Organizația de partid din Cimișlia a împlinit 20 ani!
РУС. MOLD.
» » Organizația de partid din Cimișlia a împlinit 20 ani!

Organizația de partid din Cimișlia a împlinit 20 ani!

19-02-2016, 12:05
Viziuni: 954
  
Versiunea de tipar   
Organizația de partid din Cimișlia a împlinit 20 ani!În pofida numeroaselor dificultăţi, comuniştii din Cimișlia poartă drapelul partidului cu fermitate şi mîndrie

În ziua de 19 februarie, comuniştii din Cimişlia marchează a 20-ea aniversare a organizaţiei lor de partid. Istoria ei îşi are începutul în îndepărtatul an 1996. În pofida complicatei situaţii din anii ’90, cînd întregul partid, fără nici o exagerare, era nevoit să activeze în condiţiii de ilegalitate, comuniştii oraşului au reuşit să desfăşoare prima lor adunare de partid, cu o prezenţă de 13 oameni, printre care s-au aflat tovarăşii Cepalîga, Şelegheda, Gaidarji, Plahova, Stratula, Şleahtici, Saviţchi. Secretar al organizaţiei de partid a fost ales tovarăşul I. Cepalîga, responsabil pentru sectorul organizatoric — B. Şelegeda, pentru sectorul ideologic —  P. Gaidargi, trezorier — D. Şleahtici. 

 

Ivan Chirilovici Cepalîga, cel care a început să formeze şi să dezvolte respectiva organizaţie de partid, este pedagog de profesie. Întreaga sa viaţă el a fost total devotat ideii construirii unei societăţi a bunăstării sociale. Timp îndelungat, tovarăşul Cepalîga s-a aflat în fruntea detaşamentului de comunişti din cea mai mare gospodărie agricolă din raionul Cimişlia — colhozul «Lenin». După aceea a fost ales preşedinte al comisiei de partid a comitetului raional de partid.


Împreună cu tovarăşii de partid — Şelegheda, Gaidarji, Plahova, Stratula, Şleahtici, Saviţchi — bazîndu-se pe hotărîrile Congresului I al PCRM şi ale plenarelor CC, a depus multe eforturi pentru a renaşte şi a dezvolta atît organizaţia de partid din oraş, cît şi comitetul raional.


În anul 1998, această organizaţie de partid a avut de ţinut un adevărat examen la tema consolidare, dîrzenie şi spirit organizatoric — în acea perioadă, comuniştii s-au încadrat activ în campania alegerilor parlamentare. În mod deosebit de minuţios s-au pregătit comuniştii pentru alegerile locale generale din anul 1999. Datorită eforturilor depuse de comunişti, primar al oraşului Cimişlia a devenit candidatul din partea PCRM.


Şi alegerile în Parlament din anul 2001 au înscris o pagină frumoasă în istoria organizaţiei orăşeneşti de partid. Comuniştii cimişlienu au adus o contribuţie considerabilă la victoria PCRM. Ca rezultat, Partidul Comuniştilor a obţinut 71 mandate de deputaţi în Parlament. În acea legislatură a organului legislativ, raionul Cimişlia a fost reprezentat de comunistul Iosif Chetraru, care în prezent se află în fruntea comitetului raional al PCRM.


Avînd o reprezentanţă atît de solidă în Parlament, Partidul Comuniştilor şi fiecare organizaţie de partid continuau să crească. Creştea şi influenţa benefică asupra societăţii a organizaţiei de partid din oraşul Cimişlia. Comuniştii cimişlieni au obţinut un mare succes la alegerile locale generale din anul 2003. Primar al oraşului a devenit un candidat din partea PCRM, în consiliul orăşenesc Cimişlia, din cei 23 de consilieri, 17 erau comunişti. Paralel se întărea şi organizaţia comsomolistă, pe care a întemeiat-o P.S. Bancov.


Datorită muncii active a comuniştilor în consiliul orăşenesc, s-au făcut multe lucruri bune pentru oraş şi orăşeni. Dar, în 2007, candidatul nostru la funcţia de primar al oraşului a făcut să scadă în mod considerabil imaginea comuniştilor în oraş. Ca rezultat, PCRM a pierdut alegerile în oraşul Cimişlia şi a urmat să fie reprezentat în consiliul orăşenesc doar de 5 consilieri.

 

În noiembrie 2007, componenţa biroului organizaţiei orăşeneşti de partid a fost reînnoită, în această nouă componenţă au intrat oameni tineri şi siguri de forţele sale. În faţa lui A. Savanu, locţiitor de secretar, şi a lui P. Bancov, secretar, se afla o singură sarcină — să reîntoarcă încrederea populaţiei în comunişti. La îndeplinirea s-au apucat serios și responsabil. Chiar dacă statutul prevedea ca adunările de partid să fie desfăşurate o dată în trei luni, la Cimişlia se organizau adunări în fiecare lună, iar pe ordinea de zi a acestora se aflau cele mai stringente şi mai importante probleme din viaţa oraşului şi a organizaţiei de partid.


Paralel, la fiecare secţie de votare — în Cimişlia existau 8  asemenea secţii — se ducea o muncă activă de agitaţie în masă în mijlocul populaţiei. În ceea ce priveşte organizarea muncii de partid, o atitudine deosebit de responsabilă au manifestat atunci mai mulţi secretari, printre care tovarăşii A. Savanu (OPP nr.6), L. Hodico (OPP nr.5), A. Oleinic (OPP nr.3).


Şi munca depusă a adus rezultatele aşteptate. La alegerile locale generale din 2011, comuniştii din oraşul Cimişlia au obţinut o victorie. În consiliul orăşenesc, majoritatea din nou i-a revenit comuniştilor: din 23 de mandate, 14 le aparţineau lor. Dar în turul doi al scrutinului a fost ratată posibilitatea ca ei să vină şi la cîrma oraşului.


Astăzi, în pofida tuturor dificultăţilor, noi ne continuăm activ munca de partid. Această muncă înseamnă şi desfăşurarea adunărilor organizaţiei de partid, şi discutarea în cadrul lor a stării curente de lucruri în organizaţia de partid şi în viaţa oraşului. O recunoştinţă aparte pentru sprijinul şi ajutorul oferit îl exprimăm veteranilor noştri, care au renăscut din temelie organizaţia orăşenească de partid.


Noi, comuniştii din oraşul Cimişlia, vom continua să întărim rîndurile partidului, ne vom depune toate puterile ca ideea comunistă să continue să trăiască. Noi vom duce şi de azi înainte — cu fermitate şi mîndrie — drapelul lui Octombrie.

 

Piotr Bancov, 

secretar al organizației de partid din orașul Cimișlia

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: