Legi cu accent «fusual»
РУС. MOLD.
» » Legi cu accent «fusual»

Legi cu accent «fusual»

29-02-2016, 09:03
Viziuni: 888
  
Versiunea de tipar   
Legi cu accent «fusual»Autorităţile liberale i-au obligat pe directorii şcolilor cu predare în limba rusă să tocească în limba de stat legile şi actele subordonate legii


 

 

Încă o inovaţie introdusă de Ministerul Educaţiei demonstrează că autorităţile liberale au o ură făţişă faţă de tot ceea ce e rus şi în mod intenţionat vor să distrugă toate instituţiile de învăţămînt general în care predarea se face în limba rusă.

 

Pentru a-şi confirma categoria şi a pretinde la alta, mai înaltă, o dată la cinci ani pedagogii trec printr-o atestare. Pedagogii vorbitori de limbă rusă, care activează în şcoli ruse, trebuie să susţină testarea în limba de stat. Pregătirea documentelor necesare cere mult timp şi multe eforturi. În linii mari, pedagogii, în limita obiectului lor de predare, se pot exprima în limba moldovenească. Dar sunt cunoscute şi cazuri în care pedagogi excelenţi, pentru a nu trece prin această execuţie lingvistică, pur şi simplu şi-au părăsit profesia.


Acum s-a ajuns pînă la conducătorii respectivelor instituţii de învăţămînt. Directorii de gimnazii, licee şi grădiniţe ruse, pentru a-şi păstra locul lor de muncă, trebuie nu doar să susţină o convorbire în limba de stat, ci şi o testare privind cunoaşterea legilor şi a actelor supuse legii. Interesant, oare însăşi doamna Corina Fusu cunoaşte bine baza legislativă a ţării? Şi, în general, dacă dumneaei consideră că directorii trebuie să cunoască legile, de ce este obligatoriu să le expună anume în limba de stat? Dacă ar face acest lucru în limba rusă, conţinutul lor s-ar schimba?


Pînă în anul 2016, pedagogii treceau procedura de atestare în trei limbi: rusă, engleză şi moldovenească, şi din toate aceste limbi, se poate spune că engleza se bucura aproape de cea mai mare popularitate.


Pedagogii care predau în limba rusă nu au nimic contra limbii moldoveneşti, şi totuşi, nu pot înţelege deciziile absurde ale Ministerului Educaţiei. Cu atît mai mult cu cît lexicul juridic nu face parte din vocabularul lor profesional, adică cel pedagogic. Conducătorii instituţiilor de învăţămînt ocupă aceste funcţii doar după ce demonstrează că le merită în cadrul unui concurs.

 

După cum se vede, potrivit noilor rînduieli introduse de dna Fusu, locul acestor conducători de instituţii le vor ocupa manageri pentru care limba moldovenească este materna. Ceea ce deloc nu înseamnă că dna Fusu nu va controla personal modul de selectare a acestora. Şi vă puteţi imagina un director extrem de liberal în fruntea unei şcoli cu predare în limba rusă?

 

Cunoscînd ura neascunsă a liberalilor, în frunte cu liderul lor Mihai Ghimpu, faţă de toţi vorbitorii în limba rusă, nu e greu de presupus că instituţiile în care predarea se face în limba rusă pur şi simplu vor fi închise. Toate aceste inovaţii, cum se spune, sunt cusute cu aţă albă. Ce-i drept, în Găgăuzia respectivul concurs va fi organizat în limba rusă. Deocamdată...

 

Lezarea drepturilor conform principiului lingvistic în domeniul educaţiei a început să se manifeste odată cu venirea la putere a liberalilor. E clat că limba rusă este împinsă în mod intenţionat din sfera învăţămîntului. Pedagogii vorbitori de limbă rusă vor rămîne fără locuri de lucru, iar copiii vorbitori de limbă rusă — fără posibilitatea de a obţine studii în limba lor maternă.

 

Despre faptul că limba rusă este o limbă de comunicare interetnică, liberalii, în mod principial, nici nu vor să-şi amintească. De unde au liberalii această ură faţă de acel segment al populaţiei care nu face parte din componenţa naţiei titulare? De ce ei îşi manifestă atît de făţiş xenofobia lor?!


Abia ocupînd fotoliul ministerial, Corina Fusu, dintr-o trăsătură de condei, a redus funcţia de consultant în probleme de predare a limbii ruse. Iar atunci cînd acestă faptă «înţeleaptă» a dumneaei a trezit un val de indignare din partea mass-media ruse, ea a încercat să-şi îndreaptească gestul prin aceea că doamna care ocupa respectiva funcţie a atins vîrsta de pensionare şi, chipurile, potrivit legislaţiei muncii din Moldova, ei, cum se spune, i-a venit timpul să plece la odihna binemeritată.


Dar, dacă am ajuns să vorbim despre legi, ar fi bine ca ministrul Educaţiei să citească Constituţia Moldovei, în care este înscris că statul recunoaşte şi apără dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite în teritoriul ţării. Să mai răsfoiască şi Convenţia-cadru, şi alte acte legislative, pentru a înţelege că, ocupînd fotoliul ministerial, ea însăşi încalcă legile. 


Natalia Lujina 

 

Comentariu exclusiv 


Olga Gonciarova, preşedinte al Adunării Popoarelor din Moldova:

 

— Sistemul de testare a directorilor de şcoli ruse e absolut discriminatoriu şi este aplicat pentru a-i forţa să plece din sistemul de educaţie pe profesorii cu experienţă, dar care nu posedă limba română în măsura care le-ar permite să însuşească baza legislativă a ţării în limba română. Este un fapt inadmisibil, de aceea sunt dispusă să cred că societatea civică îşi va spune cuvîntul în această privinţă. Şi va fi, cum se spune, un cuvînt cu greutate.

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: