Sondaj: înrăutăţirea situaţiei la toţi indicii
РУС. MOLD.
» » Sondaj: înrăutăţirea situaţiei la toţi indicii

Sondaj: înrăutăţirea situaţiei la toţi indicii

14-04-2016, 15:36
Viziuni: 658
  
Versiunea de tipar   
Sondaj: înrăutăţirea situaţiei la toţi indiciiCetăţenii Moldovei demonstrează acum neîncredere faţă de guvernare, şi cu fiecare an pesimismul poporului creşte. Aceasta o demonstrează rezultatele sondajului efectuat de Asociaţia socilogilor şi demografilor din Moldova.


Potrivit datelor investigaţiilor sociologice, 70 la sută din cetăţenii Moldovei consideră că pe parcursul anului trecut situaţia economică în Moldova s-a înrăutăţit.  În opinia a 85% din respondenţi, Moldova păşeşte într-o direcţie greşită.

 

Printre altele, sondajelşe sociologice realizate cu patru ani în urmă demonstrează că, în 2013, 78 la sută din cetăţenii chestionaţi ai ţării noastre , în cazuri de probleme serioase – de exemplu, îmbolnăvire sau pierderea locului de muncă – nu contează pe ajutorul statului.  Iar 62% din respondenţi au declarat că a găsi un loc de muncă bine plătit e cu mult mai greu decît cu un an în urmă.

 

Şi mai înainte, în 2009, conform sondajului opiniei publice, efectuat de IMAS-INC, priveau la viitor cu optimism doar 46%  din cetăţeni. Spre anul 2013, respectivul indice a coborît pînă la 28%. S-a constatat şi scăderea nivelului de încredere a cetăţenilor faţă de institutele statului.  Dacă în 2009 doar 18% din respondenţi nu aveau încredere în structurile statului, în 2003 numărul lor a ajuns la 39%.

 

Dacă e dă vorbim despre lucru şi situaţia materială,  în această privinţă situaţia din 2013 era de o aşa natură că veniturile a 30 la sută din cetăţenii ţării nu le ajungeau chiar nici pentru nevoile de primă necesitate.  Majoritatea covîrşitoare a celor chestionaţi – 77 %, în 2013 indicau faptul că Moldova se mişcă într-o direcţie greşită. În mai 2015, aceeaşi opinie o aveau 78% din respondenţi. Iar în aprilie 2016 – de acum  85,2%.

 

Sondajul realizat de la 5 pînă la 13 februarie 2016 a scos la iveală faptul că în ţară aproape că nu sunt oameni ce ar considera că situaţia economică internă este benefică, în timp ce 61,9% de cetăţeni sunt în mod categoric nemulţumiţi de aceasta. Cu două luni mai tîrziu, 70% din respondenţi au declarat că anul trecut situaţia economică în ţară s-a înrăutăţit şi mai mult. 45,8% din cei chestionaţi au răspuns că economia Moldovei a devenit cu mult mai slabă, 25,6% - că a devenit mai slabă, iar 20,4%  - că a rămas la nivelul anului trecut. Doar 5,4% de respondenţi consideră că economia ţării s-a întărit.

 

Pe lîngă asta, aproape o jumătate din respondenţi au menţionat că situaţia financiară în familiile lor a devenit mai rea în comparaţie cu anul trecut, iar 44% - că a rămas la acelaşi nivel. Doar 5% din cei chestionaţi afirmă că ei au reuşit să-şi îmbunătăţească situaţia financiară.

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: