Scenariul DA cunoscut în esență
РУС. MOLD.
» » Scenariul DA cunoscut în esență

Scenariul DA cunoscut în esență

18-12-2015, 15:44
Viziuni: 1 867
  
Versiunea de tipar   
Scenariul DA cunoscut în esență Platforma civică DA s-a transformat în partid politic, deși, pînă nu demult se crucea că acest lucru nu are să se întîmple 

Pentru a se întîmpla acest lucru, platforma a trebuit să fuzioneze cu Partidul «Forța Poporului», condus de fostul ambasador al Moldovei în SUA, Nicolae Chirtoacă. Deocamdată nu este clar dacă numărul corturilor din PMAN a crescut sau nu ca urmare a acestui gest.

 

De acum în acolo, acest hibrid se numește  «Partidul Politic «Demnitate și Adevăr» deși, s-ar fi putut mai simplu, fără multe ingeniozități — PLDM 2. Întrucît, după cum știm cu toții, platforma DA servea intereselor lui Vladimir Filat, care actualmente este încarcerat în temniță. Evident, însuși Filat nu este satisfăcut de această stare de lucruri, însă, noua formațiune politică i-ar putea servi drept bilet în libertate. Sau (ceea ce pentru noi este și mai rău), accederea lui repetată la guvernare.

 

Cetățenii patroni

 

Lesne de înțeles că președintele proaspetei formațiuni politice a devenit autoproclamatul președinte al așa-numitei «Marii adunări naționale» Andrei Năstase. Care, imediat, s-a umplut de aerul orgoliului și laudelor.

 

Acesta a declarat următoarele: «Vom face tot posibilul ca să nu ne oprim la cele 12% cît denotă, astăzi, sondajele de opinie. Intenționăm să obținem majoritatea, care ne va permite să guvernăm. Pentru asta vom lupta. Vom depune toate eforturile, vom implica cele mai bune persoane și sperăm să avem succes», ș.a.m.d. în stil tradițional.

 

Of, Andrei, Andrei … să obții «majoritatea» este mult mai simplu decît crezi. Pur și simplu trebuie să plătești mai mult «sociologilor» binecunoscuți, iar ei, în sondajele lor realizate la comandă, nu vor desena 12%  ci toate 50%. Sau poate chiar 99%...


În ceea ce privește implicarea «celor mai bune persoane», de asemenea, nu pot exista discrepanțe.  Mă tem că este vorba de Victor și Viorel Țopa, care s-au făcut fugari pentru a nu răspunde în fața justiției din Moldova.

 

«Nu am crezut niciodată că mă voi implica în activități politice, dar fac asta din necesitate», a declarat înflăcărat Năstase. De altfel, «din necesitate»  se merge în altă parte, numai nu în politică. În al doilea rînd, nu cred că cineva l-a torturat pe Năstase strigîndu-i: «Marș în politică, om rău ce ești!».

 

Măi să fie, nu vă indispuneți, d-le Năstase. Finul dumneavoastră, Victor Țopa, de asemenea, nu s-a gîndit niciodată să se facă aviator, adică, va conduce compania Air Moldova. Dar «din necesitate» a organizat un atac raider asupra companiei ce prestează servicii în domeniul aviației. În această chestiune deloc simplă a fost ajutat de președintele PLDM, Vlad Filat, are, la acea vreme, era în fruntea comisiei agenției teritoriale Chișinău pentru privatizări. A contribuit, probabil, și fostul președinte Pentru Lucinschi fără participarea căruia era imposibilă organizarea transferurilor financiare ilegale.

 

Vicepreședinți ai partidului Platforma «Demnitate și Adevăr» au devenit — Irina Grigoriu, Stalislav Pavlovschi și Alexandru Slusari. Se pare că ultimul a obosit să mai apere interesele fermierilor nedreptățiți, unde mai pui că această activitate nu aduce dividende considerabile.  Respectiv, nu poate fi ratată șansa de a ajunge la «treucă».


Este straniu faptul că lipsește din această orînduială politologul Igor Boțan. Oare chiar să nu vrea la guvernare ? De altfel, campania ticăloșilor politici, liber, putea să tragă pe sfoară un aliat credincios. Ceea ce, de altfel, s-a și făcut în raport cu liderul celor de la «Forța Poporului», Nicolae Chirtoacă. Acesta a fost strîns în ugher și făcut președinte de onoare, adică, un fel de general la nuntă.

 

Știința de a minți fără a roși

 

Mai mulți experți au vorbit despre faptul că, mai devreme sau mai tîrziu, platforma DA se va transforma în partid politic. Ipoteză confirmată și de faptul că, chiar de la începutul protestelor sale, liderii DA nu au permis și reprezentanților altor formațiuni politice să ia cuvîntul, afirmînd că mitingurile DA sunt apolitice și populare, respectiv, doar «poporul» poate  vocifera, cei drept, o puteau  face doar acele persoane care erau  acceptate de liderii protestului. După interdicția de a evolua, treptat, din piață au fost scoși reprezentanții altor partide și mișcări, care nu aveau nico tangență cu liderii platformei DA. Scamatorie curată, niciun fel de mașinații.

 

Ulterior, pe neașteptate, Andrei Năstase s-a dezmeticit și a constat că «în conformitate cu rezultatele sondajelor de opinie, la ora actuală, 60% din populație consideră că platforma civică DA trebuie să devină partid politic». Ah da, este vorba despre sociologii absolut dezinteresați!

 

«Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, poporul formează o unitate politică. Celor  care încearcă să ne încrimineze faptul că, de la bun început, platforma DA intenționa să devină partid politic, le vom răspunde că acest lucru este mincinos», a spus unul dintre liderii platformei, Chiril Moțpan. Din păcate, domnule fost  locotenent-colonel de poliție, răspunsul dumneavoastră este nesatisfăcător și neprobat.

 

Pentru ca să nu parcurgă toate procedurile necesare pentru înregistrare la Ministerul Justiției, activiștii platformei au decis să se înțeleagă cu partidul «Forța Poporului».

 

Pentru asta, Andrei Năstase nu doar că s-a dezmeticit , dar și-a scos și dopurile din urechi. «Am depistat că scandă în piață cerințele scrise în statutul și programul partidului «Forța Poporului»«, a subliniat el.

 

«Noi nu vom crea partide politice», strigau DA-iștii în piață. «Acționăm în numele poporului», spuneau aceștia în oficiul celor de la «Forța Poporului». «Noi nu vom fura», vor declara în timpul campaniei electorale. Iată de ce nici clarvăzător nu ne mai trebuie.

 

Istoria de succes

 

Apare întrebarea: ce succese a înregistrat platforma DA, numită în rețele de socializare — DA(un), în ceea ce privește lupta împotriva sistemului oligarh și apărarea intereselor poporului ? Răspunsul: niciunul. Această epopee, care a început încă pe 6 septembrie,  nu are nici un rezultat. Poate decît toaletele bio cu excremente care au împînzit PMAN.

 

Ah, da — «au fost adoptate cîteva rezoluții, inclusiv din partea specialiștilor din Moldova, care au fost nevoiți să plece peste hotare. Prioritar este faptul că, după specialitate, acești oameni nu sunt politologi», a declarat unul dintre activiștii DA, Dinu Plîngău. Trebuie oare să explicăm cine sunt acești «specialiști din Moldova care au fost nevoiți să plece peste hotare» și în ce domeniu concret sunt specializați?

 

Instalarea orășelului corturilor în centrul Chișinăului nu este decît un pas tactic pentru tergiversarea timpului necesar pentru tîrguiala de la guvernare. Din păcate, Năstase și compania, autoritățile nu au atras protestatarilor nici pic de atenție. Așa că crearea partiduțului a fost necesară… 

 

Noul său lider a remarcat că formațiunea va convinge populația  că nu există nimic mai bun decît respectarea și realizarea Acordului de Asociere cu UE. Dacă asta se deosebește cu ceva de mantra actualilor  «integratori europeni», evident, înainte …


În realitate, însă, nu este complicat să descîlcim această combinație politică. Brandul PLDM a fost ireversibil pierdut, liberal-democrații vor avea mare noroc dacă, în general, vor ajunge în Parlament în urma viitoarelor alegeri parlamentare. Așa că, încetișor, membrii PLDM și, cum se spune, părtașii acestuia  vor trece în formațiunea creată din nou. Iar la timpul potrivit —  Votăm Moldova fără sărăcie!

 

Eugeniu Marian

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: