Dreptul la «stînga»
РУС. MOLD.
» » Dreptul la «stînga»

Dreptul la «stînga»

11-12-2015, 12:31
Viziuni: 1 485
  
Versiunea de tipar   
Dreptul la «stînga»Agricultorilor li s-a oferit dreptul de a procura combustibil fără intermediari, însă...


În una din ediţiile anterioare ale Ziarului «Comunistul», am citit informaţia despre faptul că au fost adoptate amendamentele la Legea cu privire la piaţa produselor petroliere şi Codul Fiscal. Potrivit modificărilor, producătorii agricoli vor putea procura combustibil de sine stătător, adică, îl vor putea importa pentru propriile necesităţi şi nu vor avea nevoie de licenţă în acest sens.


Informaţia respectivă ne-a bucurat foarte mult pe noi, agrarienii. Demult încercăm să obţinem asta. Însă, acum, în calitatea mea de fermier, îmi este greu să înţeleg cum va fi implementat acest mecanism.

 

Nouă ni se spune că agenţii economici din sfera agricolă, vor primi permisul de import al combustibilului de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Va trebui să îndeplinim, pe propria răspundere, o declaraţie precum că nu intenţionăm să comercializăm combustibilul pe piaţa internă. Eu, personal nu am de gînd să fac acest lucru şi nici restul fermierilor pe care-i cunosc nu intenţionează să speculeze pe seama combustibilului. Deşi nu este exclus să apară pseudo-agricultori acoperiţi de reprezentanţi ai puterii şi care vor începe să-şi construiască afaceri pe seama acestui fapt. Şi iată de ce.

 

Pentru a procura individual combustibil de la producător, fermierii au nevoie de cisterne speciale şi depozite pentru a păstra acest combustibil.

 

Procurarea şi construcţia acestor obiective costă milioane de lei. Pentru gospodăria mea (dar şi pentru gospodăriile a sute de alţi fermieri), aceste sume sunt exorbitante. Doar corporativele mari îşi pot permite asemenea cheltuieli, dar şi acestea vor fi nevoite să contracteze credite mari în acest sens. În cazul în care amendamentele respective vor funcţiona în continuare, asemenea investiţii se vor recupera în timp. Dar haideţi să ne uităm la preţurile de anul trecut. În 2014, preţul mediu angro al benzinei a fost de 14,47 lei per litru, preţul mediu cu amănuntul — 17,9 lei per litru. Preţul mediu angro al motorinei a fost de 14,71 de lei per litru, preţul mediu cu amănuntul — 16.9 lei.


Economia este vizibilă, însă, doar pentru gospodăriile mari. Dar ce să facă fermierii mici, care prelucrează 400-500 de ha de pămînt? Desigur, cisternele pot fi arendate, la fel şi depozitele. Dar cine poate să ne spună cît va costa această arendă?

 

Colegii mei vin cu propunerea de a ne consolida în asociaţii şi să procurăm combustibil centralizat. Noi, parcă am avea asociaţii de ramură. Vom procura oare prin intermediul acestora? Însă unde este garanţia că cei care se vor ocupa de livrările pentru sectorul agrar vor fi oneşti? Puterea şi banii i-a distrus, deja, pe mulţi. Anul trecut, în Moldova s-au importat peste 630 de mii de tone de combustibil, cea mai mare parte din acest volum se duce pentru necesităţile sectorului agricol. Este vorba despre zeci, sute de milioane de lei în circuit permanent.

 

Iată că şi am ajuns în situaţia în care ni s-a oferit dreptul de a importa de sine stătător combustibil, însă, mulţi fermieri, nu ştiu, încă, cum să facă uz de acest drept. Poate este cazul să ne sugereze statul? Şi în general, pentru toţi ar fi mai simplu dacă statul s-ar preocupa de achiziţiile pentru sectorul agricol. Însă, la ce-i trebuie funcţionarului o asemenea durere de cap? 

 

Boris Sîrbu, raionul Soroca

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: