Am ajuns unde am ajuns…
РУС. MOLD.
» » Am ajuns unde am ajuns…

Am ajuns unde am ajuns…

18-12-2015, 15:49
Viziuni: 984
  
Versiunea de tipar   
Am ajuns unde am ajuns…Migranții muncii către autoritățile Moldovei: «Nu mai mințiți în legătură cu piața muncii din UE!».

 


Începînd cu data de 1 ianuarie 2016, Rusia impune restricții la angajare în cîmpul muncii a cetățenilor străini în asemenea sfere de activitate cum ar fi construcțiile, transportul auto și agricultura.


Cu alte cuvinte, în toate sferele de activitate unde erau solicitate brațele de muncă din Moldova! De asemenea, legea impune ca cetățenii străini care aleg să vină în Federația Rusă, trebuie să dețină tot pachetul de acte permisive.

 

Acest lucru va duce la pierderea pieței de muncă în Federația Rusă pentru majoritatea cetățenilor noștri care au lucrat ani de zile în această țară. Acum, majoritatea din ei nu vor mai putea munci din cauza diverselor incoerențe birocratice și cheltuieli administrative.

 

Preferințele și facilitățile de odinioară vor rămîne în vigoare doar pentru migranții de muncă din țările EurAsEC din care fac parte Belarus, Kazahstan, Armenia, Kîrgîzstan și Rusia. Evident, Moldova nu se regăsește în această listă din cauza încăpăținării pînă la limita nebuniei a cursului politic promovat de conducerea Moldovei și care urmează cursul de asociere europeană fără a ține cont de interesele și opiniile majorității cetățenilor țării. Și acest curs, care este în detrimentul poporului din Moldova, obligă Rusia să-și protejeze de noi piețele de muncă și cele comerciale.

 

Pierderea pierderilor

 

Migranții de muncă nu se află în Rusia fără beneficiu pentru Moldova. Acești oameni trimit în țară sume importante de bani, care, după volum, fac aproape jumătate din PIB-ul Moldovei. Respectiv, potrivit datelor oferite de Banca Națională a Moldovei, în anul 2012, volumul transferurilor bănești de peste hotare, realizate de cetățenii noștri care muncesc în țări străine, a depășit suma de 1,5 miliarde de dolari. Peste 65 la sută din această sumă a fost transferată din Rusia.

 

În cifre, asta înseamnă mai mult de 1 miliard de dolari! Potrivit datelor Băncii Centrale din Rusia, în 2013, transferurile au depășit suma de 2 miliarde de dolari și au constituit 2,28 de miliarde. În 2014, din contul devalorizării rublei rusești și, respectiv, reducerea transferurilor financiare, remitențele au scăzut pînă la 1,862 miliarde de dolari. Anul trecut, cota transferurilor bănești din Rusia în Moldova a constituit 67,8% din volumul total al transferurilor, actualmente, conform datelor de la mijlocul verii, acest indice s-ar fi redus pînă la 44,6%. Care va fi rata pînă la sfîrșitul anului, încă nu se știe. Cît constituie PIB-ul Moldovei? Circa 5 miliarde de dolari. Respectiv, sumele transferate n Moldova de către migranții de muncă formează 30-40% din volumul total al PIB-ului țării noastre. UE nu va rambursa oare aceste pierderi de 30-40%? Cu siguranță, nu! Dimpotrivă, Uniunea Europeană nu va rata ocazia să mai rupă ceva din PIB-ul nostru cu ajutorul diferitor acorduri inechitabile și cerințe ireale. Care vor fi consecințele pentru Moldova, care și așa este sărăcită la maxim, nu este greu să ne dăm seama.

 

Deja astăzi, din cauza politicii mioape și păgubitoare a Guvernului Moldovei, care duce țara pe recifele UE, se atestă o scădere a volumului transferurilor bănești efectuate de cetățenii noștri care muncesc în Rusia. Începînd cu anul 2016, acest flux se va reduce și mai mult.

 

Potrivit serviciului migrațional din Rusia, pe teritoriul FR se află circa 550 de mii de cetățeni moldoveni. Conform datelor neoficiale, numărul lor se estimează la 750 de mii. Din cei 550 de mii, care sunt înregistrați oficial — 280 de mii fac parte din categoria celor care nu se încadrează în limitele noilor prevederi legislative. Totodată, Serviciul Federal de Migrație din FR a impus restricție de intrare pe teritoriul acestei țări pentru 22 de mii de cetățeni moldoveni. În același timp, pe teritoriul Uniunii Europene se află doar 250 de mii de cetățeni moldoveni.

 

Acasă nu ne așteaptă nimeni

 

În același timp, autoritățile Republicii Moldova continuă să afirme că pe teritoriul Rusiei muncesc cel mult 200 de mii de cetățeni de-ai noștri. Chiar de-ar fi așa, odată ce vor fi nevoiți să revină acasă, acești oameni vor completa rîndurile șomerilor. Pentru a evita această perspectivă, se impune inițierea negocierilor cu Federația Rusă într-o manieră constructivă pentru a identifica posibilități de simplificare a procedurilor ce țin de controlul migrațional, de asemenea, pentru a asigura concetățenii noștri cu un pachet social minim de protecție.

 

În condi-țiile în care numărul total al populației Moldovei constituie 4 milioane de oameni, nu este greu de calculat că este vorba despre circa 20 la sută din numărul populației, iar jumătate — aptă de muncă. Respectiv, circa 20 la sută din numărul total al populației aduce beneficiu țării și formează 40% din PIB! Și iată că într-un anumit moment, cele 20% se pomenesc șomeri peste noapte acasă… în Moldova.

 

Dar, toți acești oameni, au aici, acasă, familii: părinți, frați, surori, copii, soții. În condițiile unei infrastructuri nedezvoltate și tarife comunale exorbitante pentru majoritatea cetățenilor noștri ș.a.m.d., oamenii în etate — părinții noștri, se vor pomeni față în față cu o sărăcie teribilă, greu de imaginat. Copiii noștri au rămas în grija bătrînilor noștri. Experții prezintă date potrivit cărora, numărul școlarilor rămași fără grija părintească, pentru că aceștia muncesc în Rusia, constituie circa o pătrime din numărul total al elevilor. Pe toți ei i-am putut întreține datorită faptului că am avut locuri de muncă în Rusia. Și toți ei, împreună cu noi, într-un anumit moment, vor fi privați de unica sursă de existență.

 

Gata cu minciuna

 

Dacă sumăm toate aceste persoane, care, la un moment dat, rămîn fără nicio sursă de existență, vom obține 60-70% din numărul total al populației Moldovei! Iar autoritățile Moldovei nu trebuie să ne mai mintă că pentru noi rămîne deschisă piața forței de muncă din UE în legătură cu facilitarea regimului de vize. Noi suntem informați cu toții că Europa se confruntă cu o profundă criză migrațională, iar în legătură cu acest fapt, Parlamentul European, în general, planifică să sisteze Acordul Shengen pentru o perioadă de cel puțin doi ani. Ar fi o prostie să presupunem că pentru toți se va anula, iar pentru Moldova — nu. Moldova nu este acea țară pentru care UE va accepta să suporte anumite incomodități, chiar și neînsemnate. 

 

Nicolai Vardan, Moscova

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: