Anul Nou
se apropie cu paşi grăbiţi. De regulă, omul nostru de rînd pregăteşte pentru
masa de sărbătoare tradiţionala salată Olivier. Însă, avînd în vedere
preţurile, care au crescut ca pe drojdii în acest an, pînă şi salata ţărănească
de legume va fi un lux pentru majoritatea populaţiei. Pentru că atît sfecla cît
şi cartofii s-au scumpit considerabil.
Aşa este firea noastră —
sărbătoarea trebuie să fie sărbătoare. Începînd cu seara de Anul Nou pînă de
Crăciun, mergem în ospeţie unul la altul, dar ce fel de ospeţe fără mese întinse
de sărbătoare? Ne distrăm o săptămînă, după care, timp de un an, întoarcem
datoriile. Deja de pe acum, gospodinele se întorc de la piaţă cu ochii
bulbucaţi şi zăpăciţi… însă, nici oftalmologul nu le poate fi de ajutor. Unde
mai pui că, cu două-trei zile înainte de Revelion, preţurile vor mai creşte cu
10-15 %. Iată aici ar fi de folos şi medicul psihiatru. Însă, curios lucru — înainte
de sărbători, preţurile cresc, dar după, nu mai revin la valoarea anterioară.
Acum o lună, preţul mediu al
legumelor a crescut cu 26,1 %, ouăle s-au scumpit cu 13,3 %, uleiul — cu 6,7 %
şi tot aşa la toate produsele alimentare. Apropo, uleiul se va scumpi şi mai
mult din cauza recoltei proaste din acest an. Aşa că dacă dispuneţi de bani în
plus, ar fi bine să vă faceţi rezerve. Numai că problema constă în faptul că
noi nu avem bani în plus.
În ziua de
Revelion, se nimereşte, în acest an, şi ultima săptămînă a Postului Mare.
Cine-l respectă, Cel de sus îl va ajuta să economisească pentru carne… Pe
fundalul deficitului de furaje, preţurile la produsele din carne cresc şi fără
inflaţie. În magazine, un kg de carne de vită a ajuns să coste 110-115 lei,
nici carne de porc nu mai cumperi cu 100 de lei per kg. Iar cei care s-au
obişnuit cu răcitura de calitate, ar trebui să pună deoparte circa 200 de lei
pentru cocoş.
Dar haideţi
să nu vorbim despre lucruri triste. Trecem cu toţii la furaje, pe care trebuie
să le procurăm de pe acum, şi nu mai aşteptăm îmbulzeala din piaţă caracteristică
pentru ajunul sărbătorilor. Şi ce dacă vom avea pe masa de Revelion cartofi cu
chefălaşi? În cazul dat, mai mult contează compania. Iar oligarhilor noştri să le stea în
gît salamul şi homarul!
Natalia Ustiugova
скачать dle 10.6фильмы бесплатно