prezentată săptămîna trecută de fracţiunea Partidului Comuniştilor cu privire la demisia guvernului Streleţ, în particular, se menţiona şi faptul că personal Valeriu Streleţ «s-a împotmolit în scandaluri de corupţie» legate de activitatea firmelor «Caravita» şi «Bioprotect» SRL. Pa parcursul examinării de către Parlament a rezoluţiei privind votul de neîncredere, s-a descoperit că bănuiala de lipsă de scrupule a dlui Streleţ e legată nu numai de firmele sus-numite.

 

Bioprotect şi multe altele


După cum s-a clarificat, există şi o informaţie despre implicarea lui Valeriu Streleţ în contrabanda cu spirt printr-o conductă subterană trasă peste Nistru între oraşul moldovenesc Otaci şi oraşul ucrainean Moghiliov-Podolsk. Întrebarea referitor la această conductă de transportare a spirtului i-a fost pusă lui Valeriu Streleţ de către deputatul Parlamentului, preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.


Tot Vladimir Voronin a mai comunicat despre o schemă de eschivare de impozite, aplicată de firma Bioprotect SRL, care-i aparţine lui Valeriu Streleţ şi este specializată în furnizarea în Moldova a unor produse chimice folosite în agricultură. Potrivit spuselor lui Vladimir Voronin, datorită acolitului PLDM, şi anume directorului Serviciului de Vamă, Tudor Baliţchi, firma lui Valeriu Streleţ înlocuieşte ilegal documentele vamale pentru producţia importată, schimbînd preţurile şi adresele producătorilor, pentru a se eschiva de achitarea de impozite. Ca rezultat, pe piaţa moldovenească de chimicate pentru agricultură vin mărfuri necalitative şi acest lucru, a subliniat dl Voronin, influenţează nemijlocit roada pe care o cresc producătorii noştri agricoli.


Încă un episod legat de Valeriu Streleţ poate servi ca o foarte bună ilustraţie a «prieteniei» lui cu prim-ministrul României, Victor Ponta. Adresîndu-se către Valeriu Streleţ, dl Voronin i-a propus să răspundă la întrebarea cu ce scop el, precum şi «partenerii» săi — Vladimir Filat şi Victor Ponta — au achiziţionat mai mult de 2 mii de hectare de pămînt în regiunea Odesa?

 

Nici la aceasta, nici la întrebările enunţate mai sus, Valeriu Streleţ nu a putut da un răspuns explicit, doar spunînd că nu a auzit nimic şi nu ştie nimic, iar firma sa, chipurile, acxtivează exclusiv în cadrul legii, iar el toate interesele, activele şi proprietăţile, pînă la ultimul ban, le-a indicat în declaraţia de venituri.


Mai degrabă ca o constatare a răsunat încă o întrebare pusă de Vladimir Voronin: cum poate fi explicat faptul că, începînd din aprilie 2009, după lovitura de stat, unul din organizatorii căreia a fost Vladimir Filat, în toţi aceşti ani conducerea guvernului se află în mîinile liberal-democraţilor? Unicul lucru pe care a fost în stare să-l spună Valeriu Streleţ a fost că în perioada indicată PLDM, chipurile, s-a bucurat de sprijinul cetăţenilor, ceea ce i-a şi permis partidului «să participe la formarea coaliţiei şi să insiste la deţinerea funcţiei de şef al organului executiv».

 

Cerşetori de profil îngust


După cum a remarcat în cadrul rundei de întrebări deputatul din partea PCRM Oleg Reidman,făcîndu-şi dare de seamă în faţa Parlamentului, premierul s-a lăudat cu careva realizări în sfera integrării europene. Dar, a subliniat deputatul, realitatea e niţel alta: timp de şase ani, nimic nu s-a schimbat spre bine, cu atît mai mult — în activitatea cabinetului de miniştri în timpul cît acesta a fost condus de Valeriu Streleţ.


«Se creează impresia că această lozincă — despre integrarea europeană — dumneavoastră o folosiţi pentru a cerşi în toată lumea, chipurile, noi nu suntem de pe aici, suntem de departe, ajutaţi-ne cu ceva, oameni buni», i-a replicat Oleg Reidman lui Valeriu Streleţ.


Răspunzînd, dl Streleţ a insistat asupra faptului că, în ceea ce priveşte colaborarea europeană, s-au produs «mari schimbări». El a declarat despre adoptarea unor legi corespunzătoare, dar, totodată, a menţionat că la capitolul respectării lor mai sunt probleme mari. Dar şi în acest lucru dl Streleţ a întrevăzut un efect pozitiv, declarînd că «trebuie să ne mişcăm înainte şi să lucrăm mult»...

 

Oleg Reidman i-a mai cerut premierului explicaţii cu privire la faptul de ce din partea şefului guvernului n-a urmat nici o reacţie la unele declaraţii anticonstituţionale ale membrilor cabinetului de miniştri, făcute în mod public şi, printre altele, peste hotare.


Valeriu Streleţ a răspuns că, de fapt, membrii cabinetului său de miniştri pot să facă orice declaraţii, chiar şi anticonstituţionale, deoarece «au autonomie în cadrul muncii guivernamentale, iar responsabilitate poartă doar în faţa partidelor lor».

 

Le vom da pe toate pe seama viitorului?


Ina Şupac, deputat din partea PCRM, l-a întrebat pe premier dacă el recunoaşte că «Moldova este un stat capturat»? Ea a amintit că, la confirmarea guvernului, candidatul la funcţia de premier s-a eschivat de răspunsul direct la respectiva întrebare, declarînd că el «nu dă nici un fel de aprecieri în baza unor declaraţii răsunătoare şi sarcastice făcute de unii actori politici». Vom aminti că, la 10 zile după inaugurarea cabinetului de miniştri, secretarul general al Consiliului Europei într-un articol de ziar a numit Moldova «stat capturat».


Drept răspuns, dl Streleţ a confirmat existenţa unei influenţe politice asupra structurilor de stat. Totodată, el i-a rugat pe deputaţi să nu susţină votul privind demisia guvernului, promiţînd că va face tot posibilul pentru creşterea în viitor a independenţei organelor puterii.


Comentînd respectivul răspuns, Ina Şupac a constatat că el nu are nimic comun cu întrebarea ei, fapt din care reiese că dl Streleţ se teme «să numească lucrurile pe nume». Streleţ a căzut de acord, spunînd că «aşa şi este».


Ina Şupac de asemenea a adus la cunoştinţa premierului faptul reţinerii de mai multe luni a salariului la întreprinderea de stat «Căile Ferate ale Moldovei». Potrivit ei, ultima dată lucrătorii de aici şi-au ridicat salariul în luna iulie.


Spunînd că nu este la curent cu respectiva situaţie, dl Streleţ i-a cerut să răspundă la întrebare ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc. Ministrului nu i-a rămas decît să confirme spusele Inei Şupac. El a menţionat că reţinerile de salariu continuă de 3,5 luni. La mioment, se plăteşte salariul pentru luna august, iar achitarea totală este planificată pentru perioada de pînă în februarie anul viitor.

 

Demisie!


Poziţia Partidului Comuniştilor referitor la demisia guvernului a fost exprimată de conducătorul fracţiunii PCRM, Violeta Ivanov. Ea a declarat că toate obligaţiile pe care şi le-a asumat cabinetul de miniştri sub conducerea lui Valeriu Streleţ s-au dovedit a fi mincinoase, iar situaţia social-economică din ţară se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Printre altele, fracţiunea PCRM chiar de la început s-a pronunţat împotriva acordării de către Parlament a încrederii faţă de guvernul Streleţ.


Violeta Ivanov a suvbliniat faptul că activitatea guvernului se bazează nu pe profesionalism şi competenţă, iar miniştrii nu corespund criteriilor de numire în funcţie. Mai mult decît atît, s-a confirmat informaţia privind corupţia în eşaloanele superioare ale puterii: cu două săptămîni în urmă, fiind bănuit de corupţie, a fost arestat preşedintele PLDM, Vladimir Filat.


«Scopul nostru e să scoatem ţara din criza politică, să-i întoarcem poporului încrederea şi să păstrăm pacea şi stabilitatea.

 

Scopul nostru e de a stopa sărăcirea populaţiei, de a renaşte economia, de a consolida statalitatea, neutralitatea şi independenţa Republicii Moldova. Guvernul Streleţ s-a discreditat în totalitate şi trebuie să fie demisionat!», a totalizat Violeta Iovanov, conducător al fracţiunii PCRM.

 

Marina Țurcan

Iuri Dzeatcovschi

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: