DataLife Engine > Tema zilei > Sondaj: înrăutăţirea situaţiei la toţi indicii

Sondaj: înrăutăţirea situaţiei la toţi indicii


14-04-2016, 15:36. Разместил: redactor

Potrivit datelor investigaţiilor sociologice, 70 la sută din cetăţenii Moldovei consideră că pe parcursul anului trecut situaţia economică în Moldova s-a înrăutăţit.  În opinia a 85% din respondenţi, Moldova păşeşte într-o direcţie greşită.

 

Printre altele, sondajelşe sociologice realizate cu patru ani în urmă demonstrează că, în 2013, 78 la sută din cetăţenii chestionaţi ai ţării noastre , în cazuri de probleme serioase – de exemplu, îmbolnăvire sau pierderea locului de muncă – nu contează pe ajutorul statului.  Iar 62% din respondenţi au declarat că a găsi un loc de muncă bine plătit e cu mult mai greu decît cu un an în urmă.

 

Şi mai înainte, în 2009, conform sondajului opiniei publice, efectuat de IMAS-INC, priveau la viitor cu optimism doar 46%  din cetăţeni. Spre anul 2013, respectivul indice a coborît pînă la 28%. S-a constatat şi scăderea nivelului de încredere a cetăţenilor faţă de institutele statului.  Dacă în 2009 doar 18% din respondenţi nu aveau încredere în structurile statului, în 2003 numărul lor a ajuns la 39%.

 

Dacă e dă vorbim despre lucru şi situaţia materială,  în această privinţă situaţia din 2013 era de o aşa natură că veniturile a 30 la sută din cetăţenii ţării nu le ajungeau chiar nici pentru nevoile de primă necesitate.  Majoritatea covîrşitoare a celor chestionaţi – 77 %, în 2013 indicau faptul că Moldova se mişcă într-o direcţie greşită. În mai 2015, aceeaşi opinie o aveau 78% din respondenţi. Iar în aprilie 2016 – de acum  85,2%.

 

Sondajul realizat de la 5 pînă la 13 februarie 2016 a scos la iveală faptul că în ţară aproape că nu sunt oameni ce ar considera că situaţia economică internă este benefică, în timp ce 61,9% de cetăţeni sunt în mod categoric nemulţumiţi de aceasta. Cu două luni mai tîrziu, 70% din respondenţi au declarat că anul trecut situaţia economică în ţară s-a înrăutăţit şi mai mult. 45,8% din cei chestionaţi au răspuns că economia Moldovei a devenit cu mult mai slabă, 25,6% - că a devenit mai slabă, iar 20,4%  - că a rămas la nivelul anului trecut. Doar 5,4% de respondenţi consideră că economia ţării s-a întărit.

 

Pe lîngă asta, aproape o jumătate din respondenţi au menţionat că situaţia financiară în familiile lor a devenit mai rea în comparaţie cu anul trecut, iar 44% - că a rămas la acelaşi nivel. Doar 5% din cei chestionaţi afirmă că ei au reuşit să-şi îmbunătăţească situaţia financiară.

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад