Daruri problematice
РУС. MOLD.
» » Daruri problematice

Daruri problematice

13-02-2016, 15:04
Viziuni: 812
  
Versiunea de tipar   
Daruri problematiceNici o zi fără «fapte eroice»: guvernatorul Chişinăului s-a recalificat în spider-primar 

A treia încercare a adolescentului Mihai de 17 ani din satul Drăgăneşti, raionul Sîngerei de a imita un suicid, cu totul pe neaşteptate — datorită spider-primarului capitalei, Dorin Chirtoacă — s-a materializat pentru cuceritorul de bilborduri cu un spirit întreprinzător nespecific vîrstei lui într-un loc de lucru şi un loc de trai în Chişinău.

 

Vom aminti această istorie plină de învăţăminte. Săptămîna trecută, un flăcăuandru cu numele Mihai din îndepărtatul raion Sîngerei s-a căţărat de trei ori pe panoul publicitar de la Circ, anunţînd că va sări de acolo pentru a-şi pune capăt zilelor. Dar pînă la acest deznodămînt nu s-a ajuns. Astăzi, tînărul e viu, sănătos şi, reieşind din actuala lui situaţie, e pe deplin mulţumit de viaţă.


Iar dacă e să vorbim la modul serios, la vîrsta sa, Mihai trebuie să înveţe, ci nu să umble prin capitală în căutarea aventurilor. Pentru că nu este el unicul adolescent din ţara noastră, de care nu au grijă părinţii, de aceea are nevoie de un loc de muncă, de o alimentaţie normală şi de alte lucruri necesare.


Cel mai probabil e că tînărul nici nu avea de gînd să sară de pe panou. El pur şi simplu a avut nevoie să atragă atenţia oamenilor, să fie în centrul acestei atenţii. Şi nici să-i pese că, din cauza lui, pe o stradă strategică, cum este bulevardul Renaşterii, s-au format ambuteiaje, iar ca rezultat, sute, ba chiar mii de chişinăuieni au întîrziat la lucru sau la şcoală. Nici să-i pese că zeci de poliţişti au lăsat alte perobleme, mult mai importante, pentru a veni să-l convingă să nu facă ceea ce zice că va face, adică să se arunce cu capul în jos pe asfalt.


Oricît ar părea de straniu, medicii afirmă că, în ceea ce priveşte psihicul, starea acestui virtual săritor e în deplină regulă. Şi asta chiar dacă, în timpurile trecute, şi o tentativă de suicid era un temei pentru ca respectiva persoană să fie luată la evidenţă psihiatrică. Dar, odată ce eroul nostru din Drăgăneşti este sănătos din punct de vedere psihic (ceea ce, totuşi, e un fapt îndoielnic), acţiunile lui ar fi trebuit calificate ca huliganism neînsemnat sau chiar şantaj. Doar pentru această reprezentaţie de circ el a fost răsplătit cu dărnicie. Chiar dacă asta s-a întîmplat, aşa cum se vorbeşte, după a treia încercare făcută de acest personaj.


A treia încercare s-a dovedit a fi una de succes, lucru la care, pare-se, nu s-a aşteptat chiar nici el însuşi. La locul întîmplării, fără nici o prevenire prealabilă — dar, se prea poate, anume aşa a fost planificat dinainte — şi-a făcut apariţia primarul general (aici parcă aş vrea să spun: îmbrăcat într-un tricou de super-erou) şi, bălăbănindu-se un timp pe bilbord alături de acest Mihai din Drăgăneşti, l-a convins să coboare, să bea în doi un ceai şi să discute despre viaţă. Gest drăguţ şi înduioşător — probabil, aşa s-a prevăzut conform libretului.


Dar efectul produs a fost nu chiar cel aşteptat: uzufructuarii Internet-ului nu au demonstrat reacţia pe care o aştepta supersalvatorul. Ceea ce s-a întîmplat, imediat a fost calificat ca o acţiune de piar pentru a ridica ceea ce la primarul liberal chişinuian de mult nu se ridică — ratingul. Pentru a arăta în faţa potenţialilor alegători un Dorin Chirtoacă curajos, care, pentru dreptate, n-a jelit nici costumul, nici sănătatea sa. Ca răspuns, maeştrii în fotoşop, în loc de chipul îngerului păzitor, au lansat în Reţea «broasca» spider-primarului.


Iar majoritatea chişinăuienilor, îndeosebi cei care în ziua respectivă au întărziat la lucru sau la o întîlnire importantă, au întrevăzut în acţiunile tînărului un scop egoist. Doar cu acelaşi succes el ar fi putut să se caţăre pe un panou publicitar sau pe un careva alt obiect înalt din satul său natal, astfel ca de problemele lui să se preocupe primarul din localitate. Dar băieţandrul a hotărăt s-o facă chiar în capitala ţării!


Şi iată că binefăcătorul Dorin i-a propus tănărului drăgăneştean un loc de lucru — lăcătuş la un parc de troleibuze! Şi i-a mai propus şi un loc de trai! Cum altfel să trăieşti în Chişinău şi să nu ai un loc de trai?!


Că primarul capitalei, din cauza mărginirii sale, a săvîrşit, vorbind delicat, o greşeală, este clar fiecărui om. În urma ei, exemplul lui Mihai poate fi urmat de alţi tineri şi tinere care au nevoie de un loc de lucru, de apartament şi de alte atribute materiale. Ei, ca nişte taracani, se vor căţăra pe blocuri cu multe etaje, pe panouri publicitare, pe stălpi şi vor ameninţa că, în cazul în care nu li se vor da toate acestea, vor sări în jos, punîndu-şi capăt vieţii.


A-i face daruri unui om, şi încă printr-un piar atît de banal — e cunoscutul stil al actualei puteri şi al reprezentanţilor ei. Gestul publicitar al lui Dorin Chirtoacă e un truc ieftin, şi nu doar stupid, ci şi criminal. Şi dacă băieţi şi fete care îşi vor dori ceva vor începe să se arunce de pe acoperişuri şi poduri, asta va fi pe conştiinţa primarului. Dacă dumnealui o are...

 

Ana Vetrova

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: