MAEIE — în căutarea neplăcerilor
РУС. MOLD.
» » » MAEIE — în căutarea neplăcerilor

MAEIE — în căutarea neplăcerilor

18-12-2015, 13:52
Просмотров: 1 340
  
Версия для печати   
MAEIE — în căutarea neplăcerilorFracţiunea PCRM: profitînd de haosul ce domneşte în ţară, Ministerul Afacerilor Externe a poftit să-şi extindă competenţele

 


Joi, 17 decembrie, deputaţii Parlamentului Republicii Moldova s-au întrunit într-o nouă şedinţă plenară.


Se presupunea că în cadrul acesteia vor fi audiate rapoartele ministrului Sănătăţii şi ministrului Finanţelor pe marginea chestiunii cu privire la finanţarea medicinii. Însă, audierile au fost amînate din nou şi vor avea loc, aşa cum a decis majoritatea parlamentară, săptămîna viitoare. În continuare, şedinţa Parlamentului s-a desfăşurat în conformitate cu ordinea de zi stabilită de Biroul Permanent al organului legislativ.


În căutarea neplăcerilor

 

Parlamentul a examinat proiectul Legii cu privire la aplicarea măsurilor restrictive internaţionale de către Moldova. Potrivit documentului, organele competente pot aplica următoarele măsuri restrictive internaţionale: sistarea şi suspendarea relaţiilor internaţionale, întreruperea totală sau parţială a relaţiilor economice, restricţionarea importului, exportului şi tranzitului, limitarea zborurilor aeriene, declararea persona non grata a cetăţenilor străini, restricţii de intrare şi ieşire din ţară şi altele. Asemenea măsuri pot fi impuse la decizia Consiliului de Securitate ONU, Consiliului UE şi alte acorduri internaţionale la care Republica Moldova este parte. De asemenea, restricţiile pot fi impuse la propria iniţiativă a statului.

 

Fracţiunea Partidului Comuniştilor nu a susţinut acest proiect şi a îndemnat colegii la cumpătare. Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a declarat că el nu vede necesitatea elaborării unui asemenea proiect de către MAEIE. «De ce încercaţi să ne convingeţi? Ministerul nu va cîştiga nimic decît neplăceri. Ce, ministerul nu are cu ce se ocupa? Vă căutaţi de lucru? Un regulament special pentru asemenea cazuri există încă din timpurile primului preşedinte al Moldovei. MAEIE dispune, deja, de dreptul de a coordona această activitate. Eu înţeleg situaţia în felul următor: profitaţi de faptul că la conducerea ţării este haos absolut şi aţi decis să extindeţi competenţele ministerului, nimic mai mult», a declarat preşedintele comuniştilor.

 

Proiectul a fost criticat şi de către deputatul Serghei Stati. El a declarat că Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene încearcă să uzurpeze puterea şi nu doreşte să consulte Parlamentul în această problemă. De la tribuna a Parlamentului, deputatul Oleg Reidman şi-a îndemnat colegii la «cumpătare şi precauţie».

 

«Urmările şi rezultatele aderării Moldovei la sancţiuni de asemenea gen, nu au fost citite şi nici discutate în Parlament. Moldovei i se solicită să accepte aceste sancţiuni din partea organizaţiilor în care ţara noastră nu are nici măcar dreptul la vot, cum ar fi de exemplu Blocul Nord Atlantic, Uniunii Europene din care, astăzi, Moldova nu face parte. Voi, deja, aţi semnat Acordul de Asociere fără a consulta Parlamentul. Astăzi, vreţi să ne ducem, sub steagul MAEIE, nu se ştie de cine susţinut şi numit, într-un proces de impunere a sancţiunilor de către anumite organizaţii internaţionale pentru a le extinde în politica noastră externă. Indiferent dacă este asta sau nu în beneficiul republicii. Poate că acest lucru va induce anumite urmări negative pentru viaţa Republicii Moldova drept urmare a politicii unui sau altui stat în raport cu o terţă parte. Acest proiect nu trebuie aprobat în nici un caz», a declarat Oleg Reidman.

 

Conform legii

 

Fracţiunea PCRM a prezentat un proiect de lege care prevede că cetăţenii Moldovei, care au ocupat funcţia de şef de stat, preşedinte de Parlament şi prim-ministru şi au fost demişi pentru încălcarea Constituţiei Republicii Moldova, trebuie să fie privaţi de paşapoartele diplomatice.

 

Unul dintre autorii proiectului de lege, deputatul Anatolie Zagorodnîi a subliniat că dreptul la deţinerea paşaportului diplomatic pe viaţă este un privilegiu, nu o normă. «Documentul respectiv presupune un spectru larg de facilităţi pentru deţinătorul lui. De aceea noi propunem ca cetăţenii care au ocupat posturile de şef de stat, preşedinte de Parlament şi prim-ministru dar au fost demişi pentru încălcarea prevederilor constituţionale, trebuie să fie privaţi de acest document», a remarcat deputatul.

 

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a propus ca proiectul de lege respectiv să vizeze şi deputaţii. «Această normă nu a strica să fie aplicată nici în raport cu aleşii poporului: dacă a greşit — să rămînă fără paşaport diplomatic», a remarcat Voronin.

 

Fracţiunea PLDM a pledat împotriva acestui proiect de lege. Liberal-democraţii consideră că legea va deveni «instrument de răfuială politică şi doar instanţa este pe măsură să priveze persoana de anumite drepturi, dar nu Parlamentul». În rezultatul dezbaterilor, proiectul comuniştilor a fost aprobat în prima lectură cu majoritatea de voturi. La examinarea documentului în a doua lectură, autorul proiectului de lege a îndemnat deputaţii să vină cu propuneri.

 

În conformitate cu standardele europene

 

În timpul şedinţei Par­lamentului, deputaţii comunişti au susţinut, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la standardizarea naţională, care prevede implementarea standardelor europene de calitate a mărfurilor şi serviciilor. Totodată, Republica Moldova nu va renunţa la standardele existente GOST. Deputatul Oleg Reidman s-a interesat să afle de la viceministrul Economiei, Valeriu Triboi dacă implementarea standardelor europene de calitate în Moldova nu va duce la ceea că în ţara noastră «se va comercializa tot gunoiul, iar în rezultat, piaţa locală va fi inundată de mărfuri periculoase şi nocive», reamintind că standardele GOST sunt mult mai stricte în raport cu altele. La rîndul său, viceministrul a dat asigurări deputatului comunist că implementarea standardelor naţionale va fi concentrată exclusiv în beneficiul consumatorului final, pentru ca cetăţenii să poată procura mărfuri sigure şi inofensive.

 

Marina Țurcan

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: