Este propria lui sentinţă
РУС. MOLD.
» » » Este propria lui sentinţă

Este propria lui sentinţă

30-10-2015, 14:30
Viziuni: 871
  
Versiunea de tipar   
Este propria lui sentinţă Pentru cele trei mandate de primar, Dorin Chirtoacă riscă să fie condamnat penal 

Instanţele noastre ar stivui chipurile dosarele primarului general pentru examinare ulterioară. În acest timp, el continuă să comită fărădelegi. Asta deşi presa scrie despre existenţa a 600 de dosare penale intentate în raport cu edilul capitalei.

 

Despre ce fel de dosare penale este vorba şi de unde s-a luat această cifră. Ziarul «Comunistul» a adresat această întrebare domnului Valerii Pavlov, care, timp de 15 ani, a ocupat funcţia de consilier municipal din partea Partidului Comuniştilor.

 

Mina «Purcel» şi deşeurile capitalei

 

— Nu ştiu cine a fost primul care a numit această cifră - 600 de dosare penale, şi cine le-a numărat, spune Valerii Pavlov. — Pot să spun doar că tot ceea ce face administraţia oraşului este criminal. Dacă e să intri în esenţa oricărei decizii, constaţi că a fost adoptată cu încălcarea legislaţiei. Ocupînd funcţia de primar general al capitalei, Dorin Chirtoacă a negat, chiar din prima zi, toată legislaţia în vigoare. Sunt două exemple concrete pentru care primarul nostru putea fi linşat nu doar judecat.

 

Încă din timpurile puterii sovietice, Chişinăul evacua deşeurile la gunoiştea din Ţînţăreni. Acest poligon de stocare a gunoiului a fost construit în conformitate cu toate normativele stabilite. Acum cîţiva ani, localnicii s-au revoltat că în preajma lor sunt aduse toate deşeurile din capitală motivînd că apa din fîntîni nu mai corespunde normelor de calitate şi au cerut edificarea unui sistem de alimentare cu apă în sat. Pentru capitală, cu bugetul ei de miliarde, construcţia apeductului pentru o localitate mică este un fleac. Proiectul putea fi realizat fără nici un fel de probleme, chiar şi puncte sanitare puteau fi instalate în fiecare casă.

 

Însă, primăria capitalei nu a acceptat acest lucru. În consecinţă, localnicii, proprietari ai terenului, au închis gunoiştea. Primarul capitalei, mîndru fiind, nu a dorit să discute cu oamenii — probabil ca să nu-i cadă coroana. Însă, problema evacuării deşeurilor nu s-a epuizat de la sine. Şi care a fost decizia finală? Totul este genial de simplu, mai ales dacă vorbim despre o adevărată porcărie.

 

Există în Chişinău, în sectorul Ciocana, nu departe de fabrica de cărămidă, o carieră veche cu denumirea «Purcel» şi care timp îndelungat nu a fost folosită. De fapt, în realitate, aceasta nu este altceva decît o groapă imensă. Şi nu ştiu care deştept a propus să fie utilizată în calitate de gunoişte municipală, cu atît mai mult că terenul este municipal şi nimeni nu va pretinde la el. «Stăpînul» Chirtoacă a aprobat propunerea şi iată că deja de doi ani, cariera «Purcel» se umple cu deşeurile municipale. Volumul zilnic răsturnat acolo este de circa 1000 de metri cubi.

 

— O mai mare crimă pentru Chişinău nu a comis nimeni niciodată şi, cel mai probabil, nu va mai comite — consideră Valerii Pavlov. — Acum, nimeni nu poate sugera cum poate fi remediată situaţia. Însă, acest lucru trebuie oprit imediat, în caz contrar, capitala riscă să se confrunte cu o catastrofă ecologică. Explic de ce. Poligoanele pentru depozitarea deşeurilor sunt amenajate pe anumite tipuri de sol, iar sub poligon se construieşte un fel de pat, se consolidează solul, este asigurată izolarea cu materiale speciale. Adică, există o tehnologie care odată de este respectată face ca aceste gunoişti să fie absolut inofensive. Toate aceste lucrări nu pot fi executate pe piatră. Plus la toate, în cariere se formează fisuri prin care se scurge apa şi nimeni nu ştie unde, dar cu siguranţă, inclusiv, în Nistru. Respectiv, această apă scursă de la mina «Purcel» o bem nu doar noi, dar şi prietenii noştri din Odessa.

 

La ziua de astăzi, acolo s-a depozitat atîta gunoi încît nu mai este posibil de a-l ridica şi încerca de soluţionat omeneşte problema. Totodată, evacuarea deşeurilor continuă aproape că ilegal în timp ce o problemă atît de importantă ar trebui să fie soluţionată la cel mai înalt nivel. Respectiv, există toate motivele să presupunem că există o înţelegere între primarul capitalei cu miniştrii de profil. Iar din moment ce aceştia se schimbă destul de des, odată ce nu mai sunt în funcţie sunt absolviţi de orice responsabilitate.

 

Sub ce aspect anume se poate declanşa catastrofa ecologică generată de evacuarea deşeurilor la mina «Purcel», deocamdată, este greu de preconizat, însă, cu siguranţă, această bombă biologică seva activiza într-o bună zi. Nu încape nicio îndoială.

 

Catastrofa spirituală a capitalei

 

Încă o crimă comisă de primarul Chirtoacă este asociată cu consecinţele de ordin moral şi etic.

 

În anul 2006, consilierii municipali din fracţiunea Partidului Comuniştilor au venit cu iniţiativa dea construi în Chişinău un bloc locativ destinat cetăţenilor din categoria social-vulnerabilă. Apartamentele ar fi trebuit să fie distribuite, în primul rînd, absolvenţilor şcolilor internat şi familiilor cu mulţi copii. A fost propus şi un regulament de utilizare a apartamentelor. Acestea nu puteau fi privatizate şi, respectiv, vîndute. În acea perioadă, avînd majoritatea de voturi în Consiliul Municipal Chişinău, fracţiunea PCRM a decis repede. În primul an, suma necesară construcţiei a fost prevăzută în buget, anul următor, blocul cu 9 etaje a fost ridicat pe strada Deleanu.

 

În anul 2007, reamintim că tînărul Dorin Chirtoacă a fost ales în funcţia de primar general al capitalei. Din acest moment, lucrurile iau o întorsătură interesantă. Pentru apartamentele din blocul menţionat apar prea mulţi solicitanţi. Este vorba despre «social-vulnerabilii» judecători, poliţişti şi procurori şi care erau menţionaţi în acte drept specialişti tineri. Şcoliţi din punct de vedere juridic, aceştia înaintau cererile prin instanţă şi cereau locuinţă avînd deja decizia judecăţii. În fine, mai bine de jumătate din numărul apartamentelor au fost ocupate de alte persoane decît cele pentru care a fost construit blocul.

 

Peste cîţiva ani, consilierii municipali din fracţiunea PCRM a propus, din nou, să fie construit un bloc cu destinaţie socială în speranţa că, de această dată, apartamentele vor reveni păturilor vulnerabile. În 2009, blocul a fost construit…

 

— Am adus la cunoştinţa fracţiunii noastre cum stau lucrurile şi am decis să respectăm cu stricteţe regulamentul de distribuţie a apartamentelor, — îşi aminteşte Valerii Pavlov. — Periodic erau înaintate proiecte de decizii care prevedeau trecerea blocului la balanţa unor structuri municipale, fapt cu care noi nu eram de acord. Două ierni la rînd, blocul a fost încălzit din banii municipalităţii pentru că nu era locuit. Casa putea fi dată în exploatare doar prin decizia Consiliului Municipal Chişinău. Însă, Chirtoacă uzurpa puterea. Într-o zi de week-end, primarul general a împărţit cheile şi ordinele de distribuţie celor pe care i-a considerat de cuviinţă, deşi, listele beneficiarilor urmau să fie aprobate printr-o decizie a Consiliului Municipal Chişinău. În calitatea mea de consilier am anunţat despre acest lucru Procuratura General, Centrul Naţional Anticorupţie. De la Procuratură am primit răspuns că primarul nu poate fi atras la răspundere administrativă pentru că ar fi expirat termenele de prescripţie, iar cît priveşte răspunderea penală — documentele ar fi fost transmise la Anticorupţie pentru examinare. Se examinează deja de cinci ani… Este vorba despre răspundere penală. Trebuie să fie restituiţi banii cheltuiţi pentru încălzirea blocului două ierni la rînd. Dacă Chirtoacă a luat o decizie prostească de a întreţine din contul bugetului municipal un bloc cu 9 etaje, el trebuie să răspundă pentru această decizie prostească. El a decis să facă totul de unul singur, fără implicarea Consiliului Municipal, în acest caz, să-şi asume responsabilitatea.

 

P.S. Cele două cazuri legate de blocurile sociale şi gunoiştea la carieră nu necesită cercetări speciale — ele sunt la vedere. Dacă Procuratura ar solicita primăriei să prezinte decizia Consiliului Municipal cu privire la distribuirea apartamentelor, ar constata că asemenea document nu există. Aceeaşi poveste este valabilă şi în cazul gunoiştii. Cine a dispus evacuarea deşeurilor în acest loc? Cine a semnat documentele? Apropo, însuşi primarul nu prea semnează personal acte suspecte, oferindu-le acest drept adjuncţilor săi.

 

Astăzi, Dorin Chirtoacă dispune de majoritatea de voturi în Consiliul Municipal Chişinău, voturi necesare pentru aprobarea deciziilor. Însă, «băieţii lui» convoacă şedinţa doar atunci cînd toţi cei 26 de consilieri dirijaţi acceptă să semneze o decizie sau alta. Atunci primarul este calm. Lucru de care ne convingem zilnic. Din păcate, nu putem să spunem la fel şi despre chişinăuieni. 

 

Natalia Ustiugova

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: